Foto: Heiko Junge/NTB

Når hvert minutt teller:

Slik har Nordlandssykehuset sikret pasienter på Fauske-siden av raset

Den største ferdselsåren mellom Indre Salten og Nordlandssykehuset er stengt etter raset på Rv80 ved Kistrand. Dette har Nordlandssykehuset gjort for å sikre innbyggerne på Fauske-siden av raset.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Riksvei 80 mellom Bodø og Fauske vil være stengt fram til torsdag etter skredet som gikk ved Kistrand onsdag.

Det har ikke skjedd før at denne strekningen har måttet stenge så lenge, og ifølge Statens vegvesen er sørpeskredet sannsynligvis det største noen sinne mellom Bodø og Fauske.

LES OGSÅ: Skredet får konsekvenser for skoleskyss

Når minuttene teller

Det finnes en omkjøringsmulighet langs fylkesveg 812 via Rognan, Misvær og Saltstraumen. Men dersom man skulle være så uheldig å bli akutt syk og minuttene teller, så er dette en rute som tar lengre tid for ambulansen enn det ellers ville gjort dersom strekningen på riksvei 80 var åpen.

Saltenposten har derfor vært i kontakt med Nordlandssykehuset med spørsmål om hvilke grep de har foretatt i forbindelse med skredet for å sikre rask helsehjelp til alle som bor på Fauske-siden av raset.

Klinikksjef i prehospital klinikk ved Nordlandssykehuset Frode Hansen forklarer at tidskritisk syke eller skadde pasienter vil bli hentet med helikopter for å komme raskt til sykehus.

- Det har foreløpig ikke vært utfordringer med å fly i dette været, betrygger han.

- Det gjøres hele tiden vurderinger for hvordan vi skal transportere pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp og innleggelse i sykehus. Om situasjonen tilsier det, så kan det være aktuelt å kjøre alternativ kjørerute fra Fauske til Nordlandssykehuset, FV 812 via Misvær, sier han videre.

Ekstra ambulanser

Nordlandssykehuset har også satt inn ekstra ambulanser for å ivareta situasjonen med stengte veier slik at tjenesten skal ha en god kapasitet hvis transporten til sykehus tar lengre tid.

- Vi har økt beredskapen og er klar for å iverksette flere tiltak om situasjonen utvikler seg. Det er svært godt samarbeid mellom beredskapsaktørene (politi, helse, brann) og vegtrafikksentralen i denne situasjonen, sier klinikksjefen.

- Aktørene bidrar sammen til løsninger i utfordrende situasjoner og vi føler oss trygge på at befolkningen vil bli ivaretatt hvis et behov om øyeblikkelig hjelp oppstår. Vi overvåker situasjonen kontinuerlig for å vurdere andre tiltak som kan iverksettes om det er behov.

Powered by Labrador CMS