STOR JOBB. Daglig leder ved Edelfarm Sven-Inge Skogvoll ute på lokaliteten Daumannvika som har fått ASC-godkjenning. Foto: Designia - Lars Antonsen
STOR JOBB. Daglig leder ved Edelfarm Sven-Inge Skogvoll ute på lokaliteten Daumannvika som har fått ASC-godkjenning.

Edelfarm har fått viktig miljøsertifikat

Edelfarm har sluppet gjennom nåløyet og fått ASC-sertifikat på en lokalitet i Daumannvika.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: ASC - standarden er den strengeste internasjonale miljøstandarden innen oppdrett og er et viktig tiltak for å minimere negative påvirkninger på miljø og samfunn fra driften.

Hardt arbeid

Daglig leder Sven-Inge Skogvoll forteller at det ligger mye hardt arbeid bak og at hele organisasjonen i Saltdal-bedriften har vært involvert i dette arbeidet.

-Strengere oppfølging av rutiner og skjemaføring for det vi gjør er nok den største forskjellen. I tillegg blir det vi gjør mer åpent. Ellers gjør vi ting slik vi alltid har gjort, sier Skogvoll. Han berømmer de ansatte som også har tatt et kraftig tak for å få ASC på plass.

Global standard

ASC (Aquaculture Stewardship Council) ble etablert av blant andre World Wildlife Fund (WWF) for å administrere globale standarder for ansvarlig havbruk. Standardene er utviklet av Aquaculture Dialogues, som koordineres av WWF og benyttes nå i 54 land verden over.

A
ndre gang

I 2015 fikk Wenberg Fiskeoppdrett, som den første bedriften i Salten Aqua, ASC -sertifisering. Også i denne runden har bedriften fått ASC-sertifikat. Denne gang gjelder det lokaliteten Leivsethamran i Fauske kommune.

- For oss er ASC - sertifisering et viktig tiltak for ansvarlig havbruk og et bidrag til arbeidet med bærekraftig lakseoppdrett, sier miljøkoordinator Asbjørn Hagen i Salten Aqua.

Bærekraft handler om en balanse mellom miljø, samfunn og økonomi. Gjennom sertifiseringen øker kunnskap om potensiell påvirkning på ytre miljø og hvordan denne kan reduseres, og det søkes et tettere samarbeid med ulike interessenter internt og eksternt.

Mer åpenhet

Gjennom tredjeparts revisjoner og offentlige rapporter er også informasjon om driften tilgjengelig for de som ønsker informasjon. I tillegg til fokuset på miljø og samfunn er ASC sertifisert fisk etterspurt i markedet og det kan forventes at kundene betaler mer for ASC sertifisert fisk.

- Dette er en vinn-vinn-situasjon sier Hagen som ser frem til at alle matfisklokalitetene i Skjerstadfjorden nå blir sertifisert etter ASC-standarden innen 2017.

Store fordeler

Her er de største fordelene med den nye sertifiseringen sett i et samfunnsperspektiv:

• Det vil bli en valgmulighet for kunden som nå kan få kjøpt sertifisert fisk.

• Bidrar til ytterlige tiltak for å ta vare på Skjerstadfjorden.

• Økt fokus på beskyttelse av villfisk.

• Økt bevissthet rundt miljøarbeid i driften av lokalitetene.

• Åpnet og dialog rundt driften til selskapene.

• Strengere krav til dokumentasjon og større grad av offentlighet.

Powered by Labrador CMS