AUTENTISK. Astrid og Michael Döhner hadde med seg Thüringen Bratwurst som de selv har tatt med seg fra Tyskland der de kommer fra.Alle foto: Espen Johansen
Sulitjelma skole ga en smak av hele verden
Du skal være ganske vanskelig hvis du ikke fant mat du lilkte på Sulitjelma skole mandag ettermiddag.
SULITJELMA: Det er mange trapper opp til etasjen der gymsalen ligger, men lukten av herlig mat kom snikende lenge før man kom helt opp dit. I minuttene før kaféen åpnet på det de hadde kalt Internasjonal aften, var det full fart på kjøkkenet der de siste forberedelser ble gjort.
SLOVAKISK. Veronika Rubaninska serverte panertkylling-schnitzel med smeltet ost og varme tomater.SLOVAKISK. Veronika Rubaninska serverte panertkylling-schnitzel med smeltet ost og varme tomater.
Der smeltet osten over panerte kyllingschnitzler, bratwurst fra Thüringen gjorde seg perfekt stekte i en panne og det samme gjorde de herligst duftende vårruller.
Risen sto og dampet, potetmosen fikk satt seg skikkelig og salatene var crispy og friske. Det var suppe og pai og i grytene putret de herligste retter.
Annonse
Annonse
De som allerede hadde funnet et bord i gymsalens kafé hadde forlengst begynt å glede seg til et måltid litt uteom det de nok vanligvis spiser på en mandag ettermiddag i februar.
Annonse
Elevene hadde, sammen med foreldre fra en rekke ulike land og matkulturer, brukt dagen godt på kjøkkenet, og det ble en kjempesuksess.
Michael og Astrid Döhner fra Tyskland har ikke selv barn i skolealder lenger, men ville også bidra med sin lokale spesialitet.
TILBEHØR. De tyske pølsene ble selvsagt servert med surkål og potetmos.TILBEHØR. De tyske pølsene ble selvsagt servert med surkål og potetmos.
- Thüringer bratwurst med sauerkraut (surkål) og potetmos, kunne de stolt fortelle.
Annonse
- Pølsene tok vi med fra Tyskland sist vi var der. Det er det eneste vi trenger som vi ikke får tak i her, sier de.
DELTE TRADISJONER. Astrid og Michael fra Tyskland og Veronika fra Slovakia delte sine mattradisjoner med Sulis-folket på mandag.DELTE TRADISJONER. Astrid og Michael fra Tyskland og Veronika fra Slovakia delte sine mattradisjoner med Sulis-folket på mandag.
De har bodd i Norge i 16 år, og i Sulis i to og et halvt. Han er baker ved Goman på Fauske og hun konditor.
- Vi bruker sjansen til å promotere klassisk tysk mat, og nå har vi bare noen få pølser igjen hjemme, så til våren blir det Tysklands-tur, ler de.
Det er krydder som skiller pølsene i de ulike tyske regionene fra hverandre. Bratvwursten fra Thüringen har karve som ett av de viktige krydderne.
- Hel karve nord i Thüringen, knust i sør, forteller de.
Og bratwurst fra Thüringen er en beskyttet merkevare, som Serrano-skinke eller Parma-skinke.
Da maten var på plass i kaféen holdt lærer Lill Marit Kampli på med litt opprydding på kjøkkenet.
TRAVELT. Det gikk i ett med matlaging hele dagen for elev Ailin Lund og lærer Lill-Marit Kampli. - Travel, men veldig artig, mente de to.Espen Johansen
- Det har vært en fin dag. Hektisk, men artig. Det har vært mye aktivitet på alle kjøkkenene på huset - vi har tre av dem for anledningen, og elevene var i sving fra klokken ni på formiddagen, sier hun.
De yngste lagde polarbrød, mellomtrinnet pitabrød, reinskav (siden det også var samenes nasjonaldag) og salat.
- Ungdomstrinnet var her oppe på hovedkjøkkenet og fikk hjelpe gjestekokkene. Det er her det er størst plass og de fikk virkelig bli kjent med ulike (mat)kulturer, sier Kampli videre.
- Vi er heldige som har innslag fra mange ulike kulturer og dermed matkulturer. Denne gangen er det også folk som ikke har barn på skolen som stiller opp. Det er jo veldig artig for elevene å lage mat samme med de som virkelig kan det, ikke bare finne en oppskrift å følge, fortsetter hun.
FORNØYDE. Stian Larssen, Tonje Setså og Vilde Setså Larssen syntes maten bra veldig god.Espen Johansen
At det hele munnet ut i at gymsalen på skolen ble omgjort til et treffpunkt og sosial møteplass for alle som ønsket det - og at de fikk samlet inn penger til et godt formål er bonus.
- Og vi har kost oss med det hele dagen. Selv om det har vært travelt så har det også vært mye fliring og godt humør. Elevene har vært veldig flinke og aktive. Det har knapt vært tid til å spise, sier Kampli.
Annonse
SERVERING. Arseni Mahankov og Liliana Durcova var noen av elevene som sørget for at gjestene fikk mat og ordnet med betaling.Espen Johansen
Men i en slik prosess må jo selvsagt maten prøvesmakes og kvalitetssikres, så litt får man jo i seg i tillegg til skolematen.
- Jeg har smakt på noen ting og det var veldig godt, sier Ailin Lund, en av elevene som sto på hele dagen for å sørge for spennende mat til hele Sulis.
- Vi er veldig glade for at vi kan få til et slikt arrangement og at folk tar seg tid til å komme. Det er første gang vi har gjort det på denne måten, sier de.
DESSERT. Det var flere ulike typer dessert å velge blant. Denne kaken var det flere som lot seg friste av.Espen Johansen
På kjøkkenet sjekker slovakiske Veronika Rubaninska stekeovnen for siste gang.
Kyllingen som er panert i en blanding av mel, egg og grovt brød er ferdigstekt, osten på toppen er smeltet og tomatskivene oppå der igjen er gjennomvarme og ser saftige og herlige ut.
Stekebrettet kommer ut av ovnen og finner plass på serveringsbordene i gymsalen.
Klokka 18 åpnes det for servering og betaling og snart summer en blanding av hyggelig prat og god-lyder i lokalet, mens mat fra Thailand, Filippinene, Tyskland, Norge, Slovakia, Syria, Tyskland og Ukraina er klar til å smakes på.
Thea Sofie Hansen og Bianka RubaninskaSulitjelma skole
- Veldig godt, sier Stian Larssen, Tonje Setså og Vilde Setså Larssen over tre tallerkener med ulikt innhold.
Da de talte opp på slutten av kvelden var det kommet inn 7.800 kroner som skal sendes til Flyktninghjelpen.
- Godt oppmøte og gode tilbakemeldinger. Folk vil gjerne at vi gjentar dette, sier en blid og fornøyd rektor Hanne Lise Storjord.
Motivet for internasjonal aften var ifølge Storjord en videreføring av verdensdagen for psykisk helse- løft blikket- der det kulturelle mangfoldet var i fokus med inkludering og involvering.
Da, i forbindelse med TV-aksjonen, ble det også servert mat i gymsalen - i tillegg til loddsalg.
- Elevene er veldig flink på å inkludere nye i lokalsamfunnet men er vi voksne det?
Det var et spørsmål i forkant av internasjonal aften, som også markerte samenes nasjonaldag, og etter mandagens arrangement er nok svaret enda litt mer JA.