Traileren til Rebekka sin film om hjemgården er klar
- En hyllest til sauene og småbonden
– Jeg er oppkalt etter pappas favorittsau, sier Rebekka Nystabakk, regissøren bak «Sau» som har premiere 26. januar. Se traileren her.
SØRFOLD/OSLO: Kinodokumentaren «Sau» er en hyllest til sauene og den norske småbonden
Filmen kommer på kino over hele landet 26. januar, og handler om gården Nystabakkan i Nordland, skriver kulturoperatørene i en pressemelding.
Vokste opp der
På den gården har regissør Rebekka Nystabakk vokst opp sammen med sin søster Rakel, som er filmens hovedperson.
Familiegården, som befinner seg på Engan i Sørfold, er den siste i bygda som fortsatt er i drift.
Gammel idé
Ideen kom for mer enn fem år siden da lillesøster Rakel og kona Ida bestemte seg for å flytte nordover for å overta familiegården Nystabakkan på Engan i Sørfold.
- Vi er en familie som er opptatt av norsk landbruk og alltid har vært det. Vi snakket mye om dette og det ble sagt at ”det hadde vært kult om noen kom å lagde en film om det”, sa Rebekka til Saltenposten i februar i år.
Omgitt av sau
I filmen følger vi Rakel og Ida som skal ta over driften og alle sauene.
«Sau» er med Rakel idet hun stilles overfor alle gledene og utfordringene som tilhører det å være bonde i dag - og å være omgitt av sauer til enhver tid.
- Del av familien
Rebekka er til vanlig skuespiller, for tiden aktuell i publikumssuksessen «Den første julen i Skomakergata».
«Sau» er hennes regidebut. En hovedgrunn til at hun valgte å gå bak kamera var å sette fokus på dyrevelferd.
- Se dem i øynene
- «Man skal aldri ha flere dyr enn at man har tid til å se hver av dem i øynene hver dag. Bare da kan du være sikker på at alle har det bra.» Det er noe av det viktigste min far lærte meg da jeg var liten. Dyra skal ha det godt. Jeg mener dette må ligge til grunn i alt dyrehold, sier Rebekka.
Bratt læringskurve
Rebekka har med «Sau» laget et varmt og nært familieportrett – og den familien omfatter også sauene.
- Læringskurven har vært bratt, oppgaven stor og prosessen lang. Det å jobbe så tett med familien har vært både utfordrende og utrolig givende, sa hun da filmen skulle klippes ned fra 140 timer råmateriale til det som nå snart blir å se på kino.
- Det var vel ingen av oss som helt visste hva vi begav oss ut på. Men det er som noen sa om å gå over Grønland, man tar ett skritt av gangen. Jeg innså fort at dette ville ta mange år, og har levd med prosjektet lenge. Jeg har gjort andre ting innimellom eller parallelt, sier filmskaperen.
Oppkalt etter sau
Hun avslører også at hun er oppkalt etter sin fars favorittsau.
- Det er en slags familiespøk, at jeg er oppkalt etter «Gammel-Rebekka». Og hun ble 11 år, som er ganske gammelt for en sau. Det er noen av sauene som er en viktig del av vår familiehistorie.
I likhet med «Gammel-Rebekka» har alle sauene på Nystabakkan navn. Det er en grunn til det.
- Alle sauene har hver sin personlighet, og vi kjenner dem alle igjen. Det sier noe om hvordan man vil at dyrene skal ha det.
Magiske øyeblikk
Nystabakkan gård har stått imot presset fra landbruksindustrien og drives på tradisjonelt vis. Men å være bonde er en stadig mer sjelden livsstil, og mange gårder legger ned i Norge hvert år.
- Jeg ville fortelle denne historien før det er for sent, for å vise hva vi har før vi mister det. Gjennom å fortelle historien om en ung bonde som velger dette livet, ønsker jeg å holde på optimismen og entusiasmen for norsk landbruk. Norge har også rike mattradisjoner som det er verdt å ta vare på, sier hun.
Liv og død
- Med filmen ønsker jeg å vise hele spennet i livet som bonde. Hverdagen består av mange overraskende utfordringer, hardt arbeid og virkelig magiske øyeblikk. Noen ganger er det fantastisk og idyllisk, andre ganger står det om liv og død. Det er frustrasjon og søvnløse netter, men de har også en nærhet til naturen som vi bare kan misunne, sier Rebekka.
Gamle metoder
Bygda er en del av Nordlands utvalgte kulturlandskap, og de som stadig driver jorda her, holder noen av de gammeldagse jordbruksmetodene i hevd, som for eksempel hesjing og ljåslått.
- Jeg vil ikke fortelle historien om et sted der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Jeg vil fortelle historien om at disse stedene, og denne måten å leve og arbeide på fremdeles er en del, ikke bare av vår historie, men av vår framtid.
Hun tror at mange har en dragning mot et liv nærmere naturen. Det er en grunn til at «småbruk» har vært blant de aller mest brukte søkeordene på Finn.no i en årrekke.
«Sau» har verdenspremiere under Tromsø internasjonale filmfestival 18. januar. Deretter legges det opp til en turné med en rekke spesialvisninger rundt i landet.
- Jeg gleder meg veldig til å dele dette med alle andre når vi er i mål, sa hun for snart et år siden.
Nå nærmer det seg virkelig...