I butikken florerer det av kunder ute etter å gjøre en god handel. På sosiale medier blir den omtalt som fantastisk og den mest besøkte butikken i Fauske.
200 i året
Huset i svingen tilbyr alt fra gamle og nye gjenstander til mat som har gått ut på dato, men fremdeles er like god. Likevel, er det kanskje mest imponerende hvor mange arbeidssøkende de bidrar med å komme i arbeid, mesteparten fra NAV.
- Det er omtrent 200 personer i systemet til Galvano Kompetanse i året. Folk som trenger arbeidstrening, karriere-ferdigheter og avklaring for somatikk, forteller Tommy Fagerhaug, driftsleder og avdelingsleder for Huset i svingen.
I arbeid
Butikken er en internavdeling for Galvano Kompetanse som driver med attføring, der NAV er kunden. Med andre ord, de hjelper folk å komme i arbeid ved å prøve forskjellige yrker på huset. I tillegg til utdanning.
- Vi er en godkjent lærebedrift i salgsfaget av Nordland fylkeskommune, sier Fagerhaug.
Motiverende
De arbeidssøkende som er innom kan lære alt fra salg i butikk, arbeid i rensestasjon, transport og flyttelass.
- Jeg syns det er veldig fint at det finnes en slik bedrift som samarbeider med NAV. Nesten alle som kommer hit ønsker å jobbe her. Det er motiverende for dem at de kommer til et godt arbeidsmiljø, mener Nagham Houdaifa, som har vært arbeidsleder i tre år.
Viktige skritt
Å komme til et godt arbeidsmiljø er viktig, men også å kunne få muligheten til å teste seg ut i arbeidslivet.
- Samarbeidet med arbeids- og inkluderingsbedriftene i Nordland er viktig for NAV for å få flere arbeidssøkere nærmere arbeidslivet, sier fungerende direktør Rune Ringdal ved NAV Nordland.
Direktøren understreker viktigheten med et samarbeid som kan sørge for flere viktige faktorer for de som står uten arbeid.
- Arbeidssøkerne får kartlegging, opplæring, arbeidstrening og utplassering i ordinært arbeidsliv, som er viktige skritt på veien til en fast jobb, mener Ringdal.
- Bygge seg opp
I følge Nav hadde Fauske 155 arbeidssøkende i sitt register i utgangen av juli. Hvis man ser på hele Indre Salten dobles nesten tallet til 308 arbeidssøkende, i samme tidsperiode.
- Det er mange som sitter hjemme i sin egen boble og gjør mindre og mindre. De som har falt ut må prøve seg på et annet yrke. Her kan de starte i det små og bygge seg oppover slik at de er klare for arbeidslivet, mener Lisbeth Tofte, som har vært arbeidsleder på Huset i svingen i ti år.
Ulikt, men likt
Hos Tommy Fagerhaug håndterer de nå et personal på rundt 22 personer. Det skal håndteres med tilpasning og etter hvert enkeltes behov.
- Det er mange forskjellige utfordringer og alle har vært sitt behov, men det er fin og variert arbeidsdag, mener Nagham.
Her bidrar Lisbeth med sitt tankesett om hvordan hver arbeidssøker, som er innom, skal behandles.
- Ulikt, men likt. Alle behandles ulikt for å behandles likt, mener hun.
Trenger et spark
Begge arbeidslederne sier seg enig i at man må bare prøve å jobbe litt om man er arbeidssøkende. Det kan føre til arbeid, slik det har gjort for flere arbeidssøkende som har vært innom Huset i svingen.
- Det er noen som er arbeidsuføre, men de aller fleste har kommet seg ut i arbeid og det er jo målet, mener Tofte.
Av de som har kommet ut i arbeidslivet er det enkelte som hun har møtt i det daglige liv som er veldig fornøyde.
- De er kjempeglade og savner å være her. Samtidig som de er veldig glad for at de fikk muligheten til å komme seg ut i jobb. Noen ganger trenger man bare et spark, ler Tofte.
Korona-tilstander
Butikken i seg selv gjør det også veldig bra om dagen med en hektisk sommer.
- Sommeren har vært veldig bra, med mye kunder og bra omsetning, forteller driftslederen Tommy.
Når det gjelder hva slags påvirkning korona har hatt, så har det både vært oppturer og nedturer.
- Vi hadde stengt en måned i 2020, noe som var dumt for de som var under aktiv opplæring og ble nødt til å sitte hjemme, men vi var raskt ute med strenge retningslinjer, forteller han.
Opptur
Butikken, som har donasjoner til brukthandelen fra hele Salten, hadde sin opptur innen det økonomiske.
- Vi hadde faktisk økning i omsetningen. Det kan være at vi nå har en mer synlig beliggenhet, men kundene har vært stabile under korona og flere kommer igjen når de ser hvor bra varene kan være, mener Fagerhaug.
God faglig utdanning
- Du kan finne alt her, mener Nagham.
Den meningen står hun kanskje ikke alene om å mene.
- Vi har en fast kohort med kunder som er innom daglig for å finne skatter i butikken. Målsetningen er at alt du finner skal være klargjort, helt rent, ikke lukte bruktbutikk og et produkt som skal være så godt som nytt til en rimelig penge, forteller Tommy.
I tillegg er det også et tilbud om nye produkter, for det kan også være god trening om du vil jobbe som selger.
- Det er en del vanlige kommersielle varer, med strekkoder, i sammenheng med god faglig utdanning for de som skal få trening i salgsfaget, fortsetter han.
- Mer bevisste nå
I all hovedsak er det likevel mye fokus på gjenbruk og bærekraft for de på Huset i svingen. Lisbeth tror også det gjelder de som tar turen innom.
- Ingen skulle kjøpe brukte klær før, men nå skal nesten alle det. Folk er mer bevisst nå, mener hun.
Klærne kan komme fra noen som har nylig flyttet eller som har aldri har blitt brukt, med merkelappen fremdeles på.
- Du trenger ikke bruke så mye penger og det er bra for miljøet at alle de tingene vi får blir spart på og ikke kastes. For hvis vi ikke har bruktbutikk, hvor skal alt ende opp, spør Nagham.
Også maten de får inn til matsentralen er viktig for klimaet.
Et samfunnsansvar
For en hundrelapp kan du få med deg matvarer som går ut på dato og ville ellers blitt kastet.
- Vi samarbeider med de fleste dagligvarer i hele Salten, og alle har et samfunnsansvar for å få ned matsvinnet, mener Tommy.
Prosjektet, som ikke ble opprettet for å skulle vare evig, har et viktig mål.
- Det er ikke lønnsomt for oss å drive med, men vi tar det samfunnsansvaret i samarbeid med matkjedene. Målet er at matkjedene skal bli bedre på logistikk, så ønsker vi at flere skal ta dette i bruk, fortsetter han.
60 tonn med mat
Etter sommerferien ønsker Fagerhaug å finne ut av estimatet på hva klimaavtrykket sparer på deres innsats.
- Jeg har en plan om å få tak i målbare tall med matsvinnet. Første året med matsenteret hadde vi 60 tonn med mat som ellers ville blitt kastet, så jeg vil si vi har fått ned matsvinnet betraktelig.
Tommy syns selv at det er veldig viktig å være bærekraftig i dagens samfunn.
- Ja, jeg er opptatt av klima og miljø, det er for mye bruk og kast. Ser jo at alt vi får inn hadde ellers blitt kastet. Det du handler nytt i dag kan godt være gammelt i morgen, men så finner gjerne noen andre dette igjen som blir nytt for dem, sier driftslederen.
Aldri for sent
I huset med det rare i finnes det skatter så langt øyet kan se. Med store muligheter for mennesker som handler, men også de som de handler av.
Nagham forteller at de har mange forskjellige tiltak i bruk på huset når det gjelder arbeidsmiljøet, enten det skulle gjelde språk eller helse. Lisbeth derimot, forteller at noen kanskje aldri har vært i arbeid før av de som kommer dit.
For de som skulle ha en frykt i seg for å komme seg ut i arbeid, har de to arbeidslederne noen triks i ermet.
- Du må ikke vær redd for å prøve deg ut, smiler Nagham oppfordrende.
Hennes kollega sier seg enig og kommer med noen siste motiverende ord for arbeidssøkere.
- Det er aldri for sent å lære seg noe nytt og du må aldri gi opp, avslutter Lisbeth.