Samarbeidet mellom Dragefossen og Nexans fortsetter også i år. 17 elever velger å tilbringe sin siste uke av sommerferien på skolebenken.
Årets teknouke består av å lære om kraft og realfag. Denne gangen har samarbeidspartnerne dratt litt mer realfag inn enn i fjor.
Fly med helikopter
Annonse
Annonse
En av dem som velger bort en sommerferie-uke til fordel for en skoleuke på Saltdal videregående skole, er Eivind Johannes Stranda (15).
Annonse
Saken fortsetter under bildet.
RESULTATET. Christian Ruså fra Dragefossen viser fram resultatet av all jobbingen med overvåningskameraet og solcellepanelet til spente elever, som lurer på om de har fått det til.RESULTATET. Christian Ruså fra Dragefossen viser fram resultatet av all jobbingen med overvåningskameraet og solcellepanelet til spente elever, som lurer på om de har fått det til.
- Jeg er her fordi det er et tilbud som vi har, og for at det er en mulighet til å se hvordan valgfagene og yrkesfagene på videregående er. Jeg har alltid hatt veldig lyst til å reise i helikopter, så det gleder jeg meg til. Det visste jeg ikke at vi skulle før jeg kom hit på mandag, ler han.
Vurderer realfag
Annonse
- Vil dere jobbe med disse fagene senere i livet, da?
- Sannsynligvis ja. Det har ikke blitt noe mindre sannsynlig nå, smiler han.
Aurora Vasset Ramsvik (15) er noe mer usikker enn Stranda.
- Jeg er ikke helt sikker, men det kan hende at det blir mye innen realfag for min del, sier hun.
Et fint avbrekk
Eli Asphjell (15) syns teknouka er et fint avbrekk, både fra ferie og fra den vanlige skolehverdagen.
- Jeg ville bli med fordi jeg syns det hørtes spennende ut. Vi får gjøre noe som vi ikke gjør på en vanlig skoledag, sier hun. Saken fortsetter under bildet.
OVERVÅKNING. Aurora Vasset Ramsvik, Eivind Johannes Stranda, Emily Skalmerås-Berg og Eli Asphjell har det moro mens de samtidig jobber med overvåkningskameraet.OVERVÅKNING. Aurora Vasset Ramsvik, Eivind Johannes Stranda, Emily Skalmerås-Berg og Eli Asphjell har det moro mens de samtidig jobber med overvåkningskameraet.
Ungdommene står utendørs. De holder på med kraftlinjer og de lærer hvordan de kan overvåke en kraftlinje ved hjelp av solens energi.
Fra solcellepanelet noen meter bortenfor kommer strømmen som driver kameraet de nå skal få til å fungere.
Raketter og knallgass
Denne dagen har de lært å sette opp en kraftlinje, de har programmert roboter, de har skutt opp papirraketter med lufttrykk og de har laget såkalt «knallgass». Ellers får de en omvisning på Nexans og en helikoptertur til et kraftverk.
- Vi har bare muligheten én gang. Det er bare de som skal begynne i 10. klasse som får sjansen. Vi gjør ting vi ikke gjør på skolen og så er det ikke så mye teori, beretter Max Felix Storteig (15).
Saken fortsetter under bildet.
Annonse
SKAFFE STRØM. Her jobber Nicolai Johansen (14), Vegard Sund (15) og Max Felix Eriksen Storteig (14) på spreng med å få strøm fra solcellepanelet til overvåkningskameraet litt lenger bort.SKAFFE STRØM. Her jobber Nicolai Johansen (14), Vegard Sund (15) og Max Felix Eriksen Storteig (14) på spreng med å få strøm fra solcellepanelet til overvåkningskameraet litt lenger bort.
Driftige ungdommer
Han og kameratene har stått en stund og forsøkt å få solcellepanelet til å fungere. Nå har de endelig greid det.
- Det er veldig interessant å lære noe nytt, og så kan det hjelpe oss senere i livet. Og så er det greit å starte, og bli vant med å jobbe igjen, legger Vegard Sund (15) til.
- Så hadde vi liksom ikke noe annet å gjøre. Det er mye bedre å være her enn å ikke gjøre en dritt. Hvis jeg ikke var her, ville jeg nok ha spilt eller sovet, forklarer Nicolai Hansen (14).
Følte seg dum
Inne i naturfagrommet holder en annen gruppe elever på med et knallgass-eksperiment. Der lager de også hydrogendrevne, små biler. De skvetter til når smellene fra knallgassen blir ekstra høy. Ansiktene deres viser at de er noe usikre når læreren legger knallgass i hånden deres og tenner på med en lighter. Det skal visstnok ikke gjøre noe vondt.
Jeg har aldri følt meg så dum i hele mitt liv
- I går holdt vi på med sånn som rørleggerne og elektrikerne holder på med. Jeg har aldri følt meg så dum i hele mitt liv, sier Sirianne Kristiansen (14) kontant.
Men skal vi tro venninnene på naturfagrommet, er det likevel gøy.
- Vi får døgnrytmen i gang og så får vi dra på helikoptertur, smiler Silje Kristensen (14).
Våkne opp
Maria Sletteng Johnsen er representant for Nexans. Hun syns det er kult å se at ungdommene er så interesserte i teknologi og hva de lokale bedriftene holder på med.
Saken fortsetter under bildet.
SPENNING. Silje Kristensen (14) og Sirianne Kristiansen (14) syns det er mer spennende med kjemiske reaksjoner og knallgass enn med kobling og elektro.SPENNING. Silje Kristensen (14) og Sirianne Kristiansen (14) syns det er mer spennende med kjemiske reaksjoner og knallgass enn med kobling og elektro.
- Det er jo det vi prøver å vekke i dem. Men de aller fleste ungdommer i dag er jo veldig oppdaterte på teknologi. Vi startet opp dette her sammen med Dragefossen i fjor. Da var det 13 elever. I år er det 17. Det er maks 20 plasser, så det syns jeg er veldig bra. De må jo bruke ei uke av ferien sin, så det er ikke verst, sier hun varmt og fortsetter:
- Vi vil rekruttere folk og oppfordrer elevene til å ta både yrkesfag og høyere utdanning, og håper å få se dem tilbake hos oss om noen år. Det er jo en stor arbeidsplass, så vi har bruk for alle slags fagbakgrunner.