KRITISK. Jan Frode Setså og resten av Utdanningsforbundet i Fauske, advarer om at ønsket om raske kutt kan straffe seg. I rådmannens budsjettforslag for 2020, er det foreslått en reduksjon i 11,7 stillinger i skolene. Foto: Sylvia Bredal
KRITISK. Jan Frode Setså og resten av Utdanningsforbundet i Fauske, advarer om at ønsket om raske kutt kan straffe seg. I rådmannens budsjettforslag for 2020, er det foreslått en reduksjon i 11,7 stillinger i skolene.

Mener kuttforslag er alarmerende: – Vil ikke være mulig å levere et forsvarlig tilbud

(FAUSKE) Fra 2018 til 2020 har det blitt kuttet 21 årsverk i Fauske-skolene, og nå foreslår rådmannen å kutte ytterligere 11,7 stillinger. Lovpålagte oppgaver står i fare, hevder fagforening.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i Utdanningsforbundets høringsuttalelse til budsjettet for 2020, hvor det ligger inne forslag om nye kutt i Fauske-skolene. Kuttene fra 2018 til 2020 mener fagforeningen delvis har vært naturlig, fordi to skoler har blitt nedlagt.

Men når rådmannen nå foreslår ytterligere kutt, slår fagforeningen alarm.

– Tilbakemeldingene fra skolene er at dette er alarmerende og alvorlig dersom det blir en realitet, skriver Jan Frode Setså, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet på Fauske.

Lovpålagte oppgaver i fare

I høringsuttalelsen skriver Setså videre at skolene trenger mer tid for å sammensmelte ulike kulturer, etter at fire skoler er blitt til to.

– Skolene opplever at dersom det skal trekkes ned ytterligere på ressursene i 2020, så vil det ikke være mulig å levere et forsvarlig pedagogisk tilbud for elevene.

– De lovpålagte oppgavene står i fare for å ikke bli løst, skriver Utdanningsforbundet.

De er ikke uenig i at skolene har behov for omstilling, men mener dårlig økonomi nå gjør at tempoet ikke er forsvarlig.

– Skolene vil bli nødt til å tilpasse seg et lavere elevtall i fremtiden, men vi må bruke mer enn ett år for at prosessen skal være forsvarlig.

– Bruk flere år

Videre skriver Utdanningsforbundet at det er en hektisk fase med etterutdanning og fagfornyelse for lærerne, som igjen skaper stort behov for vikarer. Det er stort sett ufaglærte som hentes inn som vikarer, ifølge fagforeningen.

– Samtidig skal det leveres GOD skole for våre elever. Dette paradokset ser vi som utfordrende dersom forslaget fra rådmannen blir vedtatt i kommunestyret.

Derfor ber de kommunestyret se omstillingen over flere år.

– For å kvalitetssikre at vi ikke går for fort frem med de mulige konsekvenser det kan få, skriver Setså.

Utdanningsforbundet oppsummerer mulige konsekvensenser for skolene slik:
 Elever som ikke får det tilrettelagte tilbudet de har krav på
 Fare for økt sykefravær blant ansatte
 Økt vikarbruk
 Dårligere arbeidsmiljø pga. økt arbeidspress

Kan bli dyrt

Utdanningsforbundet oppfordrer politikere i Fauske til å lytte, og sørge for at omstillingen av skolene får mer enn et år på seg.

– Konsekvensene av å gå for fort frem kan ha en kostnad som langt overgår de pengene man har intensjon om å spare, skriver forbundet.

De mener lovpålagte oppgaver må prioriteres i året som kommer.

– Barn og unge er fremtiden vår, tidlig innsats er viktig. Konsekvensene kan føre til store sosiale kostnader i nær fremtid. For hver 20-åring som arbeidslivet går glipp av koster det Norge minst 20 millioner.

Bedre i barnehagene

Utdanningsforbundets gjennomgang av konsekvensene for barnehagene, er langt fra like dyster lesning.

– Konsekvensene vil ikke bli store for ansatte og det tilbudet som blir gitt, skriver Setså.

Men når to avdelinger foreslås nedlagt, vil det bidra til at ventelistene blir lengre, mener fagforeningen. Det vil i praksis bety at såkalt rettighetsbarn sannsynligvis er de eneste som får barnehageplass.

– Det betyr at barn født etter 30. november eller tilfyttere etter søknadsfrist ikke vil få plass før i 2021, står det i høringsuttalelsen.

De påpeker at det fortsatt er stort underskudd på pedagoger i barnehagene, og foreslår at kommunen styrker rekrutteringen.

Powered by Labrador CMS