UFORUTSIGBART. Daglig leder i Edelfarm, Alice Øksheim, hadde gjerne sett at de økte produksjonen i sine lokaliteter, men mener uforutsigbare rammer og økte skatter og avgifter gjør at de ikke kan satse på mer produksjon framover. De har nå bruke angreretten på sommerens kjøp av biomasse. Foto: Robin Jensen
UFORUTSIGBART. Daglig leder i Edelfarm, Alice Øksheim, hadde gjerne sett at de økte produksjonen i sine lokaliteter, men mener uforutsigbare rammer og økte skatter og avgifter gjør at de ikke kan satse på mer produksjon framover. De har nå bruke angreretten på sommerens kjøp av biomasse.

Edelfarm trekker kjøp:

- Forutsetningene er blitt vesentlig endret

I lys av forslaget om grunnrentebeskatning benytter Edelfarm seg av angreretten. - Usikkerheten er for stor.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det sier daglig leder i Edelfarm, Alice Øksheim, til Saltenposten.

Styret i Edelfarm AS besluttet onsdag å benytte seg av angreretten de har fått av Nærings og Fiskeridepartementet, ved kjøp av én prosent økning av biomasse på auksjonen i juni i år.

38 tonn laks

En økning på en prosent tilsvarer cirka 24 tonn økning av den totale biomassen med laks i sjøen, som igjen ville ha gitt en årlig økt produksjon på cirka 38 tonn laks fra Skjerstadfjorden.

Den totale investeringen i biomasse er en relativt stor investering for Edelfarm AS, men på grunn av de endrede forutsetningene fra regjeringen må nå alle investeringer, også kjøp av biomasse, gjennomgås på nytt.

- Radikal endring

Styreleder Tarald Sivertsen sier i en kort kommentar at Edelfarm AS benytter angreretten slik Nærings og Fiskeridepartementet har åpnet for, og at dette skjer som følge av den nåværende regjerings forslag til å radikalt endre forutsetningene til distrikts-Norges mest solide næring.

Sivertsen legger til at Edelfarm ikke lenger kan forsvare prisen på kjøp av økt biomasse ut fra at rammebetingelsene og forutsetningene for å drive norsk havbruk gjennom den siste uken er vesentlig endret.

- Kan produsere mer

Daglig leder Alice Øksheim støtter styrets beslutning fullt ut.

- Konsekvensen er at vi ikke får produsert mer laks. Vi har mulighet til det i eksisterende lokaliteter der vi har god plass, sier hun og legger til at de kjenner på en stor usikkerhet nå.

- Statsbudsjettet ser ut til å gi økning i flere skatter og avgifter, og det blir i sum en cocktail som er veldig sterk, sier Øksheim.

- Uten forutsigbarhet

Hun er opptatt av å være litt på den sikre siden, og sier at det ikke er en krise å være der de er i dag og ha det slik de har det.

- Å kunne øke produksjonen innenfor de riktige rammer og med forutsigbarhet hadde vært det klart beste, men de forslagene som ligger der nå gir ikke det. Naturressursskatten skal evalueres hvert år, og det betyr at den jo kan bli endret hvert år. Det er det motsatte av forutsigbarhet, sier Øksheim oppgitt.

Gir ringvirkninger

Hun sier det er uklart hvilke ringvirkninger forslagene vil gi, og at de regner på tallene kontinuerlig.

- Det siste vi ønsker er at det skal gi negative ringvirkninger, men det vil jo bli noe. Leverandørindstrien vil nok merke det hardest, i form av at næringen venter litt med å kjøpe den båten, venter med å kjøpe flere merder, venter litt med å oppgradere annet utstyr, sier hun videre.

Store investeringer

Det er gjort investeringer i settefiskanlegg i Breivika og slakteri på Sør-Arnøy.

- Det er investeringer opp mot én milliard kroner. Hadde de forslagene som nå lanseres kommet for fire år siden hadde vi neppe gjort det. Vi hadde ikke turt å gå for så tunge investeringer. Men vi skal prise oss lykkelig over at det blr gjort da. Nå trenger vi at det går bra framover for å serve nettopp de investeringene, sier Øksheim.

Settefiskanlegget er det Edelfarm og Wenberg fiskeoppdrett som har etablert, mens slakteriet er Salten Aqua, sammen med flere småinvestorer.

Powered by Labrador CMS