FANTASTISK UTSIKT. I hjørneleiligheten sin i Breivika, har Grethe Erikstad og samboeren Gunnar Johnsen mange flotte motiver. Blant annet flotte solnedganger rett utenfor stuevinduene. Begge foto: Victoria Finstad
FANTASTISK UTSIKT. I hjørneleiligheten sin i Breivika, har Grethe Erikstad og samboeren Gunnar Johnsen mange flotte motiver. Blant annet flotte solnedganger rett utenfor stuevinduene. Begge foto: Victoria FinstadSvaner har kommet til Littj-Stilla, Sulitjelma.

Saltenblikk fra Sulitjelma

Grethe Erikstads svanebilde ble månedens saltenblikk. Et artig drama var årsaken til blinkskuddet.

Publisert Sist oppdatert

BODØ/SULITJELMA: Solen skinner i Bodø fredag formiddag. Gradestokken viser omsider over ti plussgrader, svært etterlengtet.

I Breivika, like vest for Bodø sentrum, bor Grethe Erikstad sammen med sin samboer, Gunnar Vikene Johnsen. De to er ofte på hytta sammen.

Livlige motiver

Hytta ligger i Sulitjelma, ved Littj-Stilla i Risdalen. Erikstad forteller at det er mange dyr der. Mest fugler, men også mye mår. Hun har også sett hare, rev og vilt.

Blant de mange fuglene, ser paret også svaner om våren. Og det var nettopp et bilde av en svane som gjorde at hun stakk av med mai måneds saltenblikk.

- Der elva fra Risvatnet og Balvatnet møtes, der pleier svanene å samles i et råk før de drar oppover, sier Johnsen.

Hobbyens hjelpemidler

Siden 1964 har hytta eksistert, men den ble bygget ny i 2006. Paret er der så ofte som mulig.

Erikstad fotograferer mye. Hun har et Canon EOS 450D, som hun fikk i gave hos sin samboer for noen år siden. Hun har også tre linser som hun veksler mellom. Den nyeste er en zoom-linse. 16-270mm. Med den kommer hun tett på.

Det var nettopp det objektivet hun brukte da hun og Johnsen kom over et svanepar i Risdalen.

- Det var to svaner, men så kom plutselig svane nummer tre og jaget etter de to andre. Derfor fikk jeg det bildet, med en av dem i flukt, forteller Erikstad smilende.

Situasjonen avgjør

Til tross for at hun er fra og bor i Bodø, har hun tilknytning til indre Salten. Hennes oldemor, Anne Erikstad, var i sin tid jordmor på Fauske. Og det er selvsagt Erikstad på Fauske de har navnet sitt fra.

- Hva var spesielt ved øyeblikket bildet ble tatt?

- Det spesielle var den tredje svanen, som jaget paret. Da holdt jeg bare knappen nede, slik at den tok mange bilder på automatikken. Det var liksom den dramatikken som var artig, forteller hun engasjert.

Godbitene vinner

Hun har tatt flere tusen bilder gjennom årenes løp. Da Avisa Nordland drev AN-TV, pleide hun å sende inn bilder til dem. I retur fikk hun en kopp.

- De har jeg kolossalt mange av, ler hun.

Av alle bildene, syns hun det er vanskelig å plukke ut bare ett som er ekstra minneverdig.

- Vinnerbildet i Saltenposten må man jo sette på toppen, sier hun med glimt i øyet.

Prøver seg fram

Erikstad er helt selvlært, har ingen kurs eller utdanning innen fotofaget, og hun har lært seg teknikker gjennom prøving og feiling.

- Jeg har alltids fått noen bøker i julegave og sånn, men jeg har nå knota meg fram. Jeg gjør det enklest, humrer hun.

Da interessen dro

Fotointeressen har vært der hele hennes liv, men det var ikke før midten av 90-tallet Erikstad begynte mer aktivt å fotografere.

Men det har ikke alltid vært vært en dans på roser å ta bilder. I 2012 ble hun alvorlig syk. Hun fikk kreft i mandelen i munnen. Den måtte hun fjerne, og deretter måtte hun gjennom intensiv behandling med stråling og cellegift i Tromsø.

- Det er utrolig, de plassene man kan få det. Jeg ble forhåpentligvis frisk, men jeg mistet interessen og lysten etter behandlingen, sier hun alvorlig.

Terapeutisk hobby

Nå håper hun at legene fikk bort alle kreftcellene. Erikstad føler seg i fin form, og kjenner at interessen kommer tilbake til henne.

- Nå begynner jeg å se gleden i å ta bilder igjen. Terapi, kan man kalle det for, smiler hun varmt.

Hun syns det var en stor ære å motta premie for månedens beste bilde.

- Først fikk jeg ståpels, så fikk jeg klump i halsen. Det setter jeg veldig stor pris på. Jeg skal finne ei ramme til bildet og så skal jeg henge det på hytta, sier hun ivrig.

- Hva er ditt beste tips til andre hobbyfotografer?

- Ha med kameraet uansett hvor du går. Og det er bedre med hundre bilder for mye enn ett for lite. Og legg ut bildene i de forskjellige mediene og la andre bedømme. Det er lettere å få tilbakemelding på hva man kan endre på og hvordan man skal gjøre det, konstaterer hun.

Powered by Labrador CMS