Tove Linnea Brandvik, forbundsleder.

Meninger: 

- Tar partiene likestilling av funksjonshindrede på alvor?

Norges Handikapforbund jobber for at funksjonshindrede skal ha like muligheter som alle andre. Dette mener også alle partiene på Stortinget. Men til tross for gode intensjoner, så taper funksjonshindrede mange av de enkeltsakene som til sammen skulle utgjøre fremskrittet. Likestilling kommer ikke gratis.

Publisert

Har du noe på hjertet?

Send oss et debattinnlegg, en kronikk eller en meningsytring. Alle innlegg signeres med fullt navn og tittel.

Likestilling kommer ikke gratis. Det gjorde det heller ikke når vi som nasjon på 70 tallet satset på barnehager for å øke kvinners yrkesdeltakelse.

Norges Handikapforbund har mange råd til våre kommende Stortingspolitikere. Vi vil her trekke frem 4 saker dere vil bli målt på.

1. Ta FN-konvensjonen for funksjonshindredes rettigheter inn i menneskerettsloven.

Konvensjonene for både barn og kvinner ligger i menneskerettsloven, der hører også funksjonshindredes rettigheter hjemme.

2. Gi kommunene en frist til 2035 for å sikre at alle skoler er universelt utformet

Til tross for fokus på dette gjennom flere tiår, er mange skolebygg fortsatt så utilgjengelige at barn med funksjonshindringer ikke får samme mulighet til lik skolegang som sine venner og medelever. Skole og utdanning er en forutsetning for yrkesdeltakelse og en av våre viktigste sosiale arenaer under oppveksten. Etter skoletid brukes skolene til korps, idrettslag, møter og som samlingssted for lokalsamfunnet.

3. Makspris på egenandeler for brukerstyrt personlig assistanse (BPA)

Et viktig steg for likestilling er å senke prisen på BPA. Mens maksprisen for en barnehageplass er på 2000 kroner, kan egenandelene for BPA strekke seg helt opp til 11 000 kroner i måneden. Det er enorme prisforskjeller fra kommune til kommune. Mange funksjonshindrede har lavere inntekt enn andre, og må si fra seg nødvendig hjelp fordi kostnadene blir for store. Stortinget må fastsette en makspris for BPA og annen praktisk bistand.

4. Forby tvangsbosetting av unge på sykehjem

Mange titalls unge er tvangsplassert på sykehjem mot sin vilje. Det er uakseptabelt å bli fratatt muligheten til å bo i eget hjem, fordi det er enklere for kommunen. Selv om Stortinget er enige i dette og saken er utredet, har de likevel valgt å ikke vedta lovforbud. Det er på tide med handling.

Tove Linnea Brandvik Forbundsleder

Powered by Labrador CMS