Ordførerne i Fauske og Sørfold er enige og tydelige
- Spesielt ett nytt tilbud må på plass
Ordfører i Fauske, Marlen Rendall Berg, får uforbeholden støtte fra sin kollega i Sørfold, Kolbjørn Mathisen. - Kjemiprosessfag må inn som et tilbud ved Fauske videregående skole, og tømrerlinja må beholdes.
INDRE SALTEN: I sitt innspill til høringen om ny tilbudsstruktur i VGS i Nordland 2025-2029 fra Fauske kommune, skriver ordføreren at Fauske kommune opplever det som positivt at det for første gang kjøres en så stor og bred høringsprosess.
- Vanskelige frister
- Det gir en god mulighet for å delta i prosessen. Likevel opereres det med frister som gjør det vanskelig med en god politisk prosess, da saken sendes ut i juli og frist er satt til 4. september. Dette er et tidsrom hvor de fleste kommuner ikke har kommunestyremøter, sier hun.
Mangler i Indre Salten
Rendall Berg peker på at det i Nordland i dag er tre videregående skoler med VG2 Kjemiprosess og laboratoriefaget.
Disse tilbudene ligger i Glomfjord, Mosjøen og Mo i Rana, altså er det ingen slike tilbud i Indre Salten og videre i nordfylket.
- I tillegg til godkjente lærebedrifter og læreplassgarantister som fylket har oversikt over har vi også Arctic Sapphire i Sulitjelma som er i en oppstartsfase og på sikt trenger kompetanse innenfor Kjemiprosessfag, fortsetter hun og slår fast at regionen Indre Salten dermed kan tilby læreplasser til en hel skoleklasse på yrkesfag.
Store bedrifter
Da hun besøkte Arctic Sapphire i mars i år var hun klar på at dersom de lykkes vil det bli et stadig større behov for flere yrkesgrupper og at Fauske kommune må være i forkant.
- Det vil bli et stort behov for kjemi- og prosessoperatører, elektrikere og flere andre. Behovene til Arctic Sapphire vil være mye av de samme som for Elkem og Nexans. Vi trenger å beholde elektrofag på Rognan - eller i alle fall i regionen, og vi trenger kjemiprosessfag på Fauske. Det er et tydelig signal som vi skal sende Nordland fylkeskommune, sa hun til Saltenposten for et halvt år siden.
- Satser på lærlinger
Ordføreren sier videre at per nå ser man at fylket dessverre ikke leverer nok lærlinger sett ut fra næringslivet behov for kompetanse, noe hun betegner som bekymringsfullt.
- Elkem Salten og TQC (The Quartz Corp) satser på lærlinger. Det er ikke slik at de kun tar inn lærlinger for å gi opplæring. De får jobb etter endt læretid. Det er et betydelig antall lærlinger som har fått fast jobb etter endt læretid ved disse hjørnestensbedriftene, sier ordføreren og fortsetter;
- Elkem Salten og TQC har i dag et stort behov og hver av disse kan ta inn seks lærlinger hvert år, totalt 12 lærlinger, noe som tilsvarer en hel yrkesfagklasse.
Klart førstevalg
Hun mener videre at næringslivets behov ikke er tatt hensyn til og ikke blir hørt.
På innspillsmøtene for Indre Salten var Kjemiprosessfaget høyest rangert når det var snakk om kompetansebehov for framtiden, men dette er altså ikke med i forslaget om tilbud ved videregående skole for Indre Salten.
- Vi er tydelig på at det er nok elevgrunnlag for å opprette Kjemiprosess-linje for Indre Salten. Kombinasjonsklasser er også svært viktig, og for Indre Salten er det viktig at disse klassene
er «faste», og ikke vurderes igangsatt hvert år slik det er tenkt. Det blir for uforutsigbart både for elever, lærere og bedriftene, fortsetter hun.
- Skriker etter tømrere
At tømrerlinja foreslås nedlagt synes hun er uforståelig, og er klar på at det er et tilbud som må videreføres.
- Næringslivet og tømrerbransjen skriker etter slik arbeidskraft og her kan det kjøres kombinasjonsklasser i tømrer/rør. Det er et stort behov for kompetanse innen byggfagene i Salten, og svært uheldig at viktige tilbud tas bort i en tilbudsstruktur.
- Kjemiprosess må være et fast tilbud, en fast kombinasjonsklasse. Rørfaget har vi stort behov for på Fauske – disse bygg- og elektrofagene trenger også industribedriftene, slår hun fast.
- Ikke glem de over 25 år
Hun ber nå Nordland fylkeskommune komme Fauske kommunes innspill i møte og ta de med i kommende tilbudsstruktur, og mener også at regelen om at det ikke er ordinært opptak for de over 25 år bør oppheves.
- De over 25 år må tas med i grunnlaget for å vurdere linjer i det videregående tilbudet, sier Marlen Rendall Berg.
- Avhengig av gode tilbud
Sørfold kommune ved ordfører Kolbjørn Mathisen er enig i at fristen for høringen er kort, og at tidspunktet tidlig i september gjør det vanskelig å komme med et politisk forankret høringssvar, noe som er beklagelig.
Formannskapet i kommunen behandlet saken 22. august og ga ordføreren fullmakt til å skrive høringsuttalelsen.
- Sørfold kommune har ingen videregående skole i kommunen. Vi er avhengig av gode tilbud for våre ungdommer på nærliggende skoler i Salten, innleder han.
- Må flytte fra Sørfold
- Det er foreslått at tømrer vg2 legges ned og det forslaget mener vi er sterkt beklagelig. Det harmonerer ikke med næringslivets behov de neste årene i Indre Salten. I tillegg vil det bety at våre ungdommer fra Sørfold som ønsker å utdanne seg til tømrere, må flytte bort fra kommunen for å kunne gjøre det. Sørfold kommune ser at klassen med stor fordel kunne vært organisert som en kombinasjonsklasse som utdanner tømrere og rørleggere. Det vil være et stort behov for fagarbeidere i tiden fremover, sier Mathisen.
- Blir for uforutsigbart
Sørfold kommune mener, i likhet med Fauske, at kombinasjonsklasser er svært viktig for å opprettholde tilbud i
distriktene, og at det for Indre Salten sin del er viktig at disse klassene er «faste» og at de ikke vurderes igangsatt hvert år, slik som tenkt.
- Det blir uforutsigbart både for elever, lærere og næringsliv, skriver Mathisen i høringssvaret.
- Betydelige behov
Han sier videre at kjemiprosessfaget ikke er nevnt i forbindelse med tilbudet i Fauske videregående skole.
- Næringslivet har vært tydelig på at dette er et behov de siste årene, at dette er en ønsket klasse ved Fauske videregående skole. Hjørnesteinsbedriften Elkem Salten i Sørfold har et betydelig behov for denne typen kompetanse, nå og i fremtiden. I tillegg har det kommet flere bedrifter til området i de senere år, som også har behov for denne kompetansen i Salten. Vi ser også at innen oppdrettsnæringen, som er god representert i Sørfold, vil det være behov for denne type kompetanse når det nå skal bygges RAS-anlegg, skriver ordføreren videre.
Viktig tilrettelegging
Ordfører Mathisen mener det i tillegg vil være formålstjenlig at ungdom fra Sørfold kan bo lengst mulig hjemme, når de tar videregående opplæring.
- For våre ungdommer i Sørfold står kollektivtrafikken som et sentralt punkt. Det er viktig at det tilrettelegges slik at våre ungdommer kommer seg til og fra videregående skoler på en god måte, sier Kolbjørn Mathisen.