STORE MULIGHETER. Alle ser store muligheter for arbeidsplasser i det grønne skiftet, men om EØS-avtalen er Wilfred Nordlund (Sp) (t.h.) uenig med Bjørnar Skjæran (Ap) og Frode Alfheim (t.v.) i LO-forbundet Industri Energi. Foto: Foto: Stig Bjørnar Karlsen
STORE MULIGHETER. Alle ser store muligheter for arbeidsplasser i det grønne skiftet, men om EØS-avtalen er Wilfred Nordlund (Sp) (t.h.) uenig med Bjørnar Skjæran (Ap) og Frode Alfheim (t.v.) i LO-forbundet Industri Energi.

Stor tro på nye og store arbeidsplasser

(INDRE SALTEN) Kraftkonferansen var gjennomsyret av optimisme for vårt distrikt, når Norge nå går for full fart inn i det grønne skiftet.

Publisert Sist oppdatert

Enorme utbygginger må til, enten det er batterifabrikker, hydrogenfabrikker eller enheter for å lade strøm til ferger og tungbiler. Det kan bli snakk om nye kraftutbygginger, og i hvertfall utbygging av linjer og transformatorer.

Muligheter

Den ene etter den andre sentrale aktøren gikk opp på podiet og snakket om de store mulighetene, spesielt for kommuner som har regulerte tomter og kan tilby billig kraft.

Ingen kan si akkurat når arbeidsplassene kommer, akkurat hvor de kommer eller hvilke eller hvor store. For konkurranse må man regne med uansett. Men de pekte på at mulighetene er store nå.

Stor etterspørsel

Harris Utne i Statnett sa at kraftforbruket har økt enormt de siste årene, og at det kommer til å øke enda mer i årene framover.

Administrerende direktør Eirin Kjølstad i Arva, et nettselskap for 120.000 kunder, inkludert de fleste saltenkommuner, var en av de som tegnet et optimistisk bilde.

- Det er stor etterspørsel etter kraft, og spesielt stor etterspørsel etter et nett som kan levere nok kraft, spesielt i Salten, sa hun.

- Uhovelig mye

Frode Alfheim, leder i LO-forbundet Industri Energi, sa at verden ikke er så enkel at alt løses med at vi alle bruker mindre.

- Vi må erstatte inntektene fra olje med arbeidsplasser som vil kreve uhorvelig mye energi.

Handler om nett

Administrerende direktør i Energi Norge, Knut Kroepelien i Energi Norge sa at det er økt forståelse for å bygge ut et bedre nett. Han mener mye av diskusjonen «etter olje» handler om å bygge ut nett, og få strømmen fram til de som skal bruke den.

- Samtidig må vi unngå å komme i en «monstermaster i Hardager”-situasjon, sa han.

Han mener det ligger store muligheter i å knytte strøm på land mot havvind, en kobling som kan gi stor effekt og som det trenges norsk kompetanse til.

Må gi tilbake

I den politiske debatten sa Arbeiderpartiets nestleder, Bjørnar Skjæran seg fornøyd med regjeringas energipolitikk. Men han mente de hadde sviktet utilgivelig ved ikke å sørge for at lokalsamfunnene får sin andel av verdiene som skapes, for eksempel ved utbyyging av vindkraft.

Han ble konfrontert med at de skal samarbeide med Senterpartiet som vil gi kommunene vetorett for både vindkaft- og nettutbygging.

- Når vi klimamålene om kommunene skal bestemme sin egen klimapolitikk, spurte debattleder Kjetil Malkenes Hovland fra E24.

Han henvendte seg til Wilfred Nordlund, Senterpartiets andrekandidat til stortingsvalget.

Må ha aksept

- Lokalsamfunnet er nødt å ha en sikkerhetsventil hvis de føler at de ikke får nok igjen lokalt. Alle må få noe igjen for utbygginger, ellers blir det krig overalt. Man må ha respekt for folks oppfatning av sin egen hverdag og sitt eget lokalmiljø. Ellers mister vi aksepten og får vi ingenting til, sa Nordlund.

Han viste til at aksepten for å bruke naturen til å skape verdier er betydelig større i Nordland en mange andre steder. Så kritiserte han Naturvernforbundet.

- Jeg blir svett av dem. Først sa de ja til vindkraft for å skåne elvene. Når vi så bygger ut vindkraft, er det et problem. De medvirker til at vi ikke når de målene de selv ønsker å oppnå, sa Nordlund.

Powered by Labrador CMS