BRUTT LOVEN. Nordlandssykehuset i Bodø har fått konklusjonen fra fylkeslegen om at de brøt informasjonsplikten da en kvinne tilfeldig fikk vite om sin egen kreftdiagnose ti dager etter at den ble fastslått. Foto: Victoria Finstad
BRUTT LOVEN. Nordlandssykehuset i Bodø har fått konklusjonen fra fylkeslegen om at de brøt informasjonsplikten da en kvinne tilfeldig fikk vite om sin egen kreftdiagnose ti dager etter at den ble fastslått.

Nordlandssykehuset brøt loven -Informerte ikke om kreftdiagnose

En dame fra Sørfold gikk ti dager med påvist kreftdiagnose, uten å få beskjed om det. Nå har fylkeslegen konkludert.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Familien til den nå avdøde kvinnen klaget tidligere i år inn både Sørfold kommune og Nordlandssykehuset, fordi de mente kvinnen ikke fikk forsvarlig helsehjelp.

Fylkeslegen har nå konkludert i saken: Sørfold kommune har ikke brutt helselovgivningen, men det har Nordlandssykehuset.

Tok tid å bli utredet

Kvinnen oppsøkte lege og legevakt i Sørfold gjennom våren og sommeren 2017, fordi hun hadde store smerter, et betydelig vekttap og kraftløshet.

Legene konkluderte med at smertene hadde sammenheng med en skiveutglidning samme år, og innledet derfor ikke ytterligere undersøkelser.

Ikke bra nok

Det burde de ha gjort, mener fylkeslegen:

- Ut fra pasientens alder og symptombilde ville beste praksis være å starte utredning med tanke på andre mulige årsaker til smertene på dette tidspunkt. Det ville også være god praksis å avtale en kontroll, skriver assisterende fylkeslege, Morten Juul Sundnes, i sin vurdering av Sørfold kommune sin rolle i saken.

Men fordi det var første gang smertene var nevnt for legen, og det ikke var sagt hvor stort vekttapet var - mener fylkeslegen at det ikke er brudd på helselovgivningens krav om forsvarlig helsehjelp.

Ble aldri informert

I august 2017 ble kvinnen innlagt på Nordlandssykehuset for undersøkelser, og en CT-undersøkelse ga resultater som tydet på at hun hadde kreft.

Det ble ikke verifisert av den første biopsien, og kvinnen fikk bare beskjed om at det var gjort noen funn - men ikke hva det kunne være.

Legene hadde sterke mistanker om langtkommen kreft, og fylkeslegen mener det ville være god praksis å forberede pasienten på at det kunne være ondartet sykdom. Men fordi det ikke var påvist kreft helt sikkert, mener fylkeslegen at det ikke er brudd på informasjonsplikten.

Fikk ikke vite

I slutten av august var diagnosen klar, og prognosen var dårlig.

Likevel ble ikke kvinnen informert om verken diagnose eller videre oppfølging. Det ble heller ikke laget en plan for at andre enn legene på sykehuset skulle informere om sykdommen.

Dette er ifølge fylkeslegen brudd på informasjonsplikten.

- Sykehuset burde også ha informert fastlege, slik at kommunelegen i Sørfold ble kjent med at diagnosen var avklart, skriver assisterende fylkeslege, Juul Sundnes.

Først ti dager etter et møtet på sykehuset, der diagnosen ble avklart - fikk kvinnen beskjed.

Tilfeldig

Pasienten fra Sørfold ble tilfeldigvis kjent med sin egen kreftdiagnose, i forbindelse med at hun ble innlagt for nye undersøkelser hos Aleris røntgen.

Kvinnen skulle vært skånet for nye undersøkelser, da diagnosen allerede var stilt, konkluderer Juul Sundnes.

- Dersom pasienten ikke hadde blitt innlagt, ville hun ikke ha mottatt noen informasjon før hun fikk timeinnkalling til kreftavdelingen. Indirekte informasjon om kreftdiagnose i form av innkalling til kreftavdeling uten noen informasjon om hvilken tilstand pasienten har, er ikke god medisinsk praksis.

Evaluere rutiner

Nordlandssykehuset har forklart at de har rutiner for å informere pasientene fortløpende, men at det likevel ikke ble gjort.

- For å sikre at rutiner og prosedyrer fungerer og gjennomføres som planlagt er det nødvendig at rutiner og prosedyrer evalueres, og at det iverksettes korrigerende tiltak i de tilfellene det er nødvendig. Det er et ledelsesansvar å sørge for dette blir gjort, skriver Juul Sundnes.

- Håper andre slipper

Konklusjonen er at pasienten ikke fikk den informasjonen hun hadde krav på.

- Nordlandssykehuset HF har brutt informasjonsplikten jf. spesialisthelsetjenesteloven § 3-11 jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 3-2.

Familien har foreløpig ikke fått informasjon om Nordlandssykehuset har evaluert sine rutiner.

- Vi håper at andre slipper å oppleve noe lignende i framtiden, og at behandling kommer raskere i gang for andre, sier familien til Saltenposten.

Powered by Labrador CMS