Omvisning. Studentene fikk omvisning i sentrum tirsdag formiddag. Fra venstre Ahmad Badawi, Said Saleh, Jona Bossmann, Anna Augstein, Sjaak Veilhoven, Marion Amalie Teigseth, kursleder Jørgen Skatland og vitenskapelig assistent Eirik Hofsbro. To til studenter er ventet til Fauske i løpet av tirsdag og onsdag. Foto: Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Omvisning. Studentene fikk omvisning i sentrum tirsdag formiddag. Fra venstre Ahmad Badawi, Said Saleh, Jona Bossmann, Anna Augstein, Sjaak Veilhoven, Marion Amalie Teigseth, kursleder Jørgen Skatland og vitenskapelig assistent Eirik Hofsbro. To til studenter er ventet til Fauske i løpet av tirsdag og onsdag.

Arkitektstudenter skal forvandle Fauske sentrum

Tirsdag morgen ankom seks studenter og to lærere fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) Fauske. De neste dagene skal de kartlegge fakta, ønsker og behov hos næringsliv og innbyggere.

Publisert Sist oppdatert

Studentene er hovedsaklig mastergradsstudenter. Av de seks som kom til Fauske er kun den ene norsk. De andre studentene er fra Syria, Tyskland, Iran og Holland.

Studentene er invitert til Fauske av kommunen og av prosjektgruppa Ny E6, Ny by.

Langvarig prosjekt

De neste seks ukene skal studentene jobbe intensivt med å finne problemstilling for utvikling av Fauske sentrum. Men selve prosjektet skal foregå helt frem til jul, forteller kursansvarlig for Urban Trigger ved NTNU Jørgen Hallås Skatland.

Hva er Urban trigger?

- Med Urban trigger mener vi at vi er på jakt etter de prosjektene som vil være med å starte videre utvikling eller frigjøre potensiale urbant. Byen kan ikke planlegges i sin helhet men må utvikles et prosjekt av gangen. Det vi gjør er å jobbe med et prosjekt som katalysator for byutvikling, sier Skatland.

Valgte Fauske

Ifølge kursansvarlig får de ofte forespørsler om å utvikle kommunesentrum.

- Det er mange som spør oss om det. Denne gangen stod det mellom det Fauske og Levanger, og i fjor jobbet vi med Trondheim.

- Vi valgte den kommunen som lå lengst nord. Grunnen er at vi synes det er spennende i nordnorge. Det er fort gjort at man bare ser sørover for byutvikling men mange av ressursene ligger jo i nord, sier Skatland.

Mange ressurser

Han mener derfor det er fint at fagfolk tar pulsen på det som ligger i Nord-Norge.

- Byene her eksisterer på bakgrunn av store naturressurser og turisme, og da er det interessant å se på hvordan man kan utvikle byene videre, sier han.

Verdifullt for studentene

Sammen med professor Ole Møystad møtte Skatland prosjektgruppa på Fauske i fjor vinter for å planlegge kurset.

- Jeg har holdt tråden i prosjektet og kommer til å følge det videre også i neste fase som kommer senere, etter at studentene er ferdige med sitt studium, forteller Skatland.

- For studentene våre så er dette en veldig fin akademisk øvelse. Det er kjempeverdifullt for dem å få være kommuneplanleggere.

Tett program

For at studentene skal få kunne jobbe som kommuneplanleggere må de først og fremst se seg rundt og bli kjent med byen og innbyggerne.

I det tettpakkede programmet skal de møte lokalt næringsliv, dra på bedriftsbesøk, møte frivillige lag og foreninger og jobbe fortløpende med oppgaver og workshop.

Møter skoleklasse

Onsdag morgen skal studentene også besøke en tiendeklasse ved Vestmyra skole, hvor elevene er godt forberedt og har sine innspill til fremtidens Fauske.

- Det er viktig at ungdommene får komme med sine ønsker, det er tross alt de som skal bo her i fremtiden, sa kommunalsjef Trond Heimtun før studentene fikk en uformell guidet tur i sentrum av de fremmøtte.

Powered by Labrador CMS