SPØKELSESHISTORIER. Eirin Edvardsen er utdannet forteller. Nå lager hun egen podcast sammen med datteren. Foto: Erica Restoften
SPØKELSESHISTORIER. Eirin Edvardsen er utdannet forteller. Nå lager hun egen podcast sammen med datteren.

Lanserer Spøkelsepodden:

Skal få lytterne til å grøsse

Torsdag lanserer Eirin Edvardsen "Spøkelsepodden". - Jeg er kjempenervøs og spent, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Eirin Edvardsen jobber til daglig ved Nordlandsmuseet på Fauske, og er for mange kjent som forteller. Nå tar hun fortellingen til et nytt nivå på fritiden, når hun lanserer "Spøkelsepodden".

- Kort forklart er dette en podcast hvor man får høre spøkelseshistorier. Det er min yndlingssjanger i muntlig fortellerkunst, innrømmer hun.

Fyller et åpenrom

Edvardsen er glad i podcaster, og har hørt på det i årevis.

- Nå er jo true crime det helt store, og jeg liker veldig godt å høre på det. Samtidig har jeg lett etter spøkelseshistorier, og ikke funnet noe podcast for det på norsk. Jeg så at her er det et åpenrom for å komme med det jeg liker best å gjøre, og i høst begynte ideen å ta form, sier hun.

Fortelleren hadde allerede en bank med spøkelseshistorier, men fortsatte å samle på det. Hun laget også en framdriftsplan for fritidsprosjektet sitt.

- Når jeg først skal gjøre dette, skal jeg gjøre det ordentlig.

Datteren bidrar

Etter hvert som hun begynte å tenke på podcasten, kom flere og flere ideer. Datteren Ylva syntes også det var et artig prosjekt.

- Hun ble ivrig da hun hørte om Spøkelsepodden, og jeg spurte om hun ville være min sidekick og bidra til dialog. Hun er oppdratt med spøkelseshistorier og var med med én gang, forteller Edvardsen.

Kollega Maria Piel ved Nordlandsmuseet har komponert originalmusikken til podcasten.

Tre per måned

Podcasten kan man høre på Spotify, Apple podcast og Google podcast, og torsdag 21. mars kommer altså første episode ut. Deretter kommer det en episode ut annenhver torsdag.

- Jeg håper jeg ser at det er rom for mer. I tillegg kommer det en gang i måneden en episode som heter månemani - ved hver fullmåne. Det blir en episode som kan omfavne temaer, begreper og skikker innenfor det mystiske og litt underlige. Både konspirasjonsteorier, overtro og frykt for klovner kan være aktuelle temaer. Dette kommer som et tillegg til de andre episodene, forklarer hun.

Lokale historier

Hovedepisodene har hun delt opp i tre temaer.

- «Hjemsøkte steder» er det vi begynner med, og der forteller jeg først om egne opplevelser.

«Klassiske spøkelseshistorier» er et annet tema. Det tredje temaet er «Litterære grøss».

- Det kan for eksempel være en grøssernovelle av Edgar Allan Poe. Ketil Sørbotten syntes podcasten hørtes så spennende ut at han har skrevet en novelle til den, og om noen andre har en grøssernovelle liggende, ta gjerne kontakt, sier fortelleren.

Tar imot tips

Dersom noen har selvopplevde historier eller har hørt om ei spøkelseshistorie de lurer på om Eirin har hørt om, kan de også kontakte henne. Det er mulig å være anonym.

- Kom gjerne med ønsker om tematikk til månemani-episoden også, oppfordrer hun.

Spøkelsepodden er på Instagram, og hun skal også lage en Facebook-side.

- Finner jeg relevante bilder, kommer jeg til å legge dem ut. Kanskje en video også? Og nyhetsoppdateringer.

Spennende og artig

- Hvilken målgruppe ser du for deg for podcasten?

- Jeg har fått noen spørsmål om det. Tidligere har jeg fortalt spøkelseshistorier til barn helt ned i 8-årsalderen, men da har det vært ansikt til ansikt, og man kan vurdere om det blir for skummelt der og da. Jeg har anbefalt en aldersgrense på 10-12 år og at de ikke skal høre på alene, men vi har jo ulike grenser.

Å fortelle ansikt til ansikt kommer hun ikke til å slutte med, men med en podcast kan hun jobbe når det passer på fritiden.

- Dette er kun til glede for meg og andre. Et nerdeprosjekt, sier hun og ler.

Flere har fått med seg at hun lager "Spøkelsepodden", og hun får en del spørsmål om når den kommer ut.

- Jeg er kjempenervøs og spent, men det er samtidig veldig artig, avslutter fortelleren.

Powered by Labrador CMS