BOLGA. 4.klasse om bord på Bolga, foran: Benjamin Pettersen, Kristian Nikolai Darmonski, Emma Elise Bordi Nordhei, Mina Jonette Skogheim Norman, Emilie Louise Finvik, Malin Kamfjord, Oscar Amandus Øren, Rigmor Johansen, Saleh Alktezi, Nathaniel Greger, Anette Øren, Isak André Hansen Rossi, Sadettin Kilic, Muhammed Ali Abdurrahman og Aksel Johan Osbakk Pedersen. Foto: Siw Margareth Pettersen
BOLGA. 4.klasse om bord på Bolga, foran: Benjamin Pettersen, Kristian Nikolai Darmonski, Emma Elise Bordi Nordhei, Mina Jonette Skogheim Norman, Emilie Louise Finvik, Malin Kamfjord, Oscar Amandus Øren, Rigmor Johansen, Saleh Alktezi, Nathaniel Greger, Anette Øren, Isak André Hansen Rossi, Sadettin Kilic, Muhammed Ali Abdurrahman og Aksel Johan Osbakk Pedersen.

På eventyr med veteranbåt til Rørstad

(SøRFOLD) Fjerde klasse ved Straumen skole har reist med veteranbåten Bolga og besøkt den vakre korskirka på Rørstad som hadde 260-årsjubileum i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Endelig ble værforholdene gode nok til at 4.klasse ved Straumen skole kunne realisere ekskursjonen til det gamle kirkestedet som ligger langt ute i fjorden Sørfolda.

Rørstad har forandret seg fra å være et sentralt kommunesenter til ei fraflyttet bygd med hus som kun benyttes som fritidsboliger.

Det er ingen veiforbindelse til stedet, noe som minner oss om at kommunikasjonen mellom bygdene i gammel tid var sjøveien.

Klassen har hatt et tverrfaglig prosjekt siden i vår der de bl.a. har lært om kristningen av Norge med fokus på lokalhistorie og kirkebygg i kommunen vår. Olav Trygvasson fikk kristnet Salten og omliggende distrikter under tokten i år 997.

Dette kristningsverket ble stadfestet ved lov, Kristenretten, av Olav den hellige. I samarbeid med presten i Sørfold, Lisbeth Torsvik Gieselmann, har klassen blant annet illustrert ei fortelling som handler om hvordan kirkeferden til Rørstad foregikk i gamledager.

Klassen reiste fra Megården til Rørstad med veteranbåten Bolga. Elevene hadde på forhånd lært om historikken bak veteranbåtene i kommunen og fått kjennskap til maritime ord og uttrykk.

BLIDE MATROSER. Båtturen fra Megården til Rørstad tok om lag to timer. Elevene fikk tid til å utforske båten og benyttet seg av lugarene både til lunsj, lesing, skriving og tegning.
BLIDE MATROSER. Båtturen fra Megården til Rørstad tok om lag to timer. Elevene fikk tid til å utforske båten og benyttet seg av lugarene både til lunsj, lesing, skriving og tegning.
HØNEBLUND UNDER DEKK. Det ble også anledning til en liten ”hvil” for Benjamin, Aksel og Oskar.
HØNEBLUND UNDER DEKK. Det ble også anledning til en liten ”hvil” for Benjamin, Aksel og Oskar.

Mannskapet fra Salten Veteranbåtlag, Yngve Karlsen og Per Reffhaug, bidro med mye kunnskap. De lærte dem grunnleggende sjøvettregler, viste dem den beste fiskeplassen og lot elevene både utforske båten og stå ved
roret.

Da klassen ankom Rørstad fikk dem guidet tur som startet nede ved havna. Her fikk elevene kjennskap til bakgrunnen for stedsnavnet, fra gammelt av Rørekstadhir som kommer av mannsnavnet Rørek, og hvorfor nettopp Rørstad ble valgt til å være kirke- og administrasjonssted for mange hundre år siden.

Turen fortsatte opp til det eneste huset som nå står igjen av totalt ti bygninger som utgjorde Folden Prestegård. Gården besto av en rekke hus til ulike formål. Tjenerne trengte et sted å bo, og i tillegg måtte det være plass til å huse både konfirmanter og ellers folk som skulle overnatte.

Herredsstyret og skoleadministrasjonen hadde ofte møter på datidens største gård, og
flere av prestene var også ordførere slik at prestegården ble sete for kommuneadministrasjonen.

Gården ble godt drevet frem til rundt 1870, men så begynte herredsstyret å planlegge oppføring av egne kirker både i Sørfold og Nordfold.

Rørstad kirke ble nedlagt som sognekirke den 3. november i 1880. Fra da av var den en kapellkirke for deler av sognet. Ny hovedkirke for Sørfold kommune ble Røsvik kirke som sto ferdig i 1883. Der var elevene på ekskursjon i slutten av 2.klasse.

Tvers over prestegården ligger den om lag 300 år gamle sameskolen som et unikt kulturminne.

Dette kan være den eneste sameskolen med bakgrunn i Thomas von Westens misjonsvirksomhet som fortsatt står.

Elevene syntes det var leit at bygningen måtte stå inngjerdet med fareskilt som informerte om at det kunne falle løse deler fra taket.

Plankene som holder torven på taket er råtne og må byttes ut, men det finnes dessverre ingen ressurser for å bevare bygningen.

På kirkebakken fikk elevene en historietime de sent vil glemme. Kirka som står her i dag ble bygd i 1761 og er det tredje bygget vi med sikkerhet vet har stått på stedet, men det finnes bevis for at det har vært kirke her helt siden middelalderen.

Elevene fikk se bildet av det svært verdifulle krusifikset som sannsynligvis ble laget i Limoges i Frankrike mot slutten av 1200-tallet.

Dette forteller oss at det har vært kirkested på Rørstad helt siden katolsk tid. Krusifikset er lagd av bronse med innlagt emalje. Det ble senere spikret til et trebrett med motiv av
Maria og Johannes.

Lokalhistoriker Per Reffhaug tok oss også med inn i kirka slik at elevene fikk studere kirkebygget og se de ulike elementene de hadde lest om.

DYKTIG LOKALHISTORIKER. Per Refhaug er den flink forteller og engasjerte elevene til spørsmål og undring.
DYKTIG LOKALHISTORIKER. Per Refhaug er den flink forteller og engasjerte elevene til spørsmål og undring.

De fikk erfare hvordan det var å sitte på de ulike plassene i kirka og lyttet fascinert til hvor inngangskoner, samer, de fattige og rike skulle sitte adskilt. Veldig spennende å høre om hva som skjedde da gulvet i kirka skulle skiftes.

Det viste seg at under koret, i begge sideskapene og langs midtgangen var det luker som kunne løftes opp, og bjelkelaget var forsynt med hengsler slik at kister kunne settes ned. Det ble avdekt at om lag 300 personer hadde sitt hvilested under kirkegulvet, alt fra foster og småbarn foran, nær døpefonten til en stor høvdingeskikkelse midt i kirken.

Etter kirkebesøket ble det tid til grilling og fisking fra brygga. Én fikk også testet ut hvordan det føltes å falle i vannet.

På tur hjem svinga Bolga innom Sørfoldas beste fiskeplass, og elevene som fiska ble veldig fornøyd med fangsten. Den største fisken veide 6,5 kg, og Yngve Karlsen påtok seg dagens biologi-time med disse-kering av fisk.

STORFISKER. Aksel Johan Osbakk Pedersen fikk den største fisken på kroken denne dagen.
STORFISKER. Aksel Johan Osbakk Pedersen fikk den største fisken på kroken denne dagen.

Elevene trivdes svært godt på veteranbåten Bolga og mannskapet gjorde en fantastisk jobb.

Noen lurte på hvorfor vi ikke kunne bruke samme båten som tok dem med fra Røsvik til Strøksnes på besøk til Artigskogen året før, men fikk da til sin fortvilelse vite at veteranbåten Blomøy dessverre trenger omfattende restaurering som det mangler masse penger for å kunne gjennomføre.

Klassen ønsker at mange vil bidra med støtte til både Salten Veteranbåtlag, Rørstad kirke og sameskolen slik at disse kulturskattene fortsatt kan bevares.

Mange inntrykk. Klassen takker Elkem Salten og Sisomar AS som sponset båtturen og gjorde det mulig for dem å oppleve en slik fantastisk lærerik skoledag de aldri kommer til å glemme.
Mange inntrykk. Klassen takker Elkem Salten og Sisomar AS som sponset båtturen og gjorde det mulig for dem å oppleve en slik fantastisk lærerik skoledag de aldri kommer til å glemme.
Powered by Labrador CMS