FAGLIG TYNGDE. Ingunn Dalen har bakgrunn som politi og har en bachelor med fagområdene sosiologi, psykologi og kriminologi. Alle foto: Lise BerntzenNYANSATT. Hanne Sollund er nylig ansatt i "Felles Ansvar". Hun er utdannet politi og har videreutdanning i psykisk helsearbeid.RUSMIDLER. Sollund og Dalen presenterte blant annet bilder av ulike rusmidler som finnes i omløp i indre Salten.OPPGITT. Det var Vestmyra skole i samarbeid med FAU som har tatt initiativ til å få til foredraget. FAU-leder Bjørn Thomas Hansen var skuffet over at ikke flere foreldre møtte opp. - Det er snakk om å sette av to timer av ditt liv for å få særdeles viktig påfyll av nødvendig kunnskap.FAGLIG TYNGDE. Ingunn Dalen har bakgrunn som politi og har en bachelor med fagområdene sosiologi, psykologi og kriminologi. Alle foto: Lise BerntzenFORNØYD. Kommuneoverlege Gregory Hautois tok turen innom foredraget. - Det er viktige tema som berører oss alle, sa han.FAGLIG TYNGDE. Ingunn Dalen har bakgrunn som politi og har en bachelor med fagområdene sosiologi, psykologi og kriminologi. Alle foto: Lise Berntzen
- Snapchat er den største doplangeren
Internett, sosiale media og mer liberale holdninger til rusmidler preger oppveksten til ungdom i Indre Salten. Denne uka ble det holdt et informativt og forebyggende foredrag for foreldre i området.
FAUSKE: Påstanden om at Snapchat er den største doplangeren kommer fra Ingunn Dalen fra scenen i Fauske kinosal denne uka.
Hun har bakgrunn som politi og har en bachelor med fagområdene sosiologi, psykologi og kriminologi.
Sammen med Hanne Sollund, som er utdannet politi og har videreutdanning i psykisk helsearbeid, holdt Dalen et foredrag som gikk over to kvelder på Fauske denne uka.
Annonse
Annonse
NYANSATT. Hanne Sollund er nylig ansatt i "Felles Ansvar". Hun er utdannet politi og har videreutdanning i psykisk helsearbeid.NYANSATT. Hanne Sollund er nylig ansatt i "Felles Ansvar". Hun er utdannet politi og har videreutdanning i psykisk helsearbeid.
Felles ansvar
Annonse
Dalen og Sollund er begge ansatt i "Felles Ansvar i Salten", som er et lavterskeltilbud for ungdom fra 12 år og oppover.
- I Felles Ansvar ønsker vi gjennom samtaler og veiledning med ungdom og foresatte å motivere til positiv endring. Bekymringen kan være rus og/eller annen bekymringsfull utvikling, sier Dalen.
Videre forklarer hun at tiltaket er et spleiselag mellom kommunene i Salten, og at det er gratis å bruke.
Annonse
- Det skal være kort vei fra bekymring til tiltak blir satt i verk. Tilbudet vårt har ingen ventelister, føyer Sollund til.
Felles Ansvar er et forebyggende tilbud for alle kommunene i Salten-området, og de har mange samarbeidspartnere.
Også denne uka sto forebygging på planen, da de holdt foredrag i Fauske kinosal for foreldre, trenere og andre som har kontakt med ungdom. Temaene som sto på agendaen var rusmidler og sosiale media.
RUSMIDLER. Sollund og Dalen presenterte blant annet bilder av ulike rusmidler som finnes i omløp i indre Salten.RUSMIDLER. Sollund og Dalen presenterte blant annet bilder av ulike rusmidler som finnes i omløp i indre Salten.
Skuffet
Det er Vestmyra skole i samarbeid med FAU som har tatt initiativ til å få til foredraget. Alle foreldre til ungdom i Indre Salten skal ha mottatt invitasjon. FAU-leder Bjørn Thomas Hansen forklarer at det ble lagt opp til at foredraget skulle gå to kvelder, for at det skulle bli plass til alle. Begge dagene var det knapt halvfull kinosal, og det skuffer Hansen.
- Det er snakk om å sette av to timer av ditt liv for å få særdeles viktig påfyll av nødvendig kunnskap. Det er veldig viktige temaer som blir tatt opp, og kinosalen burde ha vært fylt til randen med foreldre i kveld.
De som tok turen til kinosalen denne uka for å lytte til Dalen og Sollund, har nok mye igjen for disse få timene.
OPPGITT. Det var Vestmyra skole i samarbeid med FAU som har tatt initiativ til å få til foredraget. FAU-leder Bjørn Thomas Hansen var skuffet over at ikke flere foreldre møtte opp. - Det er snakk om å sette av to timer av ditt liv for å få særdeles viktig påfyll av nødvendig kunnskap.OPPGITT. Det var Vestmyra skole i samarbeid med FAU som har tatt initiativ til å få til foredraget. FAU-leder Bjørn Thomas Hansen var skuffet over at ikke flere foreldre møtte opp. - Det er snakk om å sette av to timer av ditt liv for å få særdeles viktig påfyll av nødvendig kunnskap.
Ungdomshjernen
Dalen startet foredraget med å forklare hvordan ungdommers hjerne utvikler seg.
- Amygdala, også kjent som "følelsessenteret" i hjernen er velutviklet hos ungdom. I tillegg har ungdom mange hormoner som gjør at kroppen forandrer seg, og disse påvirker også hjernen. Den delen av hjernen som styrer følelsene, går rett og slett i høygir av disse kjønnshormonene. Det blir mye gass og lite brems, sa Dalen.
- Den forreste delen av organet, frontallappen, er derimot den siste delen av hjernen som blir ferdigutviklet når vi blir voksne, fortsatte hun.
- Frontallappen er sjefen i hjernen. Det er denne delen som forstår at avgjørelser har konsekvenser, forklarte hun videre, før hun oppfordret foreldrene i salen om å være "frontallappen til ungene". Barn og ungdom er under utvikling, og da er det viktig å forstå at man må veilede og være tålmodig.
FAGLIG TYNGDE. Ingunn Dalen har bakgrunn som politi og har en bachelor med fagområdene sosiologi, psykologi og kriminologi. Alle foto: Lise BerntzenFAGLIG TYNGDE. Ingunn Dalen har bakgrunn som politi og har en bachelor med fagområdene sosiologi, psykologi og kriminologi. Alle foto: Lise Berntzen
Skummel utvikling
Annonse
Dalen og Sollund beskriver at holdninger blant ungdom til rusmidler har blitt langt mer liberale de siste årene.
- Det vi ser i Indre Salten er at alkohol fremdeles er det mest vanlige rusmiddelet blant yngre ungdom, men ungdommene som drikker alkohol for første gang, blir stadig yngre.
- Tidligere stoppet det med hasj når det kommer til andre rusmidler, men nå er andre og mer avhengighetsskapende stoffer mer tilgjengelig blant ungdom.
De mener også at sosiale media har spilt en stor rolle for tilgjengeligheten av rusmidler.
- Snapchat er uten tvil den største doplangeren i Indre Salten, og det er gjennom denne appen at ungdom får tilbud om, og handler diverse rusmidler.
Rus-emoji
Videre forklarte Dalen at ungdom har spesifikke emojier som de bruker når de kjøper rusmidler på Snapchat, og hun presenterte de mest brukte for foreldrene i salen.
- Ser du at ungdommen bruker disse, så er det kanskje grunn til å være observant. Men den aller viktigste oppgaven dere har som foreldre er å være nysgjerrige på hva ungdommen deres driver med, hvem de har kontakt med og hva de bedriver tiden med. Dette gjelder i høyeste grad også på sosiale media. Rusmiljøet er et meget inkluderende miljø, og der er det alltid plass til en til, la Sollund til.
De presenterte også funn fra Ungdata-undersøkelsen for 2022. Denne viser at de fleste ungdommer heldigvis takker nei dersom de blir tilbudt rusmidler.
- Men her er foreldre de aller viktigste forebyggerne og forbildene, poengterte Sollund.
Hele verden i hånden
Etter foredraget om ungdom og rus, var det en kort pause før det neste temaet sto for tur: Ungdom og sosiale media.
Nå har de aller fleste ungdom en mobiltelefon, og dette innebærer at de i teorien har tilgang til hele verden i hånden.
- Når det gjelder hva ungdommen foretar seg på nett, så må foreldre være tilgjengelig, nysgjerrig og veilede om hva som er greit å gjøre på nett, og hva som ikke er greit, forklarte Sollund og la videre til:
- Jo eldre ungdom blir, jo mer går bruken av sosiale media opp. Samtidig så er det slik at jo eldre ungdom blir, jo mindre blander foreldre seg i hva ungdommen gjør på sosiale media. Dette kan være veldig uheldig.
Mobil kan bli "våpen"
Sosiale media kan være kilde til positiv oppmerksomhet, med det kan også raskt bli en kilde til stress og negative opplevelser.
- Mange foreldre skjønner ikke hva ungdom utsettes for på sosiale media, og mobilen kan bli et "våpen" i enkelte tilfeller, sa Dalen og listet blant annet opp:
- De kan bli utsatt for digitale krenkelser, bli presset til å sende nakenbilder, utsatt for rykter, motta nakenbilder som de ikke ønsker, eller bli utsatt for trusler om selvskading og selvmord. De kan også motta trusler.
Dalen og Sollund oppfordrer foreldre til å skape skjermfrie pusterom i hverdagen, og å være til stede for ungdommen gjennom å stille åpne spørsmål om hva de driver med på nett.
- Engasjer deg i livet til ungdommen din, spill sammen med dem, snakk åpent og veiled der det trengs. Foreldres viktigste oppgave er å skape rom og trygghet for gode samtaler i hverdagen, slik at ungene føler seg trygge nok til å komme til dere når noe er galt.
FORNØYD. Kommuneoverlege Gregory Hautois tok turen innom foredraget. - Det er viktige tema som berører oss alle, sa han.FORNØYD. Kommuneoverlege Gregory Hautois tok turen innom foredraget. - Det er viktige tema som berører oss alle, sa han.
- Berører oss alle
En av de som møtte opp for å høre på foredraget, var kommuneoverlege Gregory Hautois. Han var veldig fornøyd med foredraget fra Dalen og Sollund.
- Dette er viktige tema som berører oss alle på et vis, og jeg er veldig glad for at det kommer god informasjon ut til folk om dette, sier han og fortsetter:
- I min jobb som lege ser jeg tilfeller der ungdom begynner å utforske rusmidler på et tidlig tidspunkt i livet, og selv om de fleste takker nei når de får tilbudet - så tror jeg de fleste står i fare for å falle for fristelsen, eller ikke klare å stå imot presset om å prøve.
- Noe av det viktigste å ta med seg fra foredraget i kveld er at vi må tørre å bry oss, og vi må tørre å spørre ungdommen dersom vi merker noe som er unormalt eller annerledes med atferden deres.