Fargespill på kveldshimmelen etter at Swedish Space Corporation (SSC) torsdag skjøt opp forskningsraketten Bror fra Esrange rakettskytefelt rundt 40 kilometer øst for Kiruna. Oppskytingen skal bidra til mer kunnskap om nordlyset og hvordan det oppstår. Foto: SSC / NTB
Fargespill på kveldshimmelen etter at Swedish Space Corporation (SSC) torsdag skjøt opp forskningsraketten Bror fra Esrange rakettskytefelt rundt 40 kilometer øst for Kiruna. Oppskytingen skal bidra til mer kunnskap om nordlyset og hvordan det oppstår.

Svensk nordlysrakett skapte himmelfenomen

Mange i Norge klødde seg i hodet da de så lysende objekter på himmelen torsdag. Det var en svensk rakett som ble skutt opp.

Publisert Sist oppdatert

Raketten har fått navnet Bror og er skutt opp av Swedish Space Corporation i samarbeid med nordlysforskere fra det svenske instituttet for romfysikk. Oppskytingen ble sendt direkte på Youtube.

Himmelfenomenet fikk flere til å ta kontakt med avisa Nordlys. Lesere sendte inn bilder og videoer av glødende, fargede kuler som beveget seg på himmelen og eksploderte. Flere lurte på om det kunne være ufoer eller kinesiske spionballonger, skriver avisa.

– Det er våre kolleger ved Esrange i Kiruna som har skutt opp i kveld. De har i likhet med oss hatt rakett på rampen i flere dager på vent etter optimale forhold, og det fikk de i kveld. De har skutt opp en rakett med kjemiske fargestoffer som reagerer i atmosfæren. Disse brukes til å kartlegge vindforhold i atmosfæren, cirka på samme høyde som nordlyset, sier direktør Kolbjørn Blix i Andøya Space.

Politiet var på ballen

Politiet i Nordland har også rykket ut på Twitter for å oppklare.
– Vi har undersøkt og kommet fram til at lyset stammer fra rakettoppskyting i Kiruna, skriver de.

De norske rakettforskerne på Andøya skal selv sende opp en rakett. Det håper de å gjøre torsdag kveld rundt klokka 23. Den oppskytingen blir også sendt direkte.

I ekstase

I Sverige er nordlysforskerne i ekstase.

– Dette er antakelig en av de vakreste rakettoppskytingene jeg har vært vitne til fra Esrange, sier SCC-topp Krister Sjölander.

Han legger til at forskningen vil bane vei for en dypere forståelse av værforholdene i verdensrommet, nordlyset og hvordan det påvirker infrastrukturen vi sender til himmels.

– Vi har oppnådd viktige resultater. Jeg håper en analyse av disse dataene vil ta oss et steg nærmere i å forstå det fantastiske fenomenet nordlyset er, sier Tima Sergienko, sjefforsker for Bror-programmet.

Powered by Labrador CMS