LØPET UT. Johannes Fridtjofsen (t.v.) og Sander Pavall (t.h.) har tenkt å fullføre utdannelsen som anleggsmaskinreparatører. Det anbefales også av faglærer Vidar Larsen. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
LØPET UT. Johannes Fridtjofsen (t.v.) og Sander Pavall (t.h.) har tenkt å fullføre utdannelsen som anleggsmaskinreparatører. Det anbefales også av faglærer Vidar Larsen.

#YOU19:

Utdanner seg til et etterspurt yrke

(FAUSKE) Sander og Johannes utdanner seg til et godt betalt yrke.

Publisert Sist oppdatert

De vil ha lett for å få både lærlingeplass og jobb.

Fra Fauske

De to er de eneste fra Fauske på VG 2 arbeidsmaskiner på den landsdekkende anleggslinja på Søbbesva. De har begge planer om å VG3 på samme linje. De har begge planer om å bli anleggsmaskin-reparatører.

- Jeg liker bedre å skru på større maskiner enn biler. Det er også bedre lønn for anleggsmaskin-reperatører enn bilmekanikere, sier Sander Pavall (18).

Ingeniør

Han skal gå VG3 anleggsmaskinmekaniker. Da ser han for seg mekanikerjobb på kort sikt, men på lang sikt har han lyst å bli ingeniør. Å fullføre videregående med VG3 gir nemlig studiekompetanse.

- Jeg er utdannet anleggsmaskinfører. Jeg vil også bli reparatør, for de som kan begge deler er mer ettertraktet på arbeidsmarkedet, sier Johannes Fridtjofsen (20).

- Å jobbe med store maskiner gir mer variasjon. Vi er innom alt fra store løftearmer til små motorkomponenter, sier han.

Gode muligheter

Faglærer og kontaktlærer Vidar Larsen på VG2 arbeidsmaskiner sier at det er gode muligheter for lærlingeplass etter VG3 anleggmaskinmekaniker.

- På VG2 er de mer inne på det grunnleggende maskiner og traktorer, deres oppbygging og virkemåte. På VG3 får de mye mer praktisk arbeid med flere maskintyper. Da er de innom både hjullaster, doser, dumper og gravemaskin, forteller Vidar Larsen.

Ledige plasser

De to elevene fra Fauske har gått TIP på Fauske først i ett år. De fleste på anleggslinja velger anleggsteknikk. De fleste av dem blir maskinførere. Det er stor søkning med lang venteliste for å bli anleggsmaskinfører.

Det er færre som vil bli mekanikere. Der har de problemer med å fylle opp klassene.

I år er det bare eks elever på VG3 anleggsmaskinmekaniker. Det er ni elever på VG2, og det er ikke sikkert alle velger VG3. Samtidig kan det komme søkere utenfra, så man vet ikke nå hvor stor klassen blir neste skoleår.

Tendensen til at mange ikke gjør som Sander og Johannes har bestemt seg for, fullfører løpet ut VG3, er den samme over hele landet. Kun i Stavanger-området har man god søkning til VG3 anleggsmaskinmekaniker.

Skitten på fingrene

Avdelingslederen på anleggslinja, John-Eirik Eilertsen, tror det er flere årsaker til at færre vil bli mekanikere.

- Den ene er at flere er redd for å bli skitten på fingrene. Den andre er at mens førerne sitter inne i varmen, kan reparatørene risikerer å måtte ut i all slags vær, kanskje også kveld og helg når noe stopper opp.

Formes

- Vi har også et inntrykk av at flere store riksentreprenører ofte henter elevene etter VG2. Så kan de forme dem videre selv, sier Eilertsen, som understreker at dette er synsing og ting han har hørt, ikke noe han har belegg for.

- Etter VG3 får bedriftene ut mer erfarne elever som har jobbet med flere typer maskiner, og som har fått en bredere utdanning enn de vil få i en enkeltbedrift som kanskje ikke har så mange typer maskiner. De har også fått grundig sikkerhetsopplæring, og er ikke så utsatt for skader, sier faglærer Vidar Larsen.

Powered by Labrador CMS