BREEN. Sulitjelmabreen er med i Ti på topp for første gang. Turen er beregnet til fem-seks timer tur/retur. Det anbefales at man venter til et godt stykke ut i juli med å gå denne turen. Foto: Kåre J Pettersen
BREEN. Sulitjelmabreen er med i Ti på topp for første gang. Turen er beregnet til fem-seks timer tur/retur. Det anbefales at man venter til et godt stykke ut i juli med å gå denne turen.

To krevende turer er blitt med i Ti på topp

Durmålstinden i Sørfold og Sulitjelmabreen er de to siste turmålene i Ti på topp Fauske i år.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE/SØRFOLD: Tirsdag dro Mona Lisa Skipnes i Bedriftsidretten i Nordland, som arrangerer Ti på topp, til Fauske med de nye skiltene de har fått laget, samt merkeutstyr.

- Vi har ni fantastiske frivillige turfaddere som hjelper oss med å sette ut skiltene og merke løypene, sier hun.

Gjerne vente litt

Der det står Fauske på det avbildede skiltet vil det stå en turmålskode for de som ønsker å registrere turen senere.

Disse to åpner 1. juni,men spesielt Sulitjelmabreen anbefales å ta senere på sommeren, gjerne etter midten av juli.

Krevende tur

Durmålstinden ligger 1.142 meter over havet. Turens lengde oppgis til 15,4 kilometer tur/retur og tids-bruken er anslått til seks timer. Turen beskrives som krevende.

Målet for turen, tinden, ligger ovenfor Straumvatnet i Sørfold kommune. Turen går over to etapper. Den første er fra parkeringsplassen ved starten av Sisoveien, og der følger man veien opp rundt fem kilometer til det flater ut på det høyeste punktet etter stigninga.

Etappe to starter på en liten sti opp bergene på høyre side i ei lita veilomme og går oppover ryggen mot fjelltoppen.

God utsikt fra toppen

- Stien forsvinner etterhvert, men bare fortsett oppover ryggen og etterhvert kommer du til toppen. Du kan enten holde deg midt i ryggen, eller gå nærmere kanten for en luftigere opplevelse med bedre utsikt, beskriver Skipnes.

Fra toppen får du god utsikt i alle retninger, blant annet ned mot Straumvatnet og Straumen, Fagerdalen og Sisotinden som ligger på andre siden av Sisoveien.

Historisk område

Sulitjelmabreen er en tur i det som beskrives som godt og nakent fjell-landskap, men med stein og enkelte snøskavler i ruta.

Turen anbefales fra slutten av juli til ut september. Det finnes flere alternative ruter, men denne er en veldig fin rute gjennom et historisk gruveområde og gir mulighet for veldig god utsikt mot Lomi.

- Jan Tore Sletten har gått opp GPX-ruta her. Turen er litt over 15 kilometer tur/retur og ved målet er man på 1.081 meters høyde. Også denen turen regnes som krevende og tidsbruken anslår vi til fem-seks timer, sier Skipnes.

Mye å se på

Det anbefales å kjøre opp fra Sulitjelma kirke opp til Ny-Sulitjelma fjellstue (DNT), og parkere på parkeringsplassen.

Ruten er lagt opp etter rallarveien opp det gamle Gudrun gruvefeltet.

- Her er det mye historie og mye å se på for store og små. Veien er delvis synlig i terrenget helt opp til grunnmurene til en bygning i skaret som kommer ned fra Tverrfjellet, opplyser Skipnes.

Etter å ha gått opp mot varden der og fulgt langs med toppen/skrenten i retning mot Lomivatnet i cirka en kilometer, bryter man litt mer mot nord.

Se breen på litt avstand

- Ta sikte på Vardetoppen og gå mot denne. Prøv å holde høyden i lia mot Vardetoppen overfor Øver-Otervatnet. Litt ulendt terreng med en del stein her, står det i beskrivelsen.

Videre tar man sikte på dalen mellom Stortoppen og Otertinden, og etter hvert passerer man en forfallen brakkerigg og følger elvedalen oppover.

Selve målet er ved en større steinblokk et stykke inn i dalen mot breen som man etterhvert ser. Sulitjelmabreen kan observeres på avstand fra turmålet.

- Videre opp er det bratt og det kan være rasfarlig, det anbefales ikke å gå opp til brearmen, sier Skipnes.

Kart og kompass

Det gjøres oppmerksom på at veien opp til Ny-Sulitjelma fjellstue er ikke vinteråpen og snøen kan ligge lenge utpå våren. Ruten blir ikke rødmerket slik som andre rutene er. Ti på topp oppfordrer til å bruke kart og kompass og følge gps-
sporet.

I utgangspunktet er det ikke mange muligheter å gå feil så lenge man har Vardetoppen/Stortoppen i sikte.
Men tenk at været kan raskt forandre seg og sikten bli dårlig.

Pass også på mulige rasfarlige områder, spesielt veggen opp mot Vardetoppen og Stortoppen. Området fra toppen av Tverrfjellet og innover består for det meste av stein, men beskrives som helt greit å gå på.

15 turer totalt

Med Durmålstinden og Sulitjelmabreen er alle 15 turene i årets Ti på topp Fauske presentert.

Fra før er Bordet i Valnesfjord, Finneidvarden, Harlifjellet, Holtanlia, Hømmervannet, Klumpen på Setså (her venter man på godkjenning fra grunneier, men håper det går i orden), Kvalhornet, Mollyhytta, Okshola, Rismålstuva, Rulengvannet, Storskarfjellet og Tuvatoppen på plass.

Spent på turåret 2020

Skipnes sier at hun er spent på turåret 2020 og påmeldingen til Ti på topp.

- Ja, det kan vel både bli slik at enda flere bruker næronmrådene sine, men også at noen blir skeptiske med tanke på om det er noe de bør gjøre. Men vi har fått ja fra kommuneoverlegen til å arrangere, og vi fjerner postkasser og penner og slikt som folk kan ta på. Årets utgave blir heldigital, sier Skipnes.

Mer naturaktivitet

- Bedriftsidretten ønsker å bidra til mer aktivitet gjennom å motivere flere til å bruke naturen i tiden som kommer. Dette mener vi er godt for både kropp og sjel. Alle våre lokale kampanjer startet opp 1. april, i samråd med lokale kommunale smitteverns-myndigheter.

For å hindre smitte har vi gjort følgende tilpasninger:

· Kampanjen er gjort heldigital; det selges verken turhefter eller registreringskort.

· Turene registreres ved “innsjekk” i app eller registrering med turkode på nett.

· Alle turkasser er tatt ned og turbøker blir ikke lagt ut.

· Hver tur blir vurdert fortløpende i forhold til “trafikk” av turgåere og innsjekkingsmuligheter på enkelte turer kan bli midlertidig stengt ned ved behov.

Bedriftsidretten henstiller på det sterkeste alle deltakere om å følge helsemyndighetenes retningslinjer for smittevern og å følge korona-vettreglene som Miljødirektoratet, Helsedirektoratet og friluftslivs-
organisasjonene har kommet med:

Ni turregler

1. Velg turer i ditt nærmiljø! Bruk fantasien og utforsk nye turmuligheter der ikke alle andre går.

2. Du trenger ikke gå alene – få med deg resten av husstanden på tur!

3. Rast med god plass. Ta med mat, drikke og håndsprit, og kos deg på tur. Unngå gapahuker/grillplasser.

4. Ta vare på naturen vår, vi trenger den. Respekter dyre -og planteliv, og ta med deg søppel hjem.

5. Vær obs på brannfare! Flere steder i landet er det veldig tørt og bålforbud.

6. Bruk kart og kompass når du går utenom merkede stier og løyper. Det finnes også mange gode apper og turportaler som kan hjelpe deg på veien.

7. Snu i tide, og velg aktiviteter med lav risiko. Sammen kan vi unngå å belaste rednings- og helsetjenester.

8. Smil! Hold avstand til andre, men gjerne hils og smil til de du møter på din vei.

9. Hold deg oppdatert på råd og regler fra helsemyndighetene.

Powered by Labrador CMS