Til tross for at mange har stilt spørsmålstegn med Sveriges taktikk for å håndtere koronasmitten, har Andersson tro på statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Jeg tror vi er på rett vei. Det er uungåelig at de fleste vil bli smittet, så lenge kan vi ikke låse oss inne. Vi må prøve å flate ut smittekurven og erkjenne at dessverre vil mange bli smittet, og dessverre vil noen av oss dø.
Andersson er pubsef på The Bishops Arms i Skellefteå, og der har de åpnet uteserveringen for året.
– Vi pleier å ha 80 sitteplasser på uteserveringen, men nå har vi bare 40 plasser for å minske risikoen for trengsel, sier Andersson.
Han tror Sverige angripes av Donald Trump og andre statsledere for sin taktikk, fordi det er en redsel for at svenskene har valgt rett.
– Det er nok mange som vil at vi skal stenge ned for at de selv ikke skal framstå dårlig, om Sverige har gjort rett. Da risikerer de å ikke bli gjenvalgt, sier Andersson.
Selv er han ikke spesielt urolig for det han ser så langt.
– Jeg har lest meg opp på dødsstikken i Sverige, og vet at det døde færre mennesker i mars og første uke av april i år, enn det gjorde på samme tid ifjor, sier Andersson.
Han viser til en artikkel i Expressen skrevet av helsereporter Anna Bäsen, som viser akkurat det Andersson sier: Dødstallene per uke er ikke høyere i år enn ifjor, til tross for at 2019 var det året med færrest døde siden 1977.
Men Saltenposten har sett på de oppdaterte tallene fra Statistiska centralbyrån (SCB) fra starten av mars og til uke 16. Der kommer det fram at tallene er korrigert, nå dør det flere mennesker i Sverige enn i 2019.
Men ikke mange flere.
Fra uke 9 til uke 16 er det totalt registret 2.140 dødsfall i Sverige i år, 192 flere enn ifjor på samme tid. Samtidig er det kun 26 flere døde enn gjennomsnittet for årene 2015-2019.
Andreas Andersson tror ikke man har fasiten klar før om et par år, men innrømmer at utviklingen i tallene gjør han mer betenkt.
– Ja, jeg er er mer urolig i dag når dødstallene stiger uvanlig mye. Jeg er ikke bekymret for min egen skyld, men for eldre folk og
jeg unngår å treffe mine foreldre nå, sier
Andersson.
Likevel tror han fortsatt at Sverige kan ha valgt en fornuftig strategi for å håndtere pandemien.
– Jeg tror fortsatt at en ”lockdown” kan koste flere liv enn det viruset gjør, men det vet vi ikke sikkert før om et par år.
Torsdag denne uka var det 303 smittede i Västerbotten, og 15 hadde mistet livet.
Ikke alle i Skellefteå er like sterk i troen på den svenske strategien som Andersson.
– Jeg har ikke noe utdanning på virus, men jeg syns det er rart at Sverige tar så lett på det, når resten av Europa stenger ned, sier Anton Berg.
I tre å har han jobbet som kelner på
Bryggargatan bistro og bar. Fordi det har vært en stor nedgang i besøkende, har han ikke jobbet full tid de siste ukene. Å holde åpent føles som en gråsone for Berg.
– Det er mange tiltak, men samtidig er samfunnet åpent og folk blir syke overalt.Det er skummelt og vi vet ikke så mye, sier Berg.
Han er ikke like trygg på Tegnell som Andersson på The Bishops Arms.
– Jeg mener vi må gjøre som vi blir rådet til, men det Tegnell har sagt har vist seg å være feil flere ganger. Han vil kjøre sitt løp uansett om det går dårlig. Vi får se hvordan det går, men enn så lenge stoler jeg på det vi gjør.
– Norge gjør som resten av Europa, det vi kanskje burde ha gjort. Vi har bare stengt skolen for elever som kan passe på seg selv, det er nok fordeler og ulemper med begge deler. Det er en vanskelig situasjon og ikke lett å vite hva man skal tro, sier Berg.
Til vanlig går han og kollegene på jobb om de er litt forkjølet,. Det gjør de ikke nå.
Han tror det kunne vært enklere om alt var stengt ned.
– Bare man kjenner det minste snev av symptomer blir man paranoid, og vi må holde oss hjemme om vi ikke føler oss bra,
sier Berg.
– Nå må alle gjøre sine selvstendige vurderinger. Det kunne vært litt godt om det var noen andre som tok det valget, sier Berg.
De neste ukene tror han blir kritisk viktig når man skal se på hvorvidt Sverige har gjort et klokt valg.
– Da får vi se hva verden synes om vår håndtering og om vi må angre oss bittert. Det er spennende, og vi ovrevåker alle nyhetene intensivt hver dag, sier Berg.
Tilbake på The Bishops Arms møter vi engelskmannen Gary Brooks, som har jobbet på puben i sju-åtte måneder.
– Svenskene er naturlig god på sosial distansering og de hører på rådene de får. Sverige gjør ikke mer enn andre land for å hindre smitte, men heller ikke mye mindre, sier Brooks.
Han opplever at den eldre generasjonen i stor grad holder seg hjemme, mens de yngre i
– Personlig tror jeg Sverige har gjort rett, men jeg tror ikke alle kunne gjort det samme. I Storbritannia er det 60 millioner mennesker samlet på et halvparten så stort arael. Der hører heller ikke folk like mye på myndighetene, sier Brooks.
større grad fortsatt går ut for å ta seg en øl. Da følger også mange myndighetenes råd om å be om et glass vann også.
Brooks mener i likhet med sin sjef Andreas Andersson, at statistikken taler for at Sverige ikke har begått en fatal tabbe.
– Ser du på dødsratioen hos alle land, så er det mange som er verre enn Sverige. De er ikke i bunn, men heller ikke blant de verste, sier Brooks.
Denne uka har Belgia, Sveits, Portugal, Irland, Storbritannia og flere andre land fortsatt høyere dødstall per 100.000 innbygger enn Sverige. Brooks tror Sverige kan være over det verste i løpet av tre måneder fra utbruddet kom.
– Jeg har hele tiden trodd at dette vil vare i rundt tre måneder, og da har vi to måneder igjen, sier Brooks.
En av gjestene på The Bishops Arms denne kvelden har sin første tur ut etter å ha vært i karantene.
– Nå tenkte jeg at det måtte være greit
med en øl om jeg er forsiktig, sier Mikael
Sundberg.
– Jeg håper han har rett. Å stenge ned samfunnet er også et stort problem, det dreper bedrifter. Jeg tror det er rett å holde samfunnet mest mulig i gang, sier Sundberg.
Han er bygningsingeniør og jobber for tiden på byggingen av det nye kulturhuset i Skellefteå. Han håper at statsepidemiolog
Ander Tegnell har kontroll.
TARJEI ABELSEN
– Jeg håper Sverige har valgt den beste
løsningen.