FRAMTIDSRETTET. Geir Wenberg i Wenberg fiskeoppdrett skal sammen med Edelfarm, Bio Vivo og Technip FMC utvikle en ny og delvis lukket laksemerde. Torsdag presenterte han planene under en pressekonferanse i Bodø. Illustrasjonen i bakgrunnen viser hvordan den nye merden vil se ut på oppdrettsanlegget. Foto: Frida Kalbakk
FRAMTIDSRETTET. Geir Wenberg i Wenberg fiskeoppdrett skal sammen med Edelfarm, Bio Vivo og Technip FMC utvikle en ny og delvis lukket laksemerde. Torsdag presenterte han planene under en pressekonferanse i Bodø. Illustrasjonen i bakgrunnen viser hvordan den nye merden vil se ut på oppdrettsanlegget.

Wenberg og OceanTech er et steg nærmere nye laksemerder

Fiskeridirektoratet går videre med søknaden om delvis lukkede laksemerder i Skjerstadfjorden. - Nå kan vi sprette sjampanjen, sier Geir Wenberg.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Direktoratet påpeker at OceanTech sine planer har enkelte likheter med andre omsøkte prosjekter i oppdrettsnæringen.

Likevel ønsker de å gå videre med søknaden, med sikte på tildeling av én eller flere utviklingstillatelser, skriver Fiskeridirektoratet i et brev til Wenberg fiskeoppdrett.
- Det er virkelig en god nyhet å få. Det er artig å kunne ta helg med en sånn beskjed, sier Geir Wenberg i Wenberg fiskeoppdrett til Saltenposten.
- Det er så mange prosjekter som har fått avslag. At vi kommer gjennom nåløyet viser at vi har gjort en god jobb, og at det er kvalitet, sier han og vil nesten sprette sjampanjen.

Søkt om ti tillatelser

Det er Wenberg fiskeoppdrett, Edelfarm, Bio Vivo og Technip FMC som sammen utgjør OceanTech.

De har søkt om til sammen ti utviklingstillatelser til nye laksemerder, som er delvis lukket. Disse skal blant annet sørge for mindre rømming, mindre lus, og i tillegg kunne overvåke laksen på en helt ny måte.

- Vi kan ikke vokse med produksjonen slik det er i dag. Og for å kunne vokse må vi løse dagens utfordring. Blant annet skal vi ikke ha mer utslipp enn hva vi har i dag, og vi skal ikke ha lus, har Geir Wenberg fortalt tidligere.

Noen fellestrekk

Direktoratet påpeker at det er noen fellestrekk mellom OceanTech og Salmon Zero, som tilhører Eide Fjordbruk AS. Sistnevntes søknad har blitt avslått, og ligger nå til klagebehandling.

- Utover at begge prosjektene tar utgangspunkt i samme betongmerd ved bygging av sin første produksjonsenhet, er Fiskeridirektoratets foreløpige vurdering at det er store ulikheter mellom de to konseptene. Direktoratet finner at det som særlig skiller OceanTechkfra Salmon Zero, og de semi-lukkede konseptene som så langt er tildelt utviklingstillatelser, er rørsystemet på toppen av merden og det innvendige skyveskottet, skriver direktoratet.

Ikke bindende

Det påpekes imidlertid at dette ikke er et bindende tilsagn.

- Den videre behandlingen må støtte opp under at en realisering av prosjektet vil være i henhold til vilkår og intensjon med ordningen om utviklingstillatelser.

Samtidig ber Fiskeridirektoratet om enkelte spesifiseringer i forhold til søknaden. Blant annet ber de om en prosjektbeskrivelse som tar høyde for bygging av et anlegg på 3.000 kubikk, og et på 18.000 kubikk.

- Vi ønsker også at det sendes inn finansieringsplan, og hvordan investeringskostnadene er tenkt fordelt mellom lån og egenkapital, skriver Fiskeridirektoratet.
Wenberg har troen på at det går rett vei med resten av prosjektet.

Powered by Labrador CMS