GJENOPPLIVNING. Kunstneren Kamilla Sajetz Mathisen ønsker at både barn og voksne skal bli bedre kjent med sjøskapningene langs norskekysten. Gjennom prosjektet Berg og båre blir en glemt kulturarv gjenopplivet. Foto: Eva S. Winther
GJENOPPLIVNING. Kunstneren Kamilla Sajetz Mathisen ønsker at både barn og voksne skal bli bedre kjent med sjøskapningene langs norskekysten. Gjennom prosjektet Berg og båre blir en glemt kulturarv gjenopplivet.

Gjenoppliver sjøvetter

- Gjennom prosjektet Berg og båre skal en døende kulturarv gjenopplives.

Publisert Sist oppdatert

Det sier billedkunstner Kamilla Sajetz Mathisen fra Sørfold, som nå bor i Bergen. Sammen med sceneinstruktør og skuespiller Maja Zakariassen har hun tatt fram de ulike sjøvettene og andre havskapninger langs Norskekysten.

Uten polering

Bakgrunnen for prosjektet er et ønske om å gjøre disse skapningene bedre kjent, både blant barn og voksne.

- De aller fleste her i landet kjenner til troll, hulder og andre skogskapninger, mens sjøskapningene er det verre med. I tillegg har Hollywood og spillindustrien til en viss grad oppdaget disse, og laget sine egne, fordreide eller polerte versjoner av dem. Dette gjelder for eksempel Kraken og Havfruen, sier Kamilla.

Figurteater

Berg og båre er dermed et gjenopplivningsprosjekt for en døende kulturarv.

Prosjektet begynte som et verksted for skoleelever. I samarbeid med Scenekunst i Nordland og Den Kulturelle Skolesekken Nordland, gjorde Mathisen og Zakariassen forrige skoleår en pilot-turné på utvalgte skoler i Sørfold, Steigen og Hamarøy. Gjennom et lavterskel figurteater-verksted, ble skolebarna bedre kjent med skapningene.

Reportasjer

I reportasjeserien «Berg og båre» presenterer Kamilla Sajetz Mathisen de ulike sjøskapningene som hun har funnet gjennom samtaler, sagn og eventyr og utallige timer i bibliotekenes samlinger av folkeminner og andre relevante skrifter. Hun har selv laget illustrasjonene.

Det er blitt til sammen ti dobbeltsider som kommer i Saltenposten hver lørdag i sommer.

Lys og mørke

- Noe av det mest spennende med dette materialet er karakterenes ambivalens. Veldig få av dem er rent onde eller rent gode, de har både lys og mørke i seg. Mye avhenger av hvordan du behandler dem når du møter dem, eller rett og slett av skapningens dagsform eller personlighet, forteller hun.

I fortellingene er det flere av skapningene som har likhetstrekk og glir litt over i hverandre.

- Vi har valgt å rendyrke trekkene som går oftest igjen, vel vitende om at det finnes mange lokale variasjoner rund de ulike fortellingene.

Variasjoner

Hun er klar over at mange av de som leser dette kan ha egne oppfatninger, erfaringer og fortellinger som av og til strider med dem her blir presentert.

- Det er noe av det som gjør folketradisjon så spennende, at den er i kontinuerlig utvikling, og at det oppstår lokale variasjoner og fortellinger.

- Ta kontakt

Hun oppfordrer derfor de som har noen egne, gjerne lokalt tilknyttede fortellinger om sjøvettene våre, til å ta kontakt

- Vi er også interessert i gamle skikker knyttet til sjøen, særlig hvis de fortsatt er i bruk. Vi har blant annet hørt at enkelte fiskere fortsatt får jenter til å pisse i bruket før de reiser ut, for fiskelykkens skyld. Send gjerne en mail til bergbaare@gmail.com hvis du har noe å fortelle, oppfordrer Kamilla Sajetz Mathisen.

Musikkfestuka

Til høsten skal prosjektet videre til Fauske og Saltdal, da i samarbeid med Regine Schrøder.

Desuten har Ida Hevrøy i Den kulturelle skolesekken, DKS Nordland, har laget musikkforestillingen «Bergtatt», som handler om havfrua. Den blir vist under Nordland musikkfestuke i august.

I tillegg vil Mathisen holde et foredrag om prosjektet og skapningene i foredrags-serien «Innsikt» under Nordland Musikkfestuke.

Powered by Labrador CMS