OVER 150 ÅR. Skogvoktergården i Saltdal som nå er fredet ble bygget i 1865. Foto: Statskog
OVER 150 ÅR. Skogvoktergården i Saltdal som nå er fredet ble bygget i 1865.

Skogvoktergården er fredet

Statens Skogvesens første husvære i Norge er nå fredet av Riksantikvaren og Statskog.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Skogvoktergården i Saltdal er en av 45 bygninger som Statskog eier, som nå er fredet. Den ble bygget i 1865. Nå leies den ut til overnatting, og er kjent som arena for den årlige Skogvokterdagen

Løe og steinbu

Også ei løe på Storjord er fredet. Dessuten er steinbua i Krukki på Saltfjellet fredet, og det samme gjelder en gammel fjellgård på Granneset i Rana.

Flertallet av de 45 bygningene som nå er fredet, er små og enkle og har blitt lite endret siden de ble bygd. De er fra slutten av 1700-årene til 1955. Om lag halvparten fra første halvdel av 1900-tallet.

Forteller historier

- Disse bygningene forteller historier om alle dem som hadde sitt virke i skogen, en viktig næring for utviklingen av Norge. Denne fredningen av Statskogs kulturhistoriske bygninger er et viktig bidrag til fredningslisten, sier riksantikvar Jørn Holme.

Han legger til at skogbruk og utmarksnæringer har vært en stor del av Norges historie, men er lite representert på listen over det som er fredet.

Vern gjennom bruk

- Som fellesskapets grunneier legger Statskog til rette for folks friluftsliv. Vi er opptatt av vern gjennom bruk, og vil for de aller fleste anleggene som nå fredes invitere til overnatting og opplevelser midt i historien. Det gjør tidligere tider mer levende og inntrykkene sterkere, sier administrerende direktør i Statskog Gunnar Lien.

Høringsrunde

Fredningsforslaget har vært ute på høring. I høringsrunden ble det fra flere hold påpekt som viktig med vern også av «skogens bygninger».

Fylkesrådet i Nordland ga slik uttrykk for at skogbruk og utmarksnæringer som jakt og fiske har vært essensielt for folk i Nordland i uminnelige tider og at det derfor er betydningsfullt at Statskog og Riksantikvaren nå freder bygninger i en sårbar kulturminnekategori.

Powered by Labrador CMS