VELTEDE GRAVSTØTTER. Kirkeverge Terje Skogvoll sier at når man finner flere gravminner som står skjevt eller har veltet mot bakken er det stor forståelse fra fellesrådets og kirkevergens side, at dette ikke symboliserer den verdighet de ønsker at kirkegården og gravlunden skal representere. Foto: Sylvia Bredal
VELTEDE GRAVSTØTTER. Kirkeverge Terje Skogvoll sier at når man finner flere gravminner som står skjevt eller har veltet mot bakken er det stor forståelse fra fellesrådets og kirkevergens side, at dette ikke symboliserer den verdighet de ønsker at kirkegården og gravlunden skal representere.

Dette er forklaringen på de veltede gravstøttene

(FAUSKE) På Fauske kirkegård er det flere gravstøtter som står skjevt, eller har veltet. Kirkeverge Terje Skogvoll oppklarer hvorfor dette ikke blir gjort noe med.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke skrev AN en artikkel om en som var skuffet over å se veltede gravstøtter da han skulle besøke en grav på Fauske kirkegård.

Kirkeverge i Fauske kommune, Terje Skogvoll ønsker nå å gi sin forklaring på årsaken til synet.

- Kirkegården er et sted for sorg, forsoning og refleksjon. Den bidrar til å knytte generasjoner til stedet, og vitner om livets gang. Kirkegården er derfor forbundet med stedlig identitet og tilhørighet. For mange blir derfor kirkegården eller gravlunden et viktig sted hvor det skal oppleves godt å komme til, sier Skogvoll.

Gravferdsloven

I henhold til rolleforståelse og ansvar stadfester Gravferdsloven § 26 at eieren for gravminnet er ansvarlig for at gravminnet ikke er i forfall, eller ikke er til sjenanse, eller til fare for de som ferdes på gravplassen.

- Det er med andre ord verken kommunen eller fellesrådet som gravferdsmyndighet, som eier hvert enkelt gravsted. Det er den personen som står oppført som ansvarlig fester av gravstedet, som også er eier av gravminnet, og etter lov også bærer ansvaret for hvordan det til enhver tid fremstår og vedlikeholdes, sier Skogvoll.

Ingen juridisk myndighet

Fellesrådet har da ingen juridisk myndighet utover festers vilje dersom vedkommende følger lov og forskrift, eller gravminnet ikke representere en kulturhistorie jf. kulturminneloven og gravferdsloven.

Når gravminnene blir liggende på bakken blir eieren tilskrevet og informert om situasjonen med pålegg om å bringe gravminnet i overenstemmelse med de krav som er stilt i forskrift og vedtekter.

- Dersom man ikke kan håndtere dette selv vil oppsetting av nedfelt gravminne i de fleste tilfeller utløser en kostnad, opplyser Skogvoll.

Kirkevergen forteller at han er kjent med tre aktører på Fauske som utfører en slik tjeneste.

- Responderer ikke vedkommende på nevnte tilskriv, eller at hjemmelshaver til gravminnet ikke er å oppdrive, kan fellesrådet med hjemmel i lov reagere, sier han videre.

Kan bli destruert

Fellesrådets lovhjemlede mandat som forvalter av kirkegården, trer inn i de tilfeller kontoret ikke lykkes å lokalisere rettmessig eier eller i de tilfeller hvor eieren unnlater å etterkomme slikt pålegg.

Da kan fellesrådet sette i verk tiltak som er nødvendig for å bringe gravminnet i orden, herunder også å fjerne selve gravminnet. Eier har da en tidsfrist på seks måneder før eventuelt et slikt tiltak kan iverksettes.

- Minnesmerket kan da blir fjernet og destruert, men dette er selvfølgelig ikke noe vi ønsker å gjøre, opplyser Skogvoll.

I de tilfeller kirkegården har vært utsatt for hærverk og vandalisme har fellesrådet gjenreist gravminnene i egen regi uten å belaste rettmessig eier.

Grunn i bevegelse

I Fauske har vi leire, samt andre ustabile masser grunnen. Massene endrer i tillegg egenskap og karakter etter berøring med gravutstyr og i kontakt med is og vann.

- Jordmassene på våre gravfelt er derfor mer eller mindre i konstant bevegelse. Verst er det etter en hard vinter med mye tele hvor jordmassene ekspanderer. Når våren kommer og telen forsvinner oppstår det en bevegelse som påvirker gravminnet i en eller annen retning og ved hjelp av tyngdekraften til slutt faller mot bakken. Et gravminne som blir rettet i dag kan derfor være ute av stilling, allerede til neste år, sier Skogvoll.

Felles historie

Kirkevergen arbeider målrettet med å løse nevnte oppgaver og skal videre sikre at kirkegårdene og gravlunden på Fauske drives på en verdig og forsvarlig måte.

Publikum skal bli godt ivaretatt gjennom saksbehandling, informasjon og møter med ansatte. Det totale resultatet er summen av politisk arbeid, daglig ledelse og gode eiere av gravminnene.

- Vår visjon inn i en ny tid er at landskapet rundt kirken og gravlundene også skal inneha funksjon som parkanlegg hvor vi fornemmer generasjoner i tidens løp. Dagens gravminner blir i morgen en del av vår felles historie, og vil videre være et fast punkt for de som vil erindre og de som vil spasere og observere. Kontoret får stadig gode innspill fra engasjerte innbyggere med forslag til endringer og forbedringer. Kom gjerne innom eller ta kontakt, oppfordrer Skogvoll.

Powered by Labrador CMS