Vi skal være takknemlige for at folk som Irene Jansen og Lisa Grimstad fortsatt sørger for å lære og inspirere nye generasjoner når det kommer til mattradisjonene våre. Foto: Espen Johansen
Vi skal være takknemlige for at folk som Irene Jansen og Lisa Grimstad fortsatt sørger for å lære og inspirere nye generasjoner når det kommer til mattradisjonene våre.

Synspunkt:

Vi må ikke glemme de lokale mattradisjonene

Vi får stadig nye spennende matretter, men du verden så gode de gamle klassikerne kan være.

Publisert Sist oppdatert

Sist søndag fikk jeg kjenne på en av de store gledene ved den jobben jeg har.

Jeg var så heldig å ha arbeidshelg og fikk ta turen til Tradisjonsmatdagan på Nordnes. Tidligere har jeg vært på lignende arrangementer på Engan i Sørfold.

Tradisjonsmat er, i alle fall for oss som ikke lenger er veldig unge, noe som bringer fram minner.

Når jeg havner på steder som Engan eller denne gangen Nordnes, settes sansene i et modus som henter fram barndomsminner. Jeg husker ting mormor lagde, jeg husker lukter og smaker og det er gode minner.

Det er også en påminnelse om flere ting.

De hadde tid til å lage mat, generasjonene før oss. Før Fjordland og frossenpizza, før butikkene var fulle av halvfabrikata var det faktisk mulig å spise da også. Det gikk an å kose seg på fredag uten at noen kjente til ordene taco eller gullrekka.

Det er ikke det at de ikke hadde det travelt, men de hadde det nok travelt på en annen måte. Slik var det på gårdene opp gjennom Saltdals-bygda og langs fjorden i Sørfold.

Utvalget vi har nå kunne sikkert ført til en enorm beslutningsvegring om hva man skulle ha til middag, men det får være vårt problem.

Noen tradisjonsretter overlever, men mange er i ferd med å gå i glemmeboka.

Derfor er det en lykke at vi har folk som Lisa Grimstad og Irene Jansen som jeg fikk møte på Nordnes.

Ikke bare tar de vare på og prøver å spre kunnskap om tradisjonsmat til nye generasjoner, men de utvilker også gamle tradisjonsretter til å passe nye og annerledes smakløker.

Et fokus på utnyttelse av mat er et vi ikke må miste. Der har heldigvis nåtiden også vært flink, for matbloggerne er flinke til å tipse om gode oppskrifter med restemat.

Når nå strømprisene er på vei opp og matprisene det samme, er det stadig flere som må bli mer bevisste på hva de handler og på utløpsdatoer.

Der er vi heldigvis kommet et stykke på vei i kampen mot matsvinn. Både gjennom Too Good To Go, men også flere butikker som har egen hyller med varer til nedsatt pris, men med kort holdbarhet.

Men innimelIom all fornuftig tenking og smart handling er det viktig å kunne kose seg litt også.

For noen handler det om å ta seg tid og råd til å gå ut og spise, noe som de lokale kafeer og restauranter både sårt trenger og setter veldig pris på.

For andre, som for eksempel meg, er det kanskje minst like bra å kunne bruke en ettermiddag på å lage noe ekstra godt hjemme. Da kan det gjerne bli litt ekstra gode råvarer, og et litt mer luksuriøst måltid hjemme, blir ikke nødvendigvis dyrere enn å spise ute.

Min egen arbeidskraft på kjøkkenet er gratis, i motsetning til restauranter som har både kokker og servitører på lønningslista.

Det er viktig å spise variert og sunt. Det er viktig å ha fokus på matsvinn (der både kan og vil jeg bli enda bedre). Det er smart å være prisbevisst når man handler, men det er ikke uviktig å unne seg noe ekstra en gang i blant.

Så er vi alle forskjellige på hva og hvordan vi prioriterer, så finn det som fungerer best for deg.

I helgen blir det fårikål. Det er minst to deilige middager av én runde matlaging. Og - det er tradisjonsmat!

Jeg gleder meg allerede.

Powered by Labrador CMS