Straumen barnehage Foto: Eva S. Winther
Straumen barnehage

Debatt

Utsettelse av bygging av ny barnehage på Straumen

Foreldrerepresentantene i Straumen barnehage er skeptiske til en utsettelse av den nye barnehagen på stedet, og har sendt et brev til rådmannen og kommunestyret i Sørfold.

Publisert Sist oppdatert

Nylig foreslo rådmann i Sørfold å utsette barnehageprosjektet av økonomiske årsaker.

Her kan du lese brevet:

Vi som foreldrerepresentanter stiller oss veldig skeptiske til utsettelse av bygging av ny barnehage på Straumen og vi har flere grunner til dette, men først litt historikk rundt Straumen barnehage.

I 1992 ble barnehagen driftet i to bolighus samt at det var to dagmammaer på Straumen. Det var planlagt at det skulle bygges ny barnehage på Straumen, men grunnet seksårsreformen måtte det gjøres endringer ved Straumen skole, derfor fikk Straumen skole bygget paviljongen.

Siden det da ikke ble bygd ny barnehage, ble det gamle barneskolelokalet bygd om til en barnehage med tre avdelinger, dette i 1999. Det er her barnehagen er i dag.
I 2002 ble det midlertidige lokaler i Åsen, det var 15 plasser. Dette var i påvente av utbyggingen av ei til avdeling i barnehagen.

Denne utbyggingen kom i 2005, hvor avdelingen Nasse Nøff ble bygd. Her måtte noe av barnehagens flate uteområde gå tapt. Det var da 4 avdelinger i barnehagen, totalt 72 plasser.

I 2016 var det tid for nok en midlertidig løsning da det ble vedtatt i kommunestyret at det skulle dannes ei 5. avdeling i barnehagen. Valget falt først på å danne ei friluftsavdeling med base i grillhuset. Grillhuset ble bestilt, og det så en stund veldig lyst ut, men lyset ble slukket da det ikke ble godkjent av helse- og miljøtilsynet.

Det ble da vurdert å åpne ei avdeling i Mellomveien, i kommunal bolig, det ble da avslag fra arbeidstilsynet. Det som da ble løsningen var ei brakke uten toalett og garderobe. De ansatte og barna måtte inn i hovedhuset for å bruke toalettet, samt at kontoret i hovedhuset ble brukt som garderobe. Dette gjorde at de stod uten møterom og kontorplass for assisterende styrer. Det var heller ikke nok soveplasser, og det ble satt opp en brakke utenfor avdeling Tigergutt. Denne måtte flyttes grunnet brannsikkerhet. Den ble da satt ved siden av søppelskuret og brakkeriggen.

I 2017 kom grillhuset som ble bestilt i 2016, dette ble montert opp men var som sagt ikke godkjent som en avdeling. I 2017 skjedde det mye rundt barnehagen. Først ble det dannet en arbeidsgruppe som skulle danne seg en statusrapport om barnehagen, med videre anbefaling på hva som burde gjøres. Det ble også vedtatt at det skulle utarbeides et skisseprosjekt om ny barnehage, dette ble gjort og kommunestyret valgte ny barnehage, og det ble avsatt 3,5 millioner kroner for prosjektering i 2018.

Høsten 2018 ble det satt opp tre brakkemoduler som danner avdeling Uglehuset, godkjent for 8-10 barn. Dette, i kombinasjon med sovebrakka, gjorde at enda mer av det flate uteområdet ble borte, noe som går mest utover de minste barna. I løpet av 2018 ble det også vedtatt tomt og finansiering av ny barnehage med 5 avdelinger og 90 plasser.

Etter hvert viste fødselstallene at vi trenger en barnehage med flere plasser, derfor ble det en ny sak i kommunestyret angående en 6. avdeling. Det ble da gjort en vurdering i forhold til nåværende barnehage og bygging av ny barnehage, og i 2019 ble det vedtatt at det skulle bygges ny barnehage med 6 avdelinger.

Som dere ser ut fra historikken, har det vært mange midlertidige løsninger og man kan jo stille spørsmålstegn ved hvor mye disse midlertidige løsningene har kostet kommunen. Vi skal ikke spekulere så lenge ved det da vi ikke har tallene på dette, men det har kanskje dere?

Tilbake til hvorfor vi er skeptiske til å utsette byggingen. Aller først tenker vi at det er på tide med ny barnehage grunnet miljøet i barnehagen. La oss forklare. Barnehagen er ikke tilrettelagt til barnehagedrift, bare tilpasset. Dette gjør at det er flere utfordringer som utgjør en stor forskjell for både ansatte og barna i barnehagen.

Aller først er det den universelle utformingen i barnehagen. Det er i dag veldig strenge krav for en barnehage, men dessverre har det ikke tilbakevirkende kraft. Det vil si at selv om barnehagen ikke innfrir kravene etter dagens standard, kan de drifte barnehagen.

I dagens barnehage er det mange små rom og trange ganger, det gjør at det er utfordrende for barn i for eksempel rullestol. Når et barn sitter i rullestol er det lett for at barnet blir holdt utenfor, ikke nødvendigvis med vilje, men fordi det er andre utfordringer å ta hensyn til. Det er derfor veldig dumt at i barnehagen, der alle skal trives og være del av et felleskap, ender opp med å få store problemer med å oppfylle dette på grunn av utformingen til bygget.

Siden bygget ikke er tilrettelagt for drift av barnehage, er det også flere utfordringer knyttet til dette, blant annet med lagringsplass, stellerom, soveplasser og ansattes hverdag. I dag er det bare to avdelinger som har tilfredsstillende stellerom og handicaptoalettet er tatt i bruk som stellerom. Det at handicaptoaletter er tatt i bruk som stellerom er nesten respektløst, da et handicaptoalett er et av hjelpemidlene til de som eventuelt trenger det, av ulike årsaker.

I dag er det 14 soveplasser i barnehagen, mens det er 27 barn som trenger å sove i løpet av dagen. Vi vet barnehagen gjør så godt de kan med de midlene de har, men vi mener at dette ikke er forsvarlig. Hva skjer om det begynner å brenne når barna sover? Når vogner må stå på avdelingene, må det gå ut over rømningsveiene.

Når det gjelder ansattes arbeidshverdag må det være utfordrende å jobbe i en barnehage som har sine utfordringer og mangler. Vi vet at de ansatte gjør så godt de kan og strekker seg langt for at våre søte små skal ha det bra, men når vi ser tallene om sykefraværet forstår vi at mange kanskje strekker seg for langt? I 2017 var sykefraværet på 4,4% og nå i 2019 er det over 18%. Det er dokumentert utfordringer ved arbeidsmiljøet og enkelte tiltak er satt i verk, slik som støydemping.

Som dere ser er det ikke bare bare å drive barnehage i dagens Straumen barnehage og selv om vi vet leder og ansatte gjør så godt de kan, vet vi også at det ikke er nok for alle foreldrene.

I dette barnehageåret er det 9 barn som egentlig hører til i Sørfold, som har barnehageplass i andre kommuner. Vi vet ikke om alle 9 hadde gått i barnehagen på Straumen, hvis det var ny barnehage, men vi vet at mange ville det, da det er blitt fortalt. I tillegg vet vi at flere foreldre mumler om å flytte sine barn. Hvis vi ser på regnskapet for året så taper kommunen en plass mellom 990.000 og 1.900.000 kroner pr år på dette, alt etter hvor gamle barna er. Dette er mye penger.

I tillegg er det usikkerhet rundt Uglehuset, hvis ny barnehage utsettes. Dette fordi drift av Uglehuset er på dispensasjon. I vedtaket for dispensasjonen står det følgende «…Dispensasjon fra krav §9 (utforming) innvilges derfor 3 år fra 01.01.19 og må tas opp til ny vurdering ved eventuelle forsinket overgang til ny barnehage». Det kan altså i verste fall føre til at vi mister Uglehuset og da mister vi 8-10 plasser, som kan gjør at foreldre blir tvunget til å få barnehageplass i andre kommuner.

La oss se på regnskapet igjen. Hvis vi mister Uglehuset må kanskje kommunen ut med alt fra 800.000 til 2.000.000 kroner mer. Hvis vi da adderer på det de allerede må ut med, har kommunen en utgift på alt fra 1.790.000 til 3.900.000 kroner pr år. Det er nesten 4 millioner kroner som går ut av kommunen, som vi kanskje kan forhindre eller gjøre mindre, hvis ny barnehage bygges.

For noen uker siden leste vi i avisen at rådmannen vil gi stipend og bonus til nyutdannede sykepleiere hvis de jobber i Sørfold, dette er et fint tiltak for å få unge til kommunen vår, noe vi trenger. Vi tror likevel ikke at dette hjelper på å få unge til å flytte til kommunen, hvis ikke barnehagetilbudet blir bedre. Sørfold kommune har reklamert med full barnehagedekning, men hva med kvaliteten av plassen?

I tillegg foreslår rådmannen at det skal kuttes i søskenmoderasjonen fra 50% til 30% for det andre barnet. Det utgjør cirka 7.000 kroner ekstra per år i barnehagekostnader. Dette forslaget foreslås å tre i kraft 01.01.20, altså i overkant av 1 måned til. Det er mye penger, for alle og kanskje spesielt for nyetablerte familier. Siden det skal tre i kraft så tidlig, har ikke familiene mulighet til å spare opp heller.

Vil vi ikke at barnefamilier skal flytte til kommunen? Vi tror ikke det blir så attraktivt å flytte til kommunen når barnehagetilbudet er dyrt og i lokaler som egentlig ikke er egnet.

En aktør har fortalt at det er flere familier som har gitt signal om at de vil flytte til kommunen, men da rådmannen var sitert i avisen angående utsettelse av byggingen, har flere av familiene gitt beskjed om at de ikke er interessert likevel.

Er det dette vi vil? At unge barnefamilier skal la være å flytte hit, eventuelt «flykte» fra kommunen vår? Statistisk sentralbyrå har nettopp uttalt at det i løpet av de tre siste månedene er flyttet 702 innbyggere fra Nordland, og at det er krisetilstander.

Det er med andre ord ikke populært å bo i Nordland lenger, så hvorfor skal noen flytte hit? Eller ikke flytte fra kommunen vår? Vi er nødt til å gjøre kommunen vår attraktiv å bo i, og det gjør vi med å bygge ny barnehage, ikke med å utsette byggingen.

Med vennlig hilsen
Foreldrerepresentantene ved Straumen barnehage

Powered by Labrador CMS