HYGGELIG PRAT. - Vi er ikke typiske støvsuger-selgere som «stikker foten i døren». Det viktigste er å slå av en hyggelig prat og tilby informasjon om synsproblemer til de som trenger det, sier sier Harry Aass som er leder for Dør til dør-aksjonen på Fauske.
HYGGELIG PRAT. - Vi er ikke typiske støvsuger-selgere som «stikker foten i døren». Det viktigste er å slå av en hyggelig prat og tilby informasjon om synsproblemer til de som trenger det, sier sier Harry Aass som er leder for Dør til dør-aksjonen på Fauske.

Går fra dør til dør for å kartlegge syns-utfordringer

(FAUSKE) Fra kommende mandag, 31. mai gjennomfører Blindeforbundet en dør til dør-aksjon på Fauske.

Publisert Sist oppdatert

Fra mandag til fredag i neste uke gjennomfører Blindeforbundet en dør til dør-aksjon, så da får folk på Fauske besøk på døren sin.

Ti ansatte

Et team på ti heltidsansatte personer skal banke på hos flest mulig av innbyggerne, for å kartlegge synsutfordringer og skaffe givere til Blindeforbundets arbeid.

- Blindeforbundets ververe er ikke typiske støvsugerselgere som «stikker foten i døren». Det viktigste er å slå av en hyggelig prat og tilby informasjon om synsproblemer til de som trenger det, sier sier Harry Aass som er leder for Dør til dør-aksjonen

580 har synsproblem

I Fauske er det til sammen 9.640 innbyggere på Fauske. Det finnes ikke eksakte tall for hvor mange i Norge som har et synsproblem, men ifølge en rapport som ble utarbeidet av Menon Economics i 2019 anslås det at mer enn 320.000 personer levde med en synshemming i Norge i 2018. Dette tilsvarer cirka seks prosent av befolkningen.

- Ut fra dette kan vi anslå at omlag 580 personer på Fauske har et synsproblem. Det betyr ikke at man nødvendigvis er helt blind, men at briller og linser ikke bedrer synet tilstrekkelig bra, sier Siv Bremnes, daglig leder ved fylkeskontoret i Nordland.

- Bidra tidlig

- Det er mange grunner til at synet svekkes, og mange er ikke klar over at det er hjelp å få. Nettopp derfor er det så viktig at folk vet om at Blindeforbundet kan komme inn og bidra tidlig, slik at de raskt kan komme seg ut av fortvilelse og isolasjon og få hjelp til veien videre, skriver sier Siv Bremnes i en pressemelding.

Blindeforbundet gir tilbud om hjemmebesøk av en likeperson som kan hjelpe deg å kartlegge behov og gi informasjon om tilbud og tjenester, blant annet rehabilitering, hjelpemidler, kurs og TT-kort.

Et godt liv

Med god informasjon, rehabilitering og riktige hjelpemidler er det fullt mulig å leve gode liv tross synstap.

- Mange setter stor pris på å få kontakt med andre synshemmede, og har god nytte av Blindeforbundets tilbud om rehabilitering, kurs og aktiviteter på blant annet Evenes syn- og mestringssenter.

Korona-problemer

Korona har bydd på ekstra utfordringer for mange svaksynte og blinde. Når man ikke ser, er det for eksempel vanskelig både å holde meteren og finne hånddispenseren på butikken, og da blir fort hverdagen plundrete.

Mange har også mistet offentlige tjenester, som for eksempel støttekontakt, og mange har opplevd ekstra isolasjon fordi sosiale møteplasser har vært nedstengt.

Telefonvenn

- For å bøte på situasjonen har Blindeforbundet hatt to telefonaksjoner der vi har ringt alle våre nærmere 9000 medlemmer, og blant annet tilbudt en telefonvenn og praktisk hjelp for de som måtte trenge det.

- For å sikre godt smittevern i forbindelse med korona og trygg dørbanking, har Blindeforbundet i samarbeid med Innsamlingsrådet, Røde kors, Unicef, Leger uten grenser og Norsk luftambulanse laget en Nasjonal smitteveileder som gjør at vi kan fortsette å banke dører på en trygg måte også nå, sier Harry Aass.

- Frivillig

Blindeforbundet lover at de følger smitteveilederen til punkt og prikke. Alle ververne har gjennomført smittevernskurs.

- Vi holder minimum en meters avstand, holder oss hjemme hvis vi er syke, og vi går ikke inn til folk. Videre desinfiserer vi utstyr mellom hvert besøk og . Det er selvfølgelig også helt frivillig å snakke med oss, sier Harry Aass, leder for Dør til dør-aksjonen.

Powered by Labrador CMS