SAMMEN MOT MOBBING OG VOLD. Lasse Knutsen er mobbeombud i Nordland, han holdt foredrag på temadagen i Saltdal og ga alle tilstede verktøy for å jobbe videre med for å bedre situasjonen i Saltdalsskolene. Her avbildet sammen med Lone Elvenes (FRP). Foto: Privat
SAMMEN MOT MOBBING OG VOLD. Lasse Knutsen er mobbeombud i Nordland, han holdt foredrag på temadagen i Saltdal og ga alle tilstede verktøy for å jobbe videre med for å bedre situasjonen i Saltdalsskolene. Her avbildet sammen med Lone Elvenes (FRP).

Vold, mobbing og avføring på veggene:

Nå vil de ”snu skuta” i Saltdalsskolene

Det siste året har det vært flere volds- og mobbehendelser på Saltdalsskolene. Primært ved Rognan barneskole. Denne uken diskuterte Saltdal kommune mulige tiltak.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Tirsdag denne uken var politikerne i Saltdal kommune samlet for et temamøte om mobbing og vold i Saltdalsskolene. Temaet skapte stort engasjement blant både politikere og andre som var til stede.

Innledningsvis fortalte rektorene om utfordringsbildene ved de ulike skolene og egne refleksjoner rundt eventuelle løsninger.

Røkland skole

Rektor Petter Falkbu kunne fortelle at to skolemiljøsaker ved hans skole er sendt over til Statsforvalteren for behandling.

- Vi har også èn skolemiljøsak som ikke har havnet hos Statsforvalteren per dags dato. Det er ikke mye med tre saker, men det er uansett tre for mange. Vi gjør det vi kan for at det ikke skal bli denne type saker, men der folk møtes oppstår det ofte konflikter, sa han fra talerstolen.

Han la også til at det er svært ressurskrevende når en sak havner hos Statsforvalteren siden dette innebærer mengder med dokumentasjon.

- Vi forsøker alltid å løse konflikter som oppstår til det beste for barnet og foreldrene.

Falkbu forklarte også at de per i dag mangler en lærerstilling.

- Hadde vi hatt det så hadde vi sluppet å slå sammen grupper i flere årstrinn.

Rognan barneskole

Torodd Moen som for tiden er konstituert som rektor ved barneskolen på Rognan tok seg av en oppsummering av situasjonen slik han ser den på sin skole.

- Jeg opplever at det er mye vold og fysisk plaging på skolen, og jeg skal gå så langt som å si at det ikke er en eneste dag der det ikke kommer elever inn til meg og forteller at noe slikt har skjedd, sa han.

Avføring på vegger

Han beskriver utfordringene som alvorlig og forteller at de har hatt elever som har blitt fysisk skadet av slag og spark.

- Det er også mye verbal trakassering, der homo og hore er de mest brukte ordene. I tillegg er det en del hærverk.

- Senest nå på mandag var det noen som hadde klint avføring på veggene på ene toalettet.

Uro i timene

Det er heller ikke bare vold, verbal trakassering og hærverk som er ei utfordring ved skolen slik rektoren ser det.

- Det største problemet er uro i timene. Skolen skal være en arena for læring, ikke en fritidsklubb. De elevene som skaper uro i timene, stjeler tid fra de av elevene som kommer på skolen for å lære.

Slik skal det ikke være ifølge rektoren.

- Vi må ha klare regler og konsekvenser. Det er helt nødvendig for å ha et læringsmiljø som skaper en god arena for læring.

Lærerrolle i endring

Moen beskrev at det er ei utfordring at lærerrollen er i så stor endring.

- I dag har lærere nesten ingen frihet til å gi konsekvenser eller snakke til elever uten at de føler seg krenket.

Rektoren mener at også foreldrene må komme på banen for å gjøre situasjonen bedre.

- Foreldre bør framsnakke skolen og gjøre sitt for å skape en god dialog. Vi opplever i en del sammenhenger at vi blir motarbeidet av foreldrene.

Behov for akutt hjelp

Rognan barneskole sitter ikke på gjerdet og venter på at situasjonen skal løse seg av seg selv. Ledelsen er i kontakt med ressursteamet i kommunen og har hatt en privat aktør som har vært på skolen i enkelttilfeller. Skolen har også en helsesøster som blir mye brukt i saker der det behøves.

- Det som bekymrer oss er hvor lang tid det tar å få hjelp fra BUP og PPT. Vi har i enkelte tilfeller behov for klinisk og akutt hjelp og da kan vi ikke vente en uke, fjorten dager eller en månede på å få hjelp, sa rektoren og fastslo at situasjonen blir for tøff til at lærerne klarer å stå i det.

- Vi har utfordringer

Det var Lone Elvenes (FRP) som tok initiativ til temamøtet om mobbing og vold i Saltdalsskolen i et kommunestyremøte tidligere i høst. Saltdals politikere har som mål at Saltdal skal være en trygg, inkluderende og helsefremmende kommune der innbyggere skal oppleve mestring og ha aktive og meningsfulle dager. Det mener hun også skal gjelde i skolene.

- Vi må erkjenne at vi har utfordringer. Kanskje større enn vi ønsker oss. Selv om det kan være ubehagelig å ta innover seg at man ikke gjør en god nok jobb, så er det dessverre noen ganger en realitet. Dette er ikke kritikk, men et ønske om at vi sammen skal bli enda bedre, sa Elvenes fra talerstolen.

- Vi vet at det er mange barn som ikke har det bra, som ser og opplever ting som ikke er greit. Disse barna trenger trygge voksne, de trenger å bli hørt, og de trenger å bli sett. Det finnes ikke vanskelige barn, men barn som har det vanskelig.

- I dag har vi samlet oss, for å skape en lagfølelse - et felles ansvar. Dette må vi ta med oss videre, og stadig søke å aktualisere.

VIL HA ENDRING. Ordfører Rune Berg er klar på at det må bli endring i skolene, og at dette er noe politikerne i Saltdal kommune skal følge opp. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
VIL HA ENDRING. Ordfører Rune Berg er klar på at det må bli endring i skolene, og at dette er noe politikerne i Saltdal kommune skal følge opp.

Skal følges opp

Ordfører Rune Berg mener det var helt riktig at temamøtet ble gjennomført nå, før budsjettarbeidet starter opp for neste år.

- På nyåret må vi følge opp dette med et nytt møte. Det er tydelig at noe må gjøres og at dette må gjøres raskt, sier han etter å ha deltatt på temamøtet.

- Et startskudd

Elvenes beskriver dagen som et positivt startskudd for endring.

- Dette ble en temadag vi må ta med oss inn i et mye større arbeid for å “snu skuta”. Voksenansvaret har vært et sentralt tema i dag, og det vi har snakket om gjennom dagen representerer nettopp dette.

Powered by Labrador CMS