KRAFTVERK. Storelvvatn kraftverk ligger ved Lomivatnet. Kraftforsyningen i Norge er ikke truet av tørken, siden vi har en del vann å ta av. Men strømregningen kan bli høyere i 2018 enn den var året før. Foto: SKS
KRAFTVERK. Storelvvatn kraftverk ligger ved Lomivatnet. Kraftforsyningen i Norge er ikke truet av tørken, siden vi har en del vann å ta av. Men strømregningen kan bli høyere i 2018 enn den var året før.

Strømregningen kan bli 3.000 kroner høyere enn i fjor

Lite nedbør er hovedårsaken, men også andre faktorer bidrar til høyere regninger.

Publisert Sist oppdatert

Kraftprisene i Norge lå i snitt 33 prosent høyere i år, sammenlignet med andre kvartal 2017. Lite nedbør er hovedårsaken til prisoppgangen.

Prisen på kull, gass og CO2-utslipp har også økt, og det gjør at eventuell import av kraft blir dyrere for norske strømkunder.

Høy pris framover

- Økningen i kraftprisene hittil i år og utsiktene til høy pris fremover, gjør at en gjennomsnittskunde må betale om lag 3.000 kroner mer for strømmen i år, enn i fjor, sier seksjonssjef Vegard Willumsen i NVE i en pressemelding.

NVEs beregning er basert på at gjennomsnittskunden bruker rundt 20.000 kWh i året.

Andre kvartal ble et kvartal med lite nedbør. Nedbør som regn og snø målt i potensiell kraftproduksjon, var bare 60 prosent av normalen.

Rask snøsmelting

- Lite nedbør gjør at Norge nå har mindre vannressurser til kraftproduksjon enn i et normalår. I fire av ukene i andre kvartal, var det så lite nedbør at den antatte fordampningen var større enn nedbøren. Det er uvanlig, sier Willumsen.

- Den ekstremt varme mai-måneden medvirket til at snøen smeltet raskt, slik at vi nå ligger nær normal fylling i magasinene. Det meste av snøen har smeltet, og vi kan forvente mindre tilsig enn vanlig framover, sier han.

Vann å ta av

Kraftforsyningen i Norge er likevel ikke truet av tørken, siden vi har en del vann å ta av. Vi har også muligheten til å importere kraft fra Sverige, Danmark og Nederland om det skulle bli nødvendig. Utenlandskablene gjør oss mindre sårbare i tørrår, samtidig som vi tjener penger på strømeksport i fuktige år, forklarer Willumsen.

Sparer til vinteren

- Tørken vi er inne i, gjør at det er svært lite tilsig til kraftmagasinene. Vi ser at kraftprodusentene holder vann tilbake for å spare til vinteren. Det medvirker til en noe høyere kraftpris nå, men vannet som holdes igjen vil redusere strømregningen til vinteren, sier Vegard Willumsen i NVE.

Powered by Labrador CMS