NY SERIE. Mads Sjøgård Pettersen spiller Fredrik Kayser i den nye versjonen av «Kampen om tungtvannet». Det skal bli en dramaserie i seks deler som etter planen skal sendes på NRK i jula. Foto: Eirik Evjen
NY SERIE. Mads Sjøgård Pettersen spiller Fredrik Kayser i den nye versjonen av «Kampen om tungtvannet». Det skal bli en dramaserie i seks deler som etter planen skal sendes på NRK i jula.

Spiller ut guttedrømmen

Mads Sjøgård Pettersen (29) fra Sørfold har en sentral rolle i «Kampen om tungtvannet» som nå spilles inn på Rjukan.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: - For meg er det fantastisk å være med på en film av denne typen. Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse, sier skuespilleren fra Straumen.

Plasserte bomber

Mads Sjøgård Pettersen spiller Fredrik Kayser, en av de seks fra Kompani Linge som sprengte Norsk Hydros fabrikk på Rjukan.

- Han var faktisk en av de to som gikk inn i fabrikken og plasserte ut bomber. De scenene har vi nå spilt inn, og det var veldig spennende, forteller Mads.

Dette er første gang han er med på en såkalt ensemble-film, der de alltid er 6-8 personer sammen foran kamera.

Filmet i Praha

Innspillingen startet i begynnelsen av oktober, og Mads var i gang 1. november. Hele den måneden var de i Praha for å gjøre all innspilling innendørs. De filmet også utendørsscener i bydeler med gammel bebyggelse, som skal forestille å være i Polen og Tyskland.

Onsdag denne uken var Mads på plass på Rjukan, der de skal filme alle de norske utendørsscenene i løpet av januar og februar.

Litt skummelt

- Hva synes du om å være med i en serie basert på en virkelig hendelse?

- Det er litt skummelt. I norgeshistorien og verdenshistorien, er dette en av de mest vellykka sabotasjeaksjonene som har vært noen gang. Det ble ikke løst noen skudd, og det var ingen som døde. Dette var unge menn med mer erfaring fra speideren enn militæret.

Mads er fascinert over måten aksjonen ble gjort på.

- Det ble gjort i en ekstremt demokratisk ånd, der de snakket seg gjennom problemene og kom fram til ei løsning sammen på en fantastisk måte.

Ærefrykt

Han føler stor ærefrykt i forhold til familiene til de som var med.

- De som utførte aksjonen er blant de store norske heltene fra krigen, og det er ikke så lett å spille dem når man også må dikte opp noe av det som har skjedd.

Det er mye materiale man kan sette seg inn i for å lese om det som skjedde den gangen og de involverte, samtidig som det er litt motstridende meninger om noe.

Ulike perspektiver

I motsetning til det som har vært laget om tungtvannsaksjonen før, viser denne serien handlingen fra tre ulike perspektiver.

Tyskland, der Heisenberg er i ferd med å utvikle atombomben, England med det politiske spillet og det som skjer på militært nivå. Og selve opptreninga til aksjonen og aksjonen i Norge.

- Når det skifter mellom de ulike perspektivene, ser publikum kappløpet, og den reelle faren i det. For man strides om hvor nær Hitler faktisk var i å utvikle atombomben.

Snakker bergenser

Fredrik Kayser, som foldværingen skal spille, var fra Paradis utenfor Bergen.

- Hvordan blir det å snakke bergenser?

- Det går ganske greit. Jeg skal snakke «finbergenser», og sier jeg og meg. Det er ikke så veldig mye tekst på de scenene der vi er mange med. Det er mest lederen som snakker da.

I de scenene i filmen der det ikke er nødvendig å forklare hva som skjer, er det ikke alltid dialog heller. Det er scenene fra Tyskland og England er mest teksttunge.

Powered by Labrador CMS