STOLTE GEITBØNDER. André Kristoffersen og kona Lill er stolte geitebønder fra Beiarn. Deres geiter har produsert melk til ost, som har reist helt til London. Arkivfoto: Terje Olsen
STOLTE GEITBØNDER. André Kristoffersen og kona Lill er stolte geitebønder fra Beiarn. Deres geiter har produsert melk til ost, som har reist helt til London. Arkivfoto: Terje Olsen

Vant kunnskap, men ikke gull

Beiarosten møtte hard konkurranse i oste-VM. André Kristoffersen er likevel strålende fornøyd med innsatsen.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN/LONDON: Den lokalproduserte geitosten fra Beiarn reiste helt til London for å delta på VM i ost, sammen med sin skaper, geitebonden André Kristoffersen.

Hans kompanjong, yster og konstruktør, Jørgen Storhaug, var også med.

Tre kandidater

Der stilte de ut tre ulike oster. Fersk, kremet naturell, kremet med karve og en type fetaost de har valgt å kalle «Kvita». Den er med anis og chili.

Sistnevnte kommer snart for salg i butikkene.

Ingen medalje

- Vi vant jo ingen medaljer med de ostene vi stilte ut, men vi lærte jo veldig mye. Vi har fått gull og bronse på de ostene vi har stilt ut, men i VM er det en litt annen bedømming. Man blir dømt individuelt og ikke i klasse ost, forklarer Kristoffersen og fortsetter:

- Det nytter nok ikke hvor god en ferskost du leverer inn, han vil aldri kunne konkurrere mot en godt lagret muggost, for eksempel. Det var sånne oster som vant der nede, enten kvitmugg eller godt lagrede oster.

Berikende tur

Likevel fikk de mye ut av deltakelsen, fikk mange inntrykk og lærte utrolig mye.

- Det er godt å se at vi ennå har mye igjen å lære. Jeg er glad for at vi gjorde det der. Det var lærerikt. Det var ei erfaring som vi kan ta med oss videre og bygge på, sier en smørblid geitebonde.

Fronter Norge

Neste år arrangeres VM i Bergen. Da mener Kristoffersen at det er ekstra viktig å vise seg fram.

- Det er jo Norge som står som arrangør. Da må vi fronte hele Norge som en hel ostenasjon. At ikke bare ett område fremheves, forteller han blidt og legger til:

- Vi fikk jo bronse i Lofoten. Vi har mange, mange gode osteprodusenter i Nordland som er i klasse med de beste ostene vi har i verden.

Han syns det er viktigere at man viser fram de lokale produktene man har rundt i landet enn å vinne gullmedaljer. Nå ser han fram til neste års ostebonanza.

Osten vokser

World Cheese Awards arrangers hvert år av den britiske stiftelsen «The Guild of Fine Foods». I år ble den holdt i London i forbindelse med matmessen «Taste of London».

Den norske osten Kraftkar fra Tingvollost ble i fjor kåret til verdens beste ost.

Totalt 17 deltakere fra Norge deltok med til sammen 40 ulike oster i årets mesterskap. Antallet gårdsysterier har de siste årene økt kraftig i hele landet.

Powered by Labrador CMS