KRIGSHISTORIE. Høsten 2017 var elever fra Straumen skole i Kalvik for å se på at arkeologer jobbet med utgravning i området der det har vært fangeleir. I vår skal Sørfold lokalhistorielag ha et prosjekt der rundt 60 9. klassinger får innsikt i enda mer lokal krigshistorie. Arkivfoto: Eva S. Winther
KRIGSHISTORIE. Høsten 2017 var elever fra Straumen skole i Kalvik for å se på at arkeologer jobbet med utgravning i området der det har vært fangeleir. I vår skal Sørfold lokalhistorielag ha et prosjekt der rundt 60 9. klassinger får innsikt i enda mer lokal krigshistorie. Arkivfoto: Eva S. Winther

Skal gi 9. klassinger innblikk i lokal krigshistorie

Sørfold lokalhistorielag samarbeider med flere om nytt prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Nå har de fått 30.000 kroner fra Landslaget for lokalhistorie til å formidle krigshistorie for kommunens 9. klassinger.

- Vi var bestemt på å gjennomføre det uansett, fordi vi mener at det er så viktig. Da vi fikk vite at vi fikk pengene, ble vi veldig glade. Dette betyr at vi ikke trenger å belaste kassen til historielaget for å få det til, sier Ole Henrik Fagerbakk, som er leder i Sørfold lokalhistorielag.

Flere samarbeider

Landslaget for lokalhistorie bruker å arrangere konferanser årlig, og i fjor var temaet lokalhistorie i Den kulturelle skolesekken.

- Jeg så at det kunne være interessant for oss, og jeg deltok sammen med den pensjonerte læreren Grete Evjen Kristiansen, forteller han.

Da de fikk det presentert, spurte Fagerbakk om krigshistorie kunne være aktuelt, og fikk ja på det.

I ettertid har både Ragnhild Hansen ved kulturkontoret, Ida Beate Otterlei i Nordlandsmuseet og kunstneren Bjørnar Meisler fattet interesse for å samarbeide om prosjektet.

Skolene er med

Tanken er at det hele skal bygge på boka «Tett på krigen i Sørfold», som Fagerbakk ga ut i 2017 sammen med Ulf Roger Strøksnes.

Tekstene egner seg godt til muntlig formidling, og skoleelever i kommunen vil trolig ha relasjoner til de som er omtalt i boka, samtidig som hendelsene som omtales har foregått i nærmiljøet. Andre verdenskrig er dessuten på fagplanen for følgende skoleår.

- Alle tre skolene vil delta. Det synes jeg er særlig spennende, og det er bra at de viser interesse for temaet, synes Fagerbakk.

Møtes i Megården

Planen er at elevene først skal få en introduksjon til arbeidet med emnet 2. verdenskrig, og at det velger ut én historie som de vil jobbe videre med. Ida Beate Otterlei skal reise rundt på skolene og presentere opplegget.

På Frigjøringsdagen, onsdag 8. mai, er planen at elever fra alle skolene skal møtes i Megården, der Ole Henrik Fagerbakk skal fortelle om hva som utspant seg der og formidle historien om fangeleiren på stedet.

- Vi skal bevege oss fra der leiren var og opp til dit fangene ble henrettet, og videre til der de ble begravet, forklarer han.

Vil gjerne gjenta

I etterkant er det planlagt kunstverksted med Bjørnar Meisler. Det som lages der kan være utgangspunkt for en utstilling, dersom det er ønske om det.

Grete og Ole Henrik har jobbet med prosjektet gjennom hele vinteren, og har blant annet vært i Drammen for å snakke med moren til Jonas Fjeld. Hun bodde med utsikt til fangeleiren i Megården, som lå nærmere bestemt i Evjen.

- Jeg sitter nå og skriver på manuset. Vi jobber også med å få til et arrangement senere som skal være åpent for alle, og vi håper at dette kan bli noe vi kan gjenta for skoleelevene i årene framover, sier han.

Det er gratis for skolene å delta, men kulturkontoret skal dekke noe av utgiftene.

Powered by Labrador CMS