LURT. – Å ta ut storlaks når gytebestanden er god kan være lurt, så lenge holaksen slippes ut igjen. Laksen kommer opp elva for å gyte, og trenger plass for å gjøre dette, sier laksefisker Teemu Venejärvi. Foto: Ari Taina
LURT. – Å ta ut storlaks når gytebestanden er god kan være lurt, så lenge holaksen slippes ut igjen. Laksen kommer opp elva for å gyte, og trenger plass for å gjøre dette, sier laksefisker Teemu Venejärvi.

Søndag åpnet fisket etter storlaks i Beiarelva

- Jeg vil nesten si at det har vært en eventyrlig sesong så langt, sier Helge Osbak, styreleder i Beiarelva SA.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Midtsesongevalueringa viser at elva ligger langt over gytebestandsmålet, og nå åpnes det for uttak av 100 hannlaks inntil 100 centimeter.

Evaluering

– Statistikken viser at vi ligger 25-30 prosent over fjorårets tall. Der vil jeg likevel kommentere at endringer i rapporteringsstrukturen til NINA gjør evalueringa litt misvisende, for de faktiske tall over fanga laks som vi sitter med viser en økning på nær 40 prosent, men så har også forholdene for å fiske i elva vært noe bedre enn i fjor, sier han.

Uttak av storlaks

Fra i dag av, søndag 21. juli åpnes det for uttak av stor laks.. Evalueringa ble sendt til Fylkesmannen, og ut fra forvaltningsavtalen får Beiarn tildelt en kvote på ekstra uttak av hannlaks inntil 100 centimeter.
Det vil si omtrent 10 kilo i vekt på en laks i normalt hold, forteller styrelederen.

Gytebestand

Helge Osbak sier at fastsatt gytebestandsmål for Beiarelva er 1.704 kg holaks, og når de nå ligger nesten 300 prosent over tilsvarer det rundt 5.000 kilo.

– Dette blir jeg selvfølgelig veldig glad for, det viser at elva ligger helt på topp i landssammenheng, og at den forvaltninga som har vært drevet tidligere og fram til nå har gitt gode resultater, sier han.

Finsk Beiarambassadør

En av de som setter pris på forvaltninga i Beiarelva er finske Teemu Venejärvi. Han er i bygda og fisker laks på sitt fjortende år.

– Beiarn er mitt andre hjem. Jeg tilbringer minst fire uker her i året, og hver gang jeg kjører gjennom tunnelen blir jeg nesten på gråten. Jeg må stanse bilen og bare nyte følelsen av å se utover den naturskjønne dalen igjen, sier han.

Proft laksefiske

Venejärvi fikk en laks på 15,5 kilo to timer etter elveåpning i fjor, og i år tok det åtte minutter før det nappet i stanga.

– Noe av det beste med Beiarelva er at den holder seg kald, man kan fiske gjennom hele sesongen under gode forhold, og få stor laks fra de åpner til de stenger. Grunneierne gjør ikke bare en veldig god jobb med forvaltninga, men også tilrettelegging for fiskerne som besøker elva, sier han, og skryter av gapahuker, parkeringsplasser, stier og skilt.

Tar ut hannlaks

– Å ta ut storlaks når gytebestanden er god kan være lurt, så lenge holaksen slippes ut igjen. Laksen kommer opp elva for å gyte, og trenger plass for å gjøre dette. Visste du at i en holaks på 10 kilo kan man regne at det er cirka 10.000 egg, forteller den finske fiskeren.

Skape fiskeglede

20 prosent av kvoten på storlaks er forbeholdt ungdom under 25 år. Dette syns Teemu Venejärvi er et veldig bra tiltak. Selv begynte han å kaste med flue etter ørret som tolvåring.

– Unger som fisker får opplevelser for livet, og tenk for en følelse å få ta en storlaks med seg hjem og vise den fram til familie og venner.

Satser på de unge

Helge Osbak stemmer i. – For grunneierne er det viktig å stimulere til rekruttering. I tillegg til ungdomskvoten på storlaks, får barn under 18 år fiske gratis i elva på foreldrenes fiskekort. Vi har et håp om at dette kan bidra til å få både bygdas ungdom og de som kommer utenfra til å delta i fisket, og oppleve gleden og spenninga ved å fiske laks, sier han.

De fleste fisker lovlig

Styrelederen forteller at de har gjennomført regelmessige kontroller i elva, og at de også har hatt Statens Naturoppsyn med på oppsyn.

– Jamt over er vi fornøyde med fiskerne som kommer hit. De fleste fisker lovlig, og er opptatt av å oppføre seg skikkelig overfor elva og lokalbefolkningen. Det har ikke vært noen registrerte tilfeller av manglende desinfisering. Men vi har hatt enkelttilfeller av blant annet manglende statskort eller fiske med mothake, forteller han.

God stemning

Mange fiskere har ventet spent på midtevalueringa, og er glade for at det nå åpnes for uttak av stor laks.

– Vi har en god opplevelse, og det virker som om folk er veldig fornøyde. Fiskerne skryter, og vi syns det virker som om det er mye gladlaks både i og langs elva, sier en fornøyd Helge Osbak.

Powered by Labrador CMS