TRENGER TUR. Snart skal hundene ut på tur. De må løpe to mil om dagen for å holde seg i form. Kjell-Harald Myrseth (t.v.) og Lars Grytvik Tessem. Foto: Ole Kristian Andreassen
TRENGER TUR. Snart skal hundene ut på tur. De må løpe to mil om dagen for å holde seg i form. Kjell-Harald Myrseth (t.v.) og Lars Grytvik Tessem.

To spreke hundekjørere på Misværfjellet

Lars Grytvik Tessem (29) og Kjell Harald Myrseth (28) driver prosjektet ”Ljøsenhammeren kafé og opplevelser”.

Publisert Sist oppdatert

- Målet vårt er å kunne leve av hundekjøring. Fram til jul inviterer vi folk til å komme på en ”drop in” hundekjøring i helgene. Det blir en annerledes førjuls-opplevelse, forteller Lars Grytvik Tessem (29) og Kjell Harald Myrseth (28).

Det har rent noen liter vann i havet siden samiske Brita Stina og hennes mann Peder holdt til ved Ljøsenhammeren på slutten av 1800-tallet under kummerlige forhold i en gamme.

I dag har to unge menn inntatt Ljøsenhammeren sammen med 27 sibirian husky og grønlandshunder. Det skyldes både tilfeldigheter, Covid 19 og en tro på at de kan de få noe ut av sitt firma ”Trapper`s Farm”.

- I fjor var jeg her ved setra og kjørte hund for firmaet som da drev den. Så ble det til at jeg kom inn i seterdriften og begynte å jobbe i kafeen. I begynnelsen bodde jeg på Kosmo i et halvt år før jeg kom opp på setra, forteller Lars Grytvik Tessem.

- At vi sitter her i dag skyldes Covid 19. Alt stengte ned, men jeg mente at sammen med hundekjører Kjell Harald Myrseth kunne vi få til noe, sier Lars Grytvik Tessem.

Han fikk sin første sibirian husky for ti år siden, og siden har han hatt et brennende hjerte for hunder. Nå tar han sikte på å være ved Ljøsenhammeren i mange år:

- Nå selger vi guidede hundespannsturer innover fjellene. Alt fra to-timersturer til heldags-turer. Vi kan også ta turer over flere dager med overnatting og bevertning.

Kjell-Harald Myrseth kom inn som erfaren hundekjører fra Troms, der han drev med guidede turer i fjellheimen. I vinter skal han holde til ved Ljøsenhammeren, før han igjen setter turen nordover.

- Uten hjelp fra folk i nærmiljøet hadde ikke dette gått, sier Lars Grytvik Tessem.

Som følge av Covid 19 må fokus endres fra internasjonale gjester til innlandsmarkedet. Hundekjørerne har søkt om støtte for tap av inntekt, men har så langt ikke motatt noe støtte fra staten.

Spannet har egne lederhunder, men de bytter om på plasseringen i spannet slik at hundene blir vant til å trekke i ulike posisjoner.

Å holde liv i 27 hunder krever 30 kilo hundefor om dagen. At hundene må trenes to mil om dagen fem dager i uka for å holde seg i form, krever sin mann.

Da vi kom inn på setra satt Lars Grytvik Tessem i en ansettelsessamtale med en engelsktalende dame.

- Vi har ansatt en ”handler”, som skal hjelpe til med å stelle hundene og bidra med annet arbeid her på setra. Så nå kommer det kvinnfolk til gårds, avslutter Kjell Harald Myrseth fra Balsfjord og Lars Grytvik Tessem fra Bodø.

Powered by Labrador CMS