VURDERER JOBBEN. Legene Elisabeth Øines (32) og Linn Therese Kristoffersen Jensen (31) ved Saltdal legesenter opplever en stor belastning ved å måtte være tidvis tilgjengelige hele døgnet, på grunn av at Saltdal skal ha egen legevakt. - Det gjør oss mindre tilgjengelige for pasientene våre på dagtid, sier de to småbarnsmødrene fra Saltdal.
Maria E. Trondsen
Unge og slitne leger vurderer å si opp i Saltdal
Legene Elisabeth Øines og Linn Jensen opplever et enormt press på jobb i Saltdal. Nå frykter de for pasientenes sikkerhet.
SALTDAL: - Jeg er redd for at egen legevakt i Saltdal skal gå på sikkerheten løs, sier kommunelege Linn Therese Kristoffersen Jensen (31).
Hun og legekollega Elisabeth Øines (32) vurderer begge å si opp stillingene sine ved Saltdal helsesenter.
Må avvise pasienter
Begge opplever en sterk følelse av ikke å strekke til, fordi de skal ta seg av legevakta på toppen av den ordinære arbeidsdagen med pasienttimer.
De er småbarnsmødre, de er fra Saltdal og de ønsker å bo og jobbe i hjemkommunen. Men de er lei av å måtte avvise pasienter som trenger hjelp, fordi de ikke har tid nok.
Ond sirkel
Legevakttjenesten spiser nemlig av tiden de skal bruke til å ta seg av ordinære pasienter.
- Pasientene er frustrerte, og må vente lenge på time. Er det så trygt, egentlig? spør Jensen.
På grunn av at de skal betjene legevakta, har de kun to dager i uka hvor de er tilgjengelige for listepasientene. Disse blir ofte tvunget til å ta kontakt gjennom legevaktordninga.
- Falsk trygghet
- Det er mange konsultasjoner som kunne vært håndtert på dagtid, hvis vi hadde vært mer tilgjengelig da, uttaler legene, sier kommunelegen.
Legene har varslet om dette før, men de føler ikke at de blir hørt i sine uttalelser.
- Politikerne fremstiller det sånn at nærhet til legevakta er det riktige. Men sannheten er at legevakta gir falsk trygghet, sier Jensen.
Mangler rettigheter
Hun forteller om et skrekkeksempel som har gjort at hun aldri tar en helgevakt alene mer.
- Jeg minnes tilbake til i fjor sommer da jeg sov cirka åtte timer totalt på en hel helg. Jeg jobbet mandag til fredag uka før, og stilte på jobb mandag til fredag uka etter, forteller Linn.
Mens kollegaen har tvillinger på to år, er hun selv mor til en toåring og en fireåring. De har begge krav på å kunne søke fritak fra vakt.
- Men det er en rettighet vi ikke har i Saltdal, fordi vi er så få her, sier Jensen.
Kontinuitet og kvalitet
Hun trives imidlertid godt i jobben, har fått god kontakt med pasientene og kjennskap til de ulike helseutfordringene deres. Hun skulle så gjerne kunne fortsatt å gi de denne kontinuiteten, som kjennetegner en god helsetjeneste.
- Men siden man ikke føler at hun strekker til, begynner man å lure på om man er den rette for jobben. Det går på selvtilliten løs.
- Avskrekkende
Etter turnustjenesten hadde Linn et sterkt ønske om å kunne vende hjem for å jobbe. Det viste seg at hun var en av tre og eneste norske søker på den ledige stillinga som kommunelege. Kollega Elisabeth begynte i jobben i 2012, i en stilling som da hadde vært lyst ut flere ganger i løpet av mange år.
- Vaktordningen virker avskrekkende på nye søkere, tror Øines.
Vurderer jobben
Som småbarnsmødre i full jobb, med legevakter og bakvakt på toppen syns de det blir mye å bære i lengden.
- Legevaktbyrden har nå blitt så stor at jeg har begynt å vurdere mulighetene mine, sier Jensen, som kommer med et siste hjertesukk;
- Er vi villige til å ofre en stabil legestab for å beholde egen legevakt i Saltdal? Vil vi virkelig ha legevakt i Saltdal for enhver pris?
Tenke seg om
Onsdag skal politikerne nok en gang snakke om et legevaktsamarbeid med Fauske og Sørfold.
Da skal saken om legevaktsamarbeid med Fauske og Sørfold nok en gang opp i kommunestyret.
Sist saken var oppe i kommunestyret, sa politikerne nei, tross en rapport fra Legeforeningen og en sterk advarsel fra kommunelege Kjell Gunnar Skodvin. Dette var en valgkampsak for de fleste partiene.
Belastning
Lege Elisabeth Øines og Linn Therese Kristoffersen Jenssen ber politikerne tenke seg om nok en gang, og lytte til hva legene selv har å si.
- Det handler om liv eller død. Det er ekstremt belastende å vite at man kunne tatt en bedre avgjørelse hvis man var mindre sliten, sier Jensen.
- Mindre ventetid
De understreker at et legevaktsamarbeid med Fauske og Sørfold ikke betyr at legesenteret blir borte. Tvert imot mener de tjenesten på dagtid vil bli mye bedre.
- Vi vil bli mer tilgjengelige for pasientene våre. Ventetiden på å få time vil gå ned, sier Jensen.
Faglig støtte
På vakt kan en lege kunne få behov for faglig støtte, og kan også komme opp i tilfeller med utagerende pasienter. Dette vil de unngå ved et legevaktsamarbeid.
- Det er ikke sånn at vi higer etter å begynne å dra på jobb på Fauske. Men vi må slutte bare å fokusere på hva vi ønsker, og begynne å se på realitetene, sier Øines.