KRUTÅGA. Slik ser Krutåga ut rett etter utløpet frå Krutvatnet i Hattfjelldal. Nå blir mye av vannet lagt i rør til et kraftverk som skal produsere 120 GWh. SKS er hovedeier i selskapet som skal bygge kraftverket. Foto: Frank Øvrewall
KRUTÅGA. Slik ser Krutåga ut rett etter utløpet frå Krutvatnet i Hattfjelldal. Nå blir mye av vannet lagt i rør til et kraftverk som skal produsere 120 GWh. SKS er hovedeier i selskapet som skal bygge kraftverket.

SKS er med på to nye kraftutbygginger

Salten kraftsamband har en sentral rolle i to nye kraftutbygginger i Hattfjelldal.

Publisert Sist oppdatert

OSLO/FAUSKE: De to kraftverkene som skal bygges i Hattfjelldal, vil til sammen produsere 145 GWh, noe som tilsvarer årlige det strømforbruket til 7.250 husstander.

Det er foreløpig snakk om en samlet utbyggingskostnad på rundt 800 millioner kroner.

Konsesjonene

Krutåga Kraft AS har fått konsesjon til bygging av Krutåga kraftverk og regulering av Krutvatn. SKS Produksjon eier 71,4 prosent av dette selskapet, og den andre eieren er Statskog SF med 28,5 prosent.

Dette er den største utbyggingen på rundt 120 GWh, som ligger på Krutfjellet ikkje så langt frå svenskegrensen

Mølnhusbekken

Hattfjelldal Kraft AS har samtidig fått konsesjon til bygging av Mølnhusbekken kraftverk, en mindre utbygging på vel 20 GWh. I dette selskapet eier SKS 66,9 prosent, Arbor 27,6 prosent og Statskog SF 5,5 prosent.

Krutåga kraftverk bygges med inntak i Krutvatnet, som reguleres med 0,5 meter. Det er fastsatt pålegg om minstevannføring både for utbygging av Krutåga og for Mølnhusbekken.

Mølnhusbekken renner ut i Røsvatnet ved et sted som heter Grubben.

Fornybar

- Utbyggingene vil gi tilgang på mer fornybar kraftproduksjon og bidra til verdiskaping i regionen. Samtidig er det tatt grep for å avbøte konsekvensene for reindrift, miljø og andre allmenne interesser, sier olje- og energiminister Terje Søviknes i en pressemelding

Virkninger for reindrift, landskap og biologisk mangfold har stått sentralt under konsesjonsbehandlingen. Hensynet til reindriften skal ivaretas med tilpasninger og begrensninger ved utbyggingen.

Reguleres

NVE har samtidig gitt avslag på søknaden om Bjørkåselva kraftverk, ei elv som går sammen med Mølnhuselva der den renner ut i Røsvatnet. I avslaget er det er lagt avgjørende vekt på ulempene kraftverket ville ha for biologisk mangfold i vassdraget.

Krutåga Kraft AS har fått tillatelse til bygging av en om lag 20 kilometer lang 132 kV ledning fra Krutåga til Varntresk transformatorstasjon for å knytte kraftverkene til nettet. Samtidig har Statnett fått tillatelse til bygging av ny transformatorstasjon i Varntresk.

Fulgte på lasset

Det er snart ti år siden de første planene om utbygging i dette området kom på bordet. De første som starten planene var Sjøfossen Energi AS. Men da SKS kjøpte opp Sjøfossen fulgte disse konsesjonssøknadene med på lasset.

Så langt er det SKS som styrer begge utbyggingene fra Fauske.

Sweco som gjennomførte konsesjonssøknaden for Krutåga kraftverk, skal nå være med videre å utrede prosjektet som det foreløpig ikke er satt noe startdato for.

Powered by Labrador CMS