Familiedrevet. Tony driver Knædal gård sammen med familien. Her med far Per Arne Knædal. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Familiedrevet. Tony driver Knædal gård sammen med familien. Her med far Per Arne Knædal.

Tony og faren har bygd sauefjøsenes Rolls Royce

Tony Knædal (34) ville bli fotballproff, og tok finsnekkerutdannelse som reserveløsning. Nå er han eier av ett av landsdelens kanskje mest komfortable sauefjøser.

Publisert Sist oppdatert

Tony Knædal (34) ville bli fotballproff, og tok finsnekkerutdannelse som reserveløsning. Nå er han eier av ett av landsdelens kanskje mest komfortable sauefjøser.

Men med tre generasjoners gårdsdrift på Drageid lå det kanskje i kortene at også Tony etter hvert skulle satse på landbruksnæring som levevei.

Å drive et gårdsbruk blir både en livsstil og familiebedrift, men det er hovedsakelig Tony og faren Per Arne som jobber på gården. Tony har også god hjelp fra kona Ida og barna Estelle (3) og Peder (2).

Bruket er et av landsdelens største med fem hundre sau om vinteren og i underkant av femten hundre sau og lam om sommeren. Kapasiteten om vinteren er dessuten femti prosent større enn det de driver i dag.

Det topp moderne sauefjøset er alene av sitt slag her nord, og beskrives som sauefjøsenes Rolls Royce.

Selvgjort er velgjort

Fjøset har Tony og faren bygget selv.

- Vi reiste nok rundt i ti år for å få ideer til hvordan vi ville ha fjøset, forteller Tony. Det måtte være praktisk og moderne. En lokal arkitekt og nær venn av familien laget tegningene av fjøset, og i 2015 ble det første spadetaket satt. Hele tusen kvadratmeter i bruksareale skulle bygges.

Prosjektet fikk støtte fra Innovasjon Norge, men det ble allikevel kostbart for småbarnsfamilien å skulle bygge og etablere gårdsbruk i tillegg til alle andre daglige utgifter en vanlig familie har. Den første tida var tøff økonomisk.

Det var ei stund jeg lurte på hva i all verden jeg hadde stelt i stand

- Det var ei stund jeg lurte på hva i all verden jeg hadde stelt i stand, sier Tony. Med over seksti tusen i månedlige utgifter var det ikke alltid så enkelt å få endene til å møtes.

To år siden

- Vi startet opp driften her i 2017, forteller Tony, og legger til at da bygningen stod sånn høvelig ferdig og de fikk ny takst, fikk de dessuten ned renta.

Byggefasen gikk imidlertid over til driftsfase og da ble det også penger inn i stedet for bare ut.

Plutselig var utgiftene halvert, og Tony visste nå at bruket var drivverdig.

Fra lammingen starter til den er over er det minst en person til stede hele tiden. Tony og faren Per Arne bytter på det, og så har de i tillegg sesongarbeider David Marchlfuski fra Polen som stiller opp på alt fra å skru på traktoren til å ta i mot lam.

- Det er viktig at vi følger med når det er fødsler på gang. Hvis noen av lammene ligger skjevt eller noe skjer, da må vi finne ut av det raskt. Av den grunn har fjøset en liten leilighet med to soverom i andre etasje.

- Der er det også kontor, kjøkken og bad forteller Tony og forklarer at de må ha mulighet til å hvile litt og til å ta seg mat mellom slagene når lammingen er på det mest hektiske.

Stort fjøs. Tony og Per Arne Knædal foran nyfjøset. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Stort fjøs. Tony og Per Arne Knædal foran nyfjøset.

Helautomatisk

Og fjøset, det er ikke et tradisjonelt sauefjøs ifølge Tony og Per Arne. Helautomatisk ventilasjon sørger for at lufta er god til enhver tid, og innredningen er også av førsteklasses kvalitet. Mange av sauene har gps-sender i halsbandet sitt slik at de har kontroll på hvor dyra befinner seg i fjellet. Familien Knædal vil ha det moderne og praktisk for å lette driften.

Det er lagt opp til at vi skal kunne styre foring via en app på mobiltelefonen

- Foringen foregår automatisk, og det er lagt opp til at vi skal kunne styre det via en app på mobiltelefonen, forteller Tony. Han har ikke klargjort appen enda men demonstrerer hvordan de taster inn på et panel hvilke sauer som skal ha mat og hvor mye. En alarm starter og varsler at noe er på gang.

Sauene skjønner umiddelbart hva som skal skje.

App-styrt foring. Sauene på Knædal gård skjønner godt hva som skal skje når alarmen går. Da er det foring, så da er det bare å hive seg i matfatet. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
App-styrt foring. Sauene på Knædal gård skjønner godt hva som skal skje når alarmen går. Da er det foring, så da er det bare å hive seg i matfatet.

Søvnige søyer med små lam blir med ett kjempevåkne, og det brekes ivrig idet de rigger seg til og stikker hodene ut der foret skal komme. Maten ramler ned i renna foran dem og dyrene tygger i vei.

Smart gjødsel-ordning

App-styrt foring er ikke den eneste høyteknologiske løsningen fjøset har. I tillegg er gjødselkjelleren bygget med en såkalt labyrint, slik at møkka sirkuleres to ganger i døgnet og kan tømmes uten at sauene behøver å være ute fra fjøset. Normalt er det slik at både mennesker og dyr må forlate fjøset under sirkulering pga avgasser, men det er altså ikke nødvendig på Knædal gård. Husene til far og sønn ligger ikke langt fra hverandre på eiendommen.
Det var Tony sine oldeforeldre som bygget her først, og det var også oldeforeldrene som bygget gammelfjøset som står der i dag. Bygningen er i dårlig forfatning og skal rives etterhvert forteller Tony. Familien har nemlig også lyst til å ha et lite gårdsutsalg der etter hvert, hvor de kan selge lokal mat.

Mange. Om sommeren er det i underkant av 1500 sau og lam på gården. Disse lammene er få uker gamle. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Mange. Om sommeren er det i underkant av 1500 sau og lam på gården. Disse lammene er få uker gamle.

Syv gjeterhunder

Fjøset har fortsatt småting som må ferdigstilles, og Tony og faren jobber nok mer enn åtte timers arbeidsdag for å få det til å gå rundt. I sommer skal det dessuten bygges hundegård til familienes syv hunder.

- Vi har syv border collier som vi er helt avhengige av som gjeterhunder, forteller Per Arne og legger til at de kun har valgt ut hunder som har premierte linjer for gjeting. Minst mulig overlates tilfeldighetene, det er familien nødt til skal de klare å ha så mange sauer. Det er ikke bare Tony som har videreført slektas interesse for landbruk. Broren Glenn Peter fikk for noen år siden mulighet til å kjøpe et gårdsbruk på Andøya. Her driver han og samboeren med sau og ku.

Powered by Labrador CMS