SEMILUKKET. Slik kan de nye merdene med lukket design bli seende ut i fjorden, om anken går i gjennom. Foto: Foto: Baard Selfors/Salten Aqua
SEMILUKKET. Slik kan de nye merdene med lukket design bli seende ut i fjorden, om anken går i gjennom.

Leder:

Skuffende for fjorden

Lørdag kunne Saltenposten fortelle at Fiskeridirektoratet har avslått søknaden fra Wenberg fiskeoppdrett om utviklingskonsesjoner.

Publisert Sist oppdatert

En målsetting de fleste kan slutte seg til

Utviklingskonsesjonene er for å utvikle en delvis lukket oppdrettsmerd. Det var et overraskende og skuffende avslag.

I januar så det lovende ut. Da var beskjeden fra direktoratet at de ønsket å gå videre med OceanTech-prosjektet med sikte på å tildele en eller flere utviklingstillatelser. Geir Wenberg trodde da at de var kommet gjennom nåløyet.

De nye oppdrettsmerdene har som mål å sørge for mindre rømming, mindre lus og sykdom, samt bedre overvåkning av laksen. Et rørsystem på toppen av merden og et innvendig skyveskott ble av direktoratet ansett som unikt.

Det vil føre til mindre håndtering av fisken, og mindre behov for brønnbåter. Noe som igjen gir mindre fare for spredning av smitte, og bedre fiskehelse, konkluderte direktoratet i januar.

Nå har direktoratet gitt flere grunner til avslaget. En hovedgrunn er at det ble gjort endringer på OceanTech-prosjektet underveis, noe som fører til at de ser på søknaden fra Wenberg som et nytt prosjekt som er kommet etter fristen. Den opprinnelige søknaden får også avslag.

Dermed sitter Wenberg igjen uten utviklingskonsesjoner. Selskapet har brukt 40 millioner kroner, blant annet på utviklingen av to prototyper av de nye merdene. De setter sin lit på en anke til departementet, men her har de allerede sagt seg enige med direktoratets vurdering.

Vi håper likevel at departementet gir OceanTech-prosjektet en sjanse. Utviklingen av delvis lukkede oppdrettsmerder er viktig for å få en enda mer miljøvennlig oppdrettsnæring. Denne utviklingen vil komme, men nå er det fare for at den blir forsinket i Skjerstadfjorden.

Avslaget er derfor skuffende for alle som ønsker en renest mulig fjord som også kan brukes til oppdrett av laks. Det tror vi er en målsetting de fleste kan slutte seg til.

Skulle det bli et endelig avslag på dette prosjektet, håper vi at ”fighter”-viljen ikke svekkes. Oppdrettsnæringen har stor betydning i Salten, og satsingen på OceanTech-prosjektet forteller at de vil være langt framme i utviklingen.

Powered by Labrador CMS