SAMARBEID. Samarbeid mellom festivaler er i ferd med å bre om seg i Nordområdene. Blant annet takket være Rune Paulsens utvekslingsprosjekt (VAE), som nylig startet en jazzcamp i Arkhangelsk; Urband Camp. Samarbeid var også et stikkord for danserne under denne festivalen. Foto: Maria Trondsen
SAMARBEID. Samarbeid mellom festivaler er i ferd med å bre om seg i Nordområdene. Blant annet takket være Rune Paulsens utvekslingsprosjekt (VAE), som nylig startet en jazzcamp i Arkhangelsk; Urband Camp. Samarbeid var også et stikkord for danserne under denne festivalen.

Smeltedigel for dugnad

Et frivillighetsprosjekt fra Misvær deltar under Smeltedigelen på Mo denne uka.

Publisert Sist oppdatert

MISVÆR/ MO I RANA: Musikkfestivalen Smeltedigelen har som mål å være en internasjonal møteplass for artister. Nå har den blitt en smeltedigel også for frivillige fra flere nasjoner.

Over landegrenser

Rune Paulsen fra Misvær tar med seg prosjektet Voluntary Arrangement Exchange (VAE) til Smeltedigelen også i år.

Dette et prosjekt som utveksler frivillige over landegrenser. I vel ett år har Paulsen jobbet fram prosjektet sammen med blant annet Gudbjørg Navjord fra Beiarn og Tatiana Solska fra Arkhangelsk.

Lærevillige russere

Fire frivillige fra Russland er med for å lære om norsk frivillighet. De får alle slags oppgaver under festivalen, i forbindelse med både sceneproduksjon og informasjon.

- De kan også bli satt til å lage mat eller gjøre rent, men de skal også få delta i en konferanse om Nord-Norsk fylkeskultur, sier Paulsen.

Kamp om midler

Han tror det er viktig at de frivillige får delta i konferansen, hvor hovedtemaet er kultursamarbeid over landegrenser. Å være til stede på festivaler som Smeltedigelen i tillegg til fylkeskonferansen er viktig for VAE-teamet.

- Det pågår en kamp mellom regionene om midler. Det betyr mye at vi viser oss fram, forteller om prosjektene og diskuterer veien videre, sier Paulsen.

- Flotte ungdommer

Leder for Smeltedigelen, Bjørn Bonsaksen, synes det er bra at frivillige fra Russland stiller opp under festivalen, som totalt har 60-70 frivillige.

- Det er fantastisk artig at de stiller opp. De er flotte ungdommer. Gjennom frivilligprosjektet skal russerne observere og lære, men de gjør også en nyttig jobb, sier Bonsaksen.

- Spennende kontaktnett

Det nordøstlige samarbeidsprosjektet har foregått i noen år. Dermed er det ikke bare en smeltedigel for musikk, men også for frivillig arbeid. Og det er heller ikke bare russerne som lærer noe nytt.

- Samarbeidet er lærerikt for oss også. Vi har fått et internasjonalt miljø i frivilligstaben, og vi har fått et spennende kontaktnett, sier den travle festivalsjefen fornøyd.

Powered by Labrador CMS