I HUS. Han er en av Saltens største potetbønder, Per Kristian Helgesen, med 93 mål potet. Nå har han fått det meste av potetene i hus. - Dessverre frøs en god del av avlingen i september, da det kom tre netter med seks-syv minusgrader, forteller han. Foto: Maria Trondsen
I HUS. Han er en av Saltens største potetbønder, Per Kristian Helgesen, med 93 mål potet. Nå har han fått det meste av potetene i hus. - Dessverre frøs en god del av avlingen i september, da det kom tre netter med seks-syv minusgrader, forteller han.

- Skjønnhetskravene er latterlige

Leverandørene vil ikke ta imot de beste potetsortene. De er for ujevne i fasongen.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: «Potet til salgs» står det med store bokstaver når vi ankommer gården til Per Kristian Helgesen på Bleiknes i Saltdal.

Han har gjort seg ferdig med årets potethøst. Nå står bonden inne på det store lageret sitt på Bleiknes i Saltdal og pakker den ferdig sorterte poteten i grå papirposer.

Bedre smak

Her ligger mange tonn med Gulløye og Kerrs Pink i trekasser. Men det vil helst ikke de store leverandørene og butikkjedene ta imot.

- De vil helst ha Asterix. Fordi den har en jevnere fasong, forteller Helgesen.

Han syns det er synd, fordi han mener de andre sortene har en bedre smak.

- Gulløye smaker mye bedre enn Asterix, sier bonden.

Vil vaske

Han viser fram et eksemplar av hver sort. Mens Asterix er relativt jevn og glatt i overflaten, har gulløye flere groper eller «øyne» som riktig nok gjør den litt mer vanskelig å vaske.

Det er også ett av skjønnhetskravene som matvarekjedene stiller - at poteten skal være vasket.

Ifølge Per Kristian Helgesen har leverandørene og matvarekjedene tatt for gitt at forbrukerne helst vil slippe å gjøre jobben med å vaske potet. Det tror han ikke så mye på.

- Folk spør meg om jeg har uvasket potet. Det syns det er en sjarm ved det, tror han.

Bedre lagring

Bonden tror imidlertid at matvarekjedenes satsing på at alt skal være innpakket og rent, gjør at kundene etter hvert begynner å stille nye krav.

Men vaskingen har ifølge Helgesen skapt et problem i forhold til lagring, fordi den fjerner det ytterste skallet som beskytter poteten.

- Poteten holder seg mye bedre når man lagrer den uvasket, sier han.

Perfekt mat

Helgesen mener vi i Norge er helt ekstreme på at maten skal se perfekt ut. Den skal være pent innpakket i emballasje, og så sendes den land og strand, for å kjøres ut fra grossistenes felleslagre.

Potetbonden har vært på flere turer i Tyskland og Frankrike, hvor folk har andre vaner.

- Der handler folk mye mer lokalt produsert mat. Jeg syns vi holder på å fjerne oss litt fra hvor maten kommer fra, sier han.

Langreist potet

En av kundene som kommer innom denne dagen, Olav Didriksen, har kjørt helt fra Helgeland for å kjøpe 500 kilo mandelpotet. Det blir 44 mil til sammen, tur-retur.

- Kjører du ens ærend for å kjøpe potet her?

- Ja, jeg gjør vel det. God potet er veldig viktig. De har ikke ordentlig potet hos Rema og de andre kjedene. Den er ikke lagringsdyktig.

- Juks og fanteri

Også Kåre Grøneng fra Fauske nekter å handle «sminkede» poteter i matbutikkene.

- Potet og grønnsaker i butikken er ødelagte. Det moderne mennesket er så late at de ikke gidder å vaske selv, sier han.

Den effektiviserte matindustrien har han ikke mye til overs for.

- Det er så mye juks og fanteri. Man blir syk av det. Det er best å handle lokalt, mener han.

Powered by Labrador CMS