Illustrasjonsfoto Foto: Pexsels
Illustrasjonsfoto

Synspunkt

Fellesskap er nøkkelen til flere utfordringer

Mye henger sammen når det gjelder ungdom og rus, psykisk helse, møteplasser og aktivitetstilbud.

Publisert Sist oppdatert

Den siste tiden har vi gjennom flere artikler fortalt om resultatene av Ungdata-undersøkelsen i Indre Salten, hvordan det jobbes med dette i kommunene, samt hva rådgiveren fra KorusNord anbefaler dem å ta tak i.

Noe av det som kommer fram i under-
søkelsen som er gjort blant ungdomsskoleelever i dekningsområdet vårt er at ungdommene i en eller flere av kommunene er lite fornøyd med lokalmiljøet sitt, at de har en del psykiske helseplager, at de føler seg ensom og at flere enn landsgjennomsnittet har drukket alkohol.

Dette gjelder altså ikke alle kommunene i Indre Salten, men en eller flere.

Seniorrådgiver Bente Evensen jobber i KorusNord som er de som gjennomfører Ungdata-undersøkelsene, og hun var til stede på konferansen Ung i Sørfold i november. I intervjuet med Saltenposten anbefaler hun kommunene å jobbe med rusforebygging.

Samtidig sier hun at foreldrene har en viktig rolle i den sammenhengen også, spesielt fordi mange av ungdommene sier at de har et godt forhold til foreldrene.

Sylvi Brandsæther, folkehelsekoordinator i Sørfold, snakker også om at det er viktig å ha møteplasser for ungdommene. I tillegg er det viktig at de er en del av et eller flere støttende fellesskap. Dersom det er vanskelig hjemme, kan gjerne noen på skolen eller noen de har å gjøre med på fritida være en trygg voksenperson for dem.

Det å ha møteplasser, å høre til og å ha noe å finne på, gjør at ungdommene trives bedre.

- Det er den viktigste rusforebygginga som finnes. At ungdommene har gode felleskap og fornuftige ting å gjøre, og at de føler seg som en del av flokken. Dette er noe som ikke bare kommunen kan gjøre alene, påpeker Brandsæther.

- De som føler seg utenfor og ikke har et fellesskap som er bra for de, det er de som får trøbbel. Vi må skape arenaer og et sted der de kan være, og noe å gjøre, sier han.

Kommunalsjef for oppvekst og kultur i Fauske, Terje Valla, mener også at det er viktig med fokus på utenforskap, at det
er nøkkelen til mye av utfordringene
.

En møteplass kan være så mangt. Det kan være en ungdomsklubb, et treningstilbud, en fellestur eller noen benker i sentrum. Men selv om det finnes en ungdomsklubb, er det ikke en selvfølge at den blir brukt. Det ser man for eksempel på Straumen. Der har de i stedet prøvd å gi et tilbud til ungdom med åpen hall og kveldsmat.

I Saltdal har det med uformelle møteplasser vært et ønske fra ungdommene. Nå er kommunen i en søknadsfase der målet er å etablere en slik ny møteplass. Tanken er at ungdommene skal være med på å bestemme hvor dette skal være og i hvilken form.

Les også: Vil skape en møteplass for ungdom

Der tror jeg de gjør noe lurt. Når ungdommene er med på å bestemme hvordan dette skal være, får de et eierskap til det. Det gjelder også arrangementer. Som at ungdommene er med på å arrangere for eksempel UKM og ungdomskonserten under Blåfrost.

Les mer om Ungdata her.

Å jobbe forebyggende er mye lettere enn å reparere. I Indre Salten jobbes det på tvers av sektorer og kommunegrenser. Kommunene samarbeider for eksempel med Politiet, og sist uke var en representant derfra på Straumen for å ha foredrag om alkohol, narkotika og tobakk for elever og foresatte.

I Saltdal jobber de tverrfaglig med rusforebygging allerede fra svangerskapet av. Felles fagdager for de som jobber med barn og unge, er også noe flere kommuner har.

Selv om det kommer fram noen negative tall i Ungdata-undersøkelsen, er det mye positivt også: At ungdommene er aktive, at de aller fleste har en fortrolig venn, og at de er for-
nøyde med foreldrene sine.

Og selv om noen havner i trøbbel, er det et mindretall. For som Terje Valla sier:

- De aller fleste ungdommene vi har her er dyktige, pertentlige, og de står på.

Powered by Labrador CMS