Varaordfører Wenche Skarheim i Saltdal. Foto: Ina Sand Solli
Varaordfører Wenche Skarheim i Saltdal.

Debatt:

Årets siste kommunestyremøte i Saltdal

Lokalpolitikk handler om å finne gode løsninger på lokale utfordringer. Vår viktigste oppgave og ansvar er å gi et godt velferdstilbud generelt og spe...

Publisert Sist oppdatert

Lokalpolitikk handler om å finne gode løsninger på lokale utfordringer. Vår viktigste oppgave og ansvar er å gi et godt velferdstilbud generelt og spesielt til de som trenger det mest. Alle i Saltdal skal trives og oppleve at det har det bra i alle faser av livet. Det handler om trygghet og verdighet for innbyggerne våre, så vel som økonomi.

Budsjett og økonomiplan er det viktigste arbeidet for oss politikere i løpet av året, så også i 2019. Det er da vi gjør prioriteringer, både på hvilke tiltak vi ønsker og hvilke tiltak vi må redusere og spesielt i den vanskelige økonomiske situasjonen som Saltdal befinner seg i.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF la fram et endringsforslag til rådmannens innstilling til formannskapet 27. november. Det var spesielt tre punkter vi da signaliserte var uaktuelle; kutt i sykehjemsavdeling, kutt i rehabiliteringsplass og institusjonsplass for rus og psykiatri.

Flertallet med Saltdalslista, Høyre og FrP la ikke fram endringsforslag. Men de signaliserte et samarbeid med oss, noe vi takket ja til. Vi hadde to sonderingsmøter der vi var enige om de store linjene. I tillegg hadde gruppeleder for posisjonen og flertallet et siste sonderingsmøte.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF oppsummerte at budsjettforslagene var veldig nært hverandre. Alle ønsket å skjerme sykehjemsavdelingen, rehabiliteringsplassen og institusjonsplassen rus og psykiatri. I tillegg til en stilling som tilbakeføres til Knaggen og utsettelse av todeling ved barneskolen.

Men vi ønsket å ta den siste debatten i kommunestyret. Bakgrunnen for det er at kommunestyret skal være et politisk verksted, der vi diskuterer hvordan vi vil løse oppgavene til beste for Saltdals innbyggere. Å ha en åpen og konstruktiv debatt er viktig i et lokaldemokrati. Det kan ikke bli sånn at viktige saker avgjøres i lukkende rom.

Når diskusjonen blir flyttet inn i partigruppene istedenfor i et åpent fora, som kommunestyret, kaller professor Asbjørn Røyseland (AN 12.12.18) dette for en ikke tilsiktet utvikling i kommuneloven.

Til tross for denne enigheten, også i flertallet, leverer Saltdalslista, Høyre og FrP tre forskjellige budsjettforslag. Og de møter til debatt med det vi opplever som tydelig irritasjon og et debattklima som ikke opplevdes greit.

Nå er jeg ganske sikker på at også Saltdalslista, Høyre og FRP kan ha den samme opplevelsen. Det er opp til enhver av oss å skape et godt klima i den politiske forsamlingen vi deltar i, med både vår væremåte, kroppsspråk og talespråk.

Å være uenige er realt og greit, og svært ofte til og med nødvendig for å fremme en positiv utvikling. Men måten vi opptrer på, avgjør om uenigheten så vel som enigheten kan føre fram til et positivt resultat. Hensikten med kommunestyret er å oppnå et godt resultat.

Etter en relativ krass debattone fra både Høyre og FrP, går Høyre høyt på banen og sier at det er de som må ta ansvar, og legger deretter fram et omforent budsjettforslag. Hvorfor la de ikke fram et felles budsjettforslag med en gang, da vi under sonderingen så at flertallet var enige i alle punkter?

I stedet ble Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF kritisert for at vi ikke ville levere et felles budsjettforslag med flertallet. Men det var bra flertallet samlet seg og kom med et omforent fellesforslag, der tiltakene var i tråd med våre forslag fra formannskapet og budsjettframlegget.

Og at flertallet til og med hadde tatt høyde for investering av reinholdmaskiner i sitt nye forslag, noe Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF fikk kritikk for at vi hadde foreslått under i budsjettfremlegget.

Dette viser bare at debatt i kommunestyret er viktig og kan føre fram til positive resultat. Arbeiderpartiet, S Senterpartiet og KRF var som sagt enig i alle tiltakene, men vi var ikke enig i prioritering av kuttforslagene. Vi mener det er urealistisk å ta inn så store summer på sykefravær og evaluering av organisasjonsstrukturen. Derfor stemte vi på vårt eget budsjettforslag.

Hvis kuttforslagene ikke er realistisk kan det føre til at vi ikke er ute av Robek-lista i 2019.

Det er representanter i Saltdal kommunestyret som kvier seg og unnlater å gå på talerstolen fordi men er redd for hva som kommer etterpå. Ikke redd for selve debatten med motargumenter, men heller det talespråket og toneleie som føres.

Stein Sneve, journalist i AN (AN 12.12.18) skriver at den økende personifiseringen av debatten, at du er dine meninger, fører til en delegitimering av de du er uenig med. De gjøres til folk med onde hensikter. Noe som igjen medfører at tilliten til politikk som redskap for endring svekkes. Når det drives frem av politikere selv er dette en farlig vei og en svekkelse av lokaldemokratiet.

Saltdal på sitt beste, er at vi stiller opp for hverandre. Ingen er tjent med at vi i politikken har et dårlig debattklima, vi mister tilliten og skaper politikerforakt. Dette har vi alle et ansvar for å unngå. Vi skal være gode forbilder, sånn at flere har lyst å engasjere seg i lokalpolitikken. For lokalpolitikk handler om å finne gode løsninger på lokale utfordringer, noe som er både samfunnsnyttig og givende.

Med dette ønsker jeg alle representanter i kommunestyret, ansatte i Saltdal kommune og ikke minst alle Saltdalinger en riktig God jul og et fredelig nytt år!

Powered by Labrador CMS