PÅ JOBB. Det er NRK Sapmi som står bak dokumentarserien ”Forbannelsen” om sagn og bannlysing. Stian ”Staysman” Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta er programledere, og i desember i fjor var de i Sulitjelma for å spille inn en episode om sagnet rundt kirkespiret i bygda. Foto: Espen Johansen
PÅ JOBB. Det er NRK Sapmi som står bak dokumentarserien ”Forbannelsen” om sagn og bannlysing. Stian ”Staysman” Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta er programledere, og i desember i fjor var de i Sulitjelma for å spille inn en episode om sagnet rundt kirkespiret i bygda.

Nå nærmer det seg premiere

I desember i fjor var Stian ”Staysman” Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta på innspilling i Sulitjelma. Nå får vi snart se resultatet.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Programlederne Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta tar mystikk og overtro på alvor i «Forbannelsen – Uhkádus».

Det er blitt en serie om besvergelser og overnaturlige hendelser. Hva er sannheten bak mytene og fortellingene?

Fem forbannelser

Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Ole Rune Hætta farer vidt og bredt på roadtrip i Sápmi for å undersøke utrolige historier, skriver NRK i sin omtale av serien.

I møter med folk undersøker de om det kan finnes mer mellom himmel og jord enn hva som kan forklares.

Serien er produsert av NRK Sàpmi og består av fem episoder på 55 minutter hver som hver tar for seg en historie om en forbannelse.

Fem ulike steder

Gjennom serien besøker Stian og Ole Rune blant annet Skjervøy, Andørja og Sulitjelma i jakten på svar.

De tre første episodene kommer torsdag 17. november og da besøkes Neiden, Skjervøy der de leter etter Skjervøykongens skatt som det skal ligge en forbannelse over, og episode tre er fra Hirvas - stedet som omtales som gandet og at det rår uro der.

Sulis sin hemmelighet

Torsdag 24. november kommer de to siste episodene, én av dem fra Sulitjelma.

Episoden har fått navnet Gruvebyens hemmelighet, og NRK beskriver den slik:

- I den gamle gruvebyen Sulitjelma skal det ligge en forbannelse,som visstnok enda ikke har blitt utløst.

- Det sies at en same hadde et fremsyn om gruvene lenge før de eksisterte; Han så bygda vokse med mange tusen, og kirken bli bygget - men hvis spiret på den ble reist skulle Sulitjelma begynne å gå tilbake til det det en gang var - ingenting.

- Er på sporet

Derfor mener folk at for å avverge Sulitjelmas undergang - ble det aldri satt noe spir på kirka.

Da de var ferdige med opptakene spurte Saltenposten de to om de hadde funnet spiret.

- Vi kan si at vi er på sporet av det. Svaret på hvordan det gikk, må dere nesten se på tv, sa Thorbjørnsen og Hætta for snart et år siden.

Powered by Labrador CMS