Arbeidet med rørgata til Breivikelva kraftverk er allerede kommet langt. Foto: Ole Kristian Andreassen
Arbeidet med rørgata til Breivikelva kraftverk er allerede kommet langt.

Fornøyd med å komme i gang

Breivikelva kraftverk har vært utredet siden slutten av 80-tallet, og SKS er fornøyd med å endelig være igang.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Når kraftverket er ferdig i 2020 gir det en årlig kraftproduksjon på i overkant av 27 GWh, tilsvarende strømforbruket til 1360 husstander.

Fornybar energi

- Prosjektet har en tilfredsstillende utbyggingskostnad. Slik kraftmarkedet forventes å utvikle seg i framtiden, herunder klimadugnaden som er ventet både nasjonalt og globalt, er vi meget tilfreds med at dette prosjektet nå kommer til realisering.

Det sier Stein Mørtsell, administrerende direktør i SKS Produksjon AS.

Klumpvatnet

Kraftverket, som skal utnytte fallet mellom Klumpvatnet og Beiarfjorden, har vært utredet siden slutten av 80-tallet.

I 2014 fikk SKS konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). I konsesjonen ble det lagt vekt på at utbyggingen er et viktig bidrag til produksjon av mer fornybar energi.

Lokale ringvirkninger

- Kraftutbyggingen er positiv for SKS, og er i tråd med vår strategi om økt produksjon av vannkraft. Prosjektet er også bra for Beiarn kommune. Det gir lokale ringvirkninger og aktivitet, sier Mørtsell.

Han legger til at SKS er en viktig bidragsyter til det «grønne skiftet» gjennom produksjon av fornybar vannkraft og levering av CO2 fri strøm til samfunnet.

Bærekraftig

- SKS bygger energiløsninger for generasjoner, og selskapet baner vei for fornybarsamfunnet gjennom sin kjernevirksomhet, skriver selskapet på sin hjemmeside.

SKS er en av de viktigste næringslivsaktørene i Nordland fylke, og de ønsker å drive sin virksomhet på en bærekraftig og etisk ansvarlig måte.

Fornybar ressurs

- Vannkraften er en fornybar ressurs som bidrar til at vi når klimamålene og skaper verdier og arbeidsplasser i Nordland. Nordland har naturgitte fortrinn som gjør oss godt rustet for omstillingen som må til for at Norge skal klare overgangen til nullutslippssamfunnet.

I over 60 år har SKS tatt sitt samfunnsoppdrag på alvor og gjennom utbygging av vannkraft medvirket til velferdsutviklingen.

Konkurranse-fortrinn

Utøvelse av samfunnsansvar i SKS innebærer at konsernet ivaretar sosiale og miljømessige hensyn i driften. Samfunnsrollen skal utøves på en måte som bidrar til konkurransefortrinn både for selskapet og for eierne.

- I samfunnet rundt oss skal vi jobbe og bo, vi skal vokse opp og vi skal bli gamle. I dette samfunnet skal vi oppleve og oppdage. Vi skal la oss engasjere og inspirere, vi skal aktiviseres og utfordres, vi skal ta vare på, og vi skal bygge nytt. Vi skal skape stolthet og tilhørighet, proklamerer selskapet

Store summer

SKS bidrar også til felleskapet gjennom betaling av store summer i skatter og avgifter til kommunene i Saltenregionen og Nordland fylkeskommune. Den norske stat mottar også en betydelig andel av sum totale skatter og avgifter.

Produksjonsselskapene i konsernet er forpliktet til å avgi konsesjonskraft og kvotekraft til berørte kommuner, Nordland fylkeskommune og lokale kraftselskaper. Kvotekraften leveres til selvkost, mens konsesjonskraften leveres til en pris fastsatt av Olje- og energidepartementet.

Powered by Labrador CMS