Du skal ikke skue ungdommen på hårene. Å bruke tid på skjerm, er ikke bare negativt. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Du skal ikke skue ungdommen på hårene. Å bruke tid på skjerm, er ikke bare negativt.

Synspunkt:

Et ufortjent dårlig rykte

Ungdommen nå til dags. Et uttrykk man kanskje har hørt i en litt forarget tone, muligens med et aldri så lite fnys attåt.

Publisert Sist oppdatert

Jeg mistenker at uttrykket ikke er av spesielt nyere dato. Siden man begynte å kalle aldersgruppen mellom barn og voksne for ungdom, regner jeg med at det har falt en kommentar eller tre.

Så hva er det med ungdommen nå til dags? Jo, de sitter på mobiltelefonen hele tiden, eller på datamaskinen. De er lite aktive og lite sosiale. Det har i alle fall jeg hørt folk si.

Jeg lurer på om de som ser på ungdom på den måten har spurt de unge hva de driver med. Hva gjør de på datamaskinen og hva bruker de mobilen til?

Her om kvelden satt jeg og pratet med en representant for dagens unge. Da kom det et lite hjertesukk om at ungdom stadig vekk omtales med negativt fortegn, og at alle skjæres over én kam.

Siste nytt handler om at mange unge har sluttet å svare ”nei takk”. I stedet sier de ”Det går bra”. NRK hadde nylig en artikkel om dette, og flere godt voksne uttalte seg negativt om denne endringen. En av dem lurte på om svaret kom fordi de ikke gadd å engasjere seg i svaret og at de var mer oppslukt av skjermen sin.

Språkprofessor Jan Svennevig derimot, er ikke bekymret. Han applauderer ungdommene.

- De tilfører heller noe. «Nei takk» er bare et rent avslag, og da kan grunnen være at maten ikke var god eller at en er mett. Når en sier «det går bra», gir du en slags grunn, og da avkrefter du mulige slutninger om at maten ikke var god eller at det var noe problem med den. Jeg tror dette er en underliggende høflighetsstrategi, sier han til NRK.

Og det er akkurat det. ”Det går bra” er et høflig svar slik jeg ser det. De hopper bare over ”nei takk”. Hvis mottakeren ikke forstår at det ligger et ”nei takk” innbakt i svaret, så klarer de neppe å tolke verken kroppsspråk eller tonefall.

Ungdom har i alle tider vært med på å påvirke språket. Og hvis ikke språket hadde vært i endring hele tiden, hvordan hadde vi snakket da?

I mange sammenhenger synes jeg ungdom har fått et dårlig rykte. Man drar fram det som er negativt i stedet for å applaudere det positive.

Mange ungdommer jeg møter er både engasjerte, reflekterte og aktive på ulike måter. Det er kanskje ikke alle som er klar over det, men de som spiller dataspill kan være ganske sosiale de også. De kan spille sammen med andre over nett, og ofte snakker de sammen mens de spiller - selv om de ikke er i samme rom.

Om du treffer en som sitter på mobiltelefonen, så kan det hende han eller hun søker opp nyttig info eller er sosial i en eller annen kanal. Husk at i dag er mobilen både pc, telefon og leksikon i ett.

I år har jeg intervjuet ledere av ungdomsråd og ungdomsklubber. Jeg har truffet unge talenter innenfor musikk og teater. Der jeg bor har ungdom vært med på å sette opp et grillhus sammen med den lokale Lions-foreningen, så ingen skal komme og si at det ikke er tak i dem.

Jada, det er nok noen som verken engasjerer seg eller er spesielt aktive, men de har kanskje ikke blitt oppfordret til det heller?

Noen ganger må man pushes litt for å komme i gang med noe. Det du ikke har gjort før kan virke skummelt, for tenk om du gjør feil eller dummer deg ut? Hvis de bare tør, kan de oppleve mestring og de å være til nytte. En del av noe større enn seg selv.

Det bor mye bra i ungdommen nå til dags. Ta en prat med en, så får du se.

Powered by Labrador CMS