FRYKTER FOR FRAMTIDA. Daglig leder Wanja Blind ved Tørst`n bar er redd dagene er talte for baren, dersom den nasjonale skjenkestoppen ikke blir gjort til historie om kort tid. Enn så lenge har Blind klart å styre unna permitteringer, selv med stengt bar. Foto: Robert Jentoft
FRYKTER FOR FRAMTIDA. Daglig leder Wanja Blind ved Tørst`n bar er redd dagene er talte for baren, dersom den nasjonale skjenkestoppen ikke blir gjort til historie om kort tid. Enn så lenge har Blind klart å styre unna permitteringer, selv med stengt bar.

Skjenkestoppen:

- Det kan gå mot kroken på døra

Den nasjonale skjenkestoppen truer eksistensen til Tørst`n bar på Rognan. Daglig leder Wanja Blind frykter for jobbene til seks fast ansatte dersom øl-kranene forblir knusktørre.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: - Dette begynner å bli en veldig krevende situasjon, og vel så mye uforståelig. Dersom denne skjenkestoppen ikke opphører så er jeg redd det kan gå mot kroken på døra for vår del.

Det sier Wanja Blind, daglig leder for puben som ble startet opp i mars i fjor.

Rett i stenging

Skjenkestedet har vært i kamp mot korona-spøkelset fra én uke etter at dørene åpnet.

- Vi hadde bare én uke bak oss da det ble full nedstenging av landet. Det har definitivt vært krevende å drive et serveringssted som dette gjennom pandemien. Vi har klart oss, selv uten permitteringer, men nå frykter jeg alvorlig for framtida og våre til sammen tretten ansatte. Seks av disse er fast ansatte, og de kjenner jeg et stort ansvar for, sier Blind.

Bråstopp før jul

Fra onsdag 15. desember beordret regjeringen skjenkestopp landet over. Protestene har vært høylytte, uten at det har rikket ved beslutningen. Senest torsdag denne uken stemte Stortinget ned et forslag fra Miljøpartiet de grønne om å fjerne skjenkestoppen. Smittesituasjonen, med omikron-varianten, og usikkerheten rundt den, er hovedargumentet for fortsatt å nekte eksempelvis spisesteder og puber å servere alkohol.

- Vi er jo en ren pub, så da sier det selv seg at det er umulig å holde åpent, sier Wanja Blind.

Én måned nede

Det ble bestemt fire ukers skjenkestopp midtveis i desember. Det betyr at det skal gjøres en ny vurdering av regjeringen midtveis i januar, ventelig fredag 14. januar.

- Har du tro på at skjenkestoppen blir gjort til historie til uka?

- Nei, jeg har ikke det. Det betyr at jeg da må gjøre noen vurderinger og se på alternativ drift, som eksempelvis å lage mat som folk kan ta med seg. Alternativet er jo som nevnt å vurdere grunnlaget for hele puben. I verste fall blir det jo å stenge, sier en alvorstynget Blind.

VIL FJERNE. Ordfører Rune Berg i Saltdal tar skarpt til orde for å fjerne skjenkestoppen så raskt som råd er. Foto: Sylvia Bredal
VIL FJERNE. Ordfører Rune Berg i Saltdal tar skarpt til orde for å fjerne skjenkestoppen så raskt som råd er.

Vil ta jobben selv

Ordfører Rune Berg (Senterpartiet) frykter for de lokale arbeidsplassene. Han tok tidligere i uka til orde for å fjerne skjenkestoppen. I et innlegg på Facebook tirsdag kveld skrev han at skjenkestoppen rammer en viktig del av det lokale næringslivet.

- Sånn kan vi ikke ha det. Skjenkeforbudet må fjernes straks, og så får vi som kommune få håndtere eventuelle lokale begrensninger, om det er nødvendig. Det er vi bedre i stand til enn nasjonale myndigheter, slik som jeg ser det.

VIL VENTE. Ordfører Marlen Rendall Berg i Fauske mener det klokeste er å vente på en ny beslutning fra regjeringen. Foto: Kenneth Strømsvåg
VIL VENTE. Ordfører Marlen Rendall Berg i Fauske mener det klokeste er å vente på en ny beslutning fra regjeringen.

Vil følge regjeringen

Partifellen og ordførerkollegaen i nabokommunen er ikke enig.

- Jeg har stor sympati og føler veldig med de som nå sliter, men akkurat nå tenker jeg at vi gjør rett i å følge de nasjonale bestemmelsene. Med en omikron-variant som fortsatt er på frammarsj, og usikkerhet knyttet til den, tenker jeg det klokeste er fortsatt å se det hele litt an, sier Marlen Rendall Berg.

Powered by Labrador CMS