Silje Sørfjordmo Paulsen (Sp) stemte imot kommunedirektørens innstilling og merknadene fra Ap og ordfører Gisle Hansen (Sp) om å få innstillingen juridisk vurdert. Fra venstre rundt bordet: kommunedirektør Stig Arne Holtedahl, Unn Karin Pedersen (Ap), Rune Edvardsen (Ap), trainee Paulina Zvedzova, kommunalsjef Kurt Hjelvik, Silje Sørfjordmo Paulsen (Sp), Sten Robert Hansen (H), sekretær Lillian Martinussen og ordfører Gisle Hansen (Sp). Foto: Eva S. Winther
Silje Sørfjordmo Paulsen (Sp) stemte imot kommunedirektørens innstilling og merknadene fra Ap og ordfører Gisle Hansen (Sp) om å få innstillingen juridisk vurdert. Fra venstre rundt bordet: kommunedirektør Stig Arne Holtedahl, Unn Karin Pedersen (Ap), Rune Edvardsen (Ap), trainee Paulina Zvedzova, kommunalsjef Kurt Hjelvik, Silje Sørfjordmo Paulsen (Sp), Sten Robert Hansen (H), sekretær Lillian Martinussen og ordfører Gisle Hansen (Sp).

Sp er splittet om konsekvensutredning:

Silje ville legge saken død nå

Silje Sørfjordmo Paulsen (Sp) stemte imot å gå videre med saken om etablering av grønt stålverk og vindkraft i Sørfold. Resten av formannskapet ville ha svar på flere spørsmål før behandlingen senere i kommunestyret.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Formannskapet diskuterte i godt over en time tirsdag da de hadde prinsippsaken om Blastr Green Steel sin mulige etablering i Fauske og Sørfold oppe til behandling.

Et klart nei

Allerede i forkant av møtet var Silje Sørfjordmo Paulsen (Sp) klar på at hun kom til å stemme imot å gå videre med saken.

- De sier at de ikke kan etablere et stålverk uten vindkraft, så da ser jeg ingen grunn til å ha noen konsekvensutredning, sier hun.

Er positiv

Partikollega og ordfører Gisle Hansen legger ikke skjul på at han personlig er positiv til vindkraft i mindre skala, og ønsker en konsekvensutredning for å se hvilke muligheter som ligger i kommunen.

- Kanskje kan vi få fram hva vi kan få til av næringsetablering uten å være avhengig av vindkraft, påpeker han.

Samtidig er ordføreren skeptisk til en formulering i innstillingen om å være positiv til å sette i gang arbeidet med en konsesjonssøknad, og ønsket det endret til "melding".

Finnes en stoppknapp?

Unn Karin Pedersen (Ap) foreslo at det skulle gjøres en juridisk gjennomgang av kommunedirektørens innstilling før saken skal behandles i kommunestyret 16. juni.

- Vi må vite om vi binder oss opp mot prosjektet hvis vi vedtar innstillinga, eller om vi kan gå tilbake på det. Er det mulig å få stoppet noe på et senere tidspunkt? spurte hun i møtet.

Arbeiderpartiet ville ellers ikke ta noe klart standpunkt for eller imot før de har diskutert saken på medlemsmøte neste uke.

Vanskelig å si ja

Sten-Robert Hansen (H) mener at kommunen ikke har noen innvirkning senere i prosessen når saken først ligger hos NVE.

- Det er vel og bra med konsekvensutredning, men om vi ikke har noe innvirkning senere, så bør vi ikke gå for dette. Jeg har problemer med å si ja til en konsekvensutredning dersom bordet fanger. Blastr Green Steel er klar og tydelig på at de må ha vindkraft. Hvis vi ikke er villige til å godta det, bør vi si nei nå, slo han fast.

Grønt avtrykk

Flere av politikerne var også usikre på hvor "grønt" stålverket faktisk vil være når det kommer til stykket.

- Med en konsekvensutredning vil vi finne ut hvor grønt dette prosjektet egentlig er, og hvor lang tid det tar før det blir et grønt fotavtrykk. I starten vil det være et ganske rufsete avtrykk, også ved bygging av fabrikken og kaia, sa Gisle Hansen.

Tydelig signal

Saksbehandler og kommunalsjef Kurt Peder Hjelvik presiserte at de har tatt med de merknadene advokatfirmaet Lund og co hadde til det forrige saksframlegget i saken. Det som ble trukket før det egentlig skulle behandles. Hele det nye saksframlegget har ikke vært inne til juridisk vurdering.

- For øvrig vil det å vedta innstillingen fra kommunedirektøren gi et tydelig signal til utbygger om at kommunen er positiv til etableringen, forklarte han.

- Hva får vi igjen?

Til stede i møtet var også blant andre økonomisjef Kjellaug Bendiksen, og hun stilte spørsmål om hva kommunen vil sitte igjen med ved en eventuell etablering av det grønne stålverket.

- Det er upløyd mark for oss. Hvordan skal vi for eksempel taksere eiendomsskatt på et anlegg som ligger i begge kommunene? Hvis eiendomsskatt blir avskaffet, sitter vi ikke igjen med noe, og poenget med dette er vel å få inntekter til kommunene, påpekte hun.

Sto alene

Silje Sørfjordmo Paulsen (Sp) stemte til slutt mot innstillingen fra kommunedirektøren med de forslagene til merknader som Ap og ordføreren kom med.

Unn Karin Pedersen (Ap), Rune Edvardsen (Ap), Sten-Robert Hansen (H) og Gisle Hansen (Sp) stemte for å gå videre med saken, men at de vil ha en juridisk gjennomgang av innstillingen før 16. juni, med tanke på om kommunen binder seg opp til noe prosjekt. De vil også ha klarhet i om ordet "konsesjonssøknad" kan byttes ut med "melding".

Saken behandles i kommunestyret torsdag 16. juni.

Powered by Labrador CMS