Debatt
De kan ryke og reise!
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no
Håp om økt skatteinngang, økt aktivitet og økt folketall. Endelig kommer det noen til Gildeskål som ikke bare skal på hytta.
Nå har Blastr Green Steel vært på frierføtter igjen. Denne gangen i Gildeskål, der de fristet med en jernmalmpelletsfabrikk. Medgiften skulle være på rundt 10 milliarder kroner og gi inntil 150 nye arbeidsplasser.
Nå viser det seg at forlovelsen må brytes grunnet mangel på tilgang til nok strøm innen datoen for ekteskapet. Ikke så uventet egentlig, så hvorfor så overrasket? Jeg vil tro at ledelsen i Blastr Green Steel kartlegger overføringskapasiteten i et område før de forsøker å etablere en svært energikrevende fabrikk der. At de er klar over at forsterkning av nettet tar tid. At de er klar over at de ikke er de eneste som planlegger kraftkrevende industrietableringer i Nordland. At de forsikret seg om at de faktisk kunne levere medgiften, før de gikk ned på kne for å fri. Når det viser seg å ikke være tilfellet, er det noen spørsmål som trenger seg på.
Hvorfor går Blastr Green Steel ut med antydninger om investeringer på 10 milliarder kroner og 150 mulige nye arbeidsplasser før de har avdekket energitilgangen? Hva er poenget med det?
Det fremstår som litt amatørmessig etter mitt syn. Men dette er planer som selvsagt setter fantasi og følelser i gang i en liten kommune som Gildeskål. Så kanskje det ligger noe annet bak dette «mislykkede» forsøket på etablering.
Håp om økt skatteinngang, økt aktivitet og økt folketall. Endelig kommer det noen til Gildeskål som ikke bare skal på hytta.
Dette er tanker som dette prosjektet trolig har satt i gang.
Kanskje lærte Blastr Green Steel noe i sitt forrige møte med regionen. Da de forsøkte å etablere stålverk i Fauske/Sørfold. De burde jo allerede etter dette prosjektet vite noe om krafttilgangen i regionen. I alle fall var det det de sa. De hadde undersøkt muligheten for tilgangen på kraft og dette stålverket, (den gangen med investeringer på rundt 50 milliarder og 1200 arbeidsplasser), måtte ha vindkraft for å kunne realiseres.
Har de nå lært at det er en dårlig strategi å lansere vindturbiner i forprosjektet? Da det forrige prosjektet strandet på grunn av lokal motstand mot vindkraft? At de denne gangen må sikre at lokalbefolkningen er mer positiv til prosjektet? At vi i nord ikke liker å la utenforstående ta seg til rette i vår felles natur. At det er lettere å lykkes med dette ved å la oss tro at det er vår egen ide.
Dette blir selvsagt spekulasjoner fra min side. Jeg kan ikke vite hva som foregår i hodet på ledelsen i Blastr Green Steel, men mistanken om at det ligger en strategi bak dette er vanskelig å overse.
For hva skal til for å etablere vindkraft i Saltenregionen? Jo, mangel på kraft og et ønske fra kommunen og lokalbefolkningen om å tillate bygging av vindkraft. Hvordan får vi det? Jo, ved å lansere et kraftkrevende prosjekt med antydninger om store positive ringvirkninger for kommunen. Så til den nye strategien. Ikke nevn vindkraft. La kommunen selv komme på ideen. La innbyggerne og kommunen føle at de mister noe hvis de ikke er litt proaktive her.
Så jeg sitter nå i spenning og venter på hvor lang tid det vil ta, nå som Blastr Green Steel har varslet at de ikke får kraft nok, før kommunen selv foreslår vindkraft.
Forhåpentligvis skjer det ikke. Jeg håper at både innbyggere og ledelse i Gildeskål gjennomskuer dette spillet. At de gjennomskuer planen, og lar Blastr Green Steel få dra videre med sitt luftslott. For de har ikke mistet noe. Man kan ikke miste noe man aldri skulle få.
Jeg håper at dere i Gildeskål, i stedet for å tenke at dere gikk glipp av noe, heller tenker på hvordan et tilsynelatende seriøst selskap kunne være så amatørmessige at de lanserte et 10 milliarders prosjekt overfor kommunen, uten å først ha sjekket tilgangen til kraft. Eller hvordan de kunne være så ufølsomme å friste med 150 arbeidsplasser uten å være sikker på at prosjektet kunne realiseres.
For det er jo ikke noe poeng å skape entusiasme og håp i en kommune bare for å knuse det noen måneder seinere.
Med mindre man ønsker å utnytte denne skuffelsen til egen fordel.
Om det nå er forsøk på manipulasjon eller dårlig forarbeid som ligger bak resultatet på denne saken, bør konklusjonen være enkel å trekke. Enten er de amatører som ikke gjør forarbeidet sitt, og da bør man takke høflig for denne gangen. Eller så forsøker de å manipulere kommunen, NVE og OED ved å bruke bildene og innleggene fra skuffede Gildeskålværinger for å underbygge narrativet om kraftunderskudd. For å presse fram mer kraftproduksjon, og da fortrinnsvis egen vindkraft. Og får de det, er jeg redd produksjon av jermalmpellets fort vil vise seg lite lønnsomt sett i forhold til salg av strøm.
Da bør man kanskje takke for nå på et litt mindre høflig, men noe mer direkte vis. Og ønske dem god tur videre, med et ektefølt Nord-Norsk, - Ryk og reis!