KVERNSTEIN. Det store kvernsteinbruddet i Hestgarden i Saksenvik forteller om hvordan kvernstein ble hogget ut av fjellet for over tusen år siden. Det er et av Saltdals spesielle kulturminner, og området kan kalles et industrilandskap, i følge kulturminneplanen. Foto: Knut F. Olsen
KVERNSTEIN. Det store kvernsteinbruddet i Hestgarden i Saksenvik forteller om hvordan kvernstein ble hogget ut av fjellet for over tusen år siden. Det er et av Saltdals spesielle kulturminner, og området kan kalles et industrilandskap, i følge kulturminneplanen.

Leder:

Sikrer arven for framtiden gjennom kulturminneplanen

En viktig kommunal oppgave er å ta vare på lokal historie og kultur slik at de er tilgjengelig for våre etterkommere.

Publisert Sist oppdatert

En slik overlevering forutsetter at vi vet hva vi har, og at vi har tatt vare på det som er verdt å bevare av kulturminner. Det krever et systematisk arbeid for å registrere og verne om kulturminner.

Det arbeidet har Saltdal kommet godt igang med. Nå kan vi gratulere saltdalingene med at de har fått ferdig en kulturminneplan for hele kommunen. I Indre Salten er de først ute med å gjøre denne jobben som kommende generasjoner vil få glede av.

Nesten to år ha det tatt å skaffe oversikt over hva som finnes av kulturminner i kommunen. Det forstår vi når vi ser resultatet av arbeidet. Saltdal er rik på kulturminner, og mangfoldet er stort.

Kulturminneplanen gir en samlet oversikt over verdifulle kulturmiljøer og enkeltstående kulturminner som går langt tilbake i tid. Her inngår blant annet samenes bruk av kommunen, uttak av kvernstein som nærmest var for en industri å regne, båtbyggingen som foregikk i dalføret og den nære krigshistorien.

Gamle og nyere bygg forteller sin historie om byggeskikk og bruk av ulike bygninger over flere hundre år, fra sjøen og opp til fjellet. Gamle ferdselsveier forteller sin historie, og bosettingen forteller hvordan folk levde under helt andre forhold enn i dag.

Blant kulturminnene er også nyere bygg fra 1900-tallet som har fått status som kulturminner. Her er flere spesielle bolighus, men også Nordlandsbankens bygg i Rognan sentrum, som noen sikkert vil stusse på. Dessuten en rekke krigsminner.

Dette er en plan som ikke blir lagt i en skuff og glemt. Den skal brukes til å ta vare på de mange kulturminnene for framtida. En egen handlingsplan beskriver hvordan det skal gjøres.

Sammen med offenlige institusjoner og frivillige som historielag og kystlag skal kulturarven sikres. En slik kulturminneplan vil også bli brukt av skoler som skal formidle lokal historie. Arbeidet som er gjort og som skal gjøres vil garantert bli verdsatt av kommende generasjoner.

Powered by Labrador CMS